Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:45:10

У Чернігові відкрили оновлену експозицію Музею війни в Афганістані 1979-1989 р.

19.02.2022   10:02Агенцiя

У Чернігові напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав відкрили оновлену експозицію Музею війни в Афганістані 1979-1989 р.

Музей, розташований у приміщенні Чернігівської міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) по вул. Коцюбинського, 82, потрібно популяризувати, щоб він став однією з туристичних локацій міста Чернігова.

 

За словами голови міської організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів) Анатолія Кирилюка, у музеї зібрані експозиції, які складаються з фотографій учасників бойових дій на території Афганістану, речей, які були привезені звідти, спогадів, листів, нагород. У приміщені провели косметичний ремонт, доповнили експозиції фотографіями і особистими речами військових, які віднайшли за останній час і які надалі будуть збиратися, щоб розширювати експозицію, щоб включити музей до туристичних локацій Чернігова.

 

- Також у перспективі – можливість включення музею війни в Афганістані до комплексу музеїв міста. Адже розповідати про ту війну дуже потрібно, історію замовчувати і забувати - не можна, - підкреслив він.

 

Через афганське пекло пройшли десятки тисяч українських солдат, зокрема, близько 2 тисяч мешканців Чернігова. Чернігівщина тоді втратила 118 своїх земляків, з них 19 - з міста Чернігова. Зараз в Україні – понад 150 тисяч ветеранів афганської війни, з них близько 8 тисяч мають поранення, понад 6 тисяч людей з інвалідністю.

 

Міська організація Української Спілки ветеранів Афганістану, яка була створена у 1987 році, коли ще йшла війна, постійно допомагає ветеранам та сім’ям загиблих у тій війні. Наразі вона є найбільшою в області громадською організацією ветеранів афганської війни та інших локальних конфліктів на території інших держав і налічує 565 членів.

 

За вагомий особистий внесок у військово-патріотичне виховання молоді, вирішення соціальних питань учасників бойових дій, інвалідів внаслідок війни і сімей загиблих військовослужбовців та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Почесною грамотою Чернігівської міської ради та виконавчого комітету нагородили:

 

• ГАРШИНУ Ніну Петрівну, члена комітету сімей загиблих військовослужбовців в Афганістані при Чернігівській міській організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів);

• ЖАЛЕНКО Людмилу Миколаївну, члена Чернігівської міської організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів);

• ШАПОВАЛ Світлану Леонтіївну, голову комітету сімей загиблих військовослужбовців в Афганістані при Чернігівській міській організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів).

Подяка Чернігівського міського голови оголошена:

• ДЕРЕВ’ЯНКО Людмилі Анатоліївні, члену комітету сімей загиблих військовослужбовців в Афганістані при Чернігівській міській організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів);

• ФУРНИК Людмилі Дмитрівні, члену комітету сімей загиблих військовослужбовців в Афганістані при Чернігівській міській організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів);

• ШИПОВІЙ Людмилі Володимирівні, члену комітету сімей загиблих військовослужбовців в Афганістані при Чернігівській міській організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів).

Віктор Кошмал

 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.