Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:36:03

Обласний бюджет на 2022 рік у розмірі близько 3-х мільярдів гривень прийнято 8 сесією обласної ради 8 скликання

23.12.2021   08:55Агенцiя

22 грудня відбулося пленарне засідання восьмої сесії обласної ради восьмого скликання, яке провела голова обласної ради Олена Дмитренко разом із своїм першим заступником Ніною Лемеш та заступником Дмитром Блаушем.

У роботі сесії взяв участь голова ОДА В'ячеслав Чаус і долучилися народні депутати України Павло Халімон, Сергій Гривко, Борис Приходько.

Спочатку керівники області вручили землякам почесні відзнаки та високі державні нагороди за багаторічну сумлінну працю на освітянській ниві, вагомий внесок у розвиток спорту, розбудову місцевого самоврядування та самовідданість у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Далі затвердивши порядок денний та часовий регламент пленарного засідання, депутати схвалили внесення змін до обласного бюджету поточного року.

Наступним прийнятим рішенням про обласний бюджет Чернігівської області на 2022 рік (код бюджету 25100000000) встановлено загальний розмір доходів, з урахуванням міжбюджетних трансфертів, у сумі 2 985657,1 тис. грн, у тому числі:

● загального фонду – 1 995045,3 тис. грн,

● спеціального фонду – 990611,8 тис. грн.

Затверджено бюджетні призначення головним розпорядникам коштів обласного бюджету, міжбюджетні трансферти, обсяги капітальних вкладень, розподіл витрат на реалізацію місцевих/регіональних програм у сумі близько 3-х млрд грн.

Загальний обсяг фінансового ресурсу 90,3% складають захищені статті бюджету, видатки на заробітну плату та оплату енергоносіїв – 80,0%.

Згідно з прийнятим документом 924 327,5 тис. грн буде спрямовано на утримання установ освіти, загальноосвітніх навчальних інтернатних закладів, професійно-технічних навчальних закладів, утримання позашкільних закладів, закладів післядипломної освіти, інших установ та заходів освіти.

На сферу охорони здоров'я – 272713,9 тис. грн. Із загальної суми субвенція на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров'я складає 55 952,7 тис. грн, власні доходи обласного бюджету відповідно до обласної Програми розвитку, підтримки комунальних закладів охорони здоров'я Чернігівської обласної ради та покращання надання населенню медичних послуг на 2022-2025 роки – 216761,2 тис. грн, а саме:

● 130651,1 тис. грн – на підтримку комунальних некомерційних підприємств, які уклали договори з Національною службою здоров'я України;

● 71 081,0 тис. грн – на підтримку комунальних некомерційних підприємств, які не уклали договори з НСЗУ, зокрема на фінансування будинку дитини «Надія», обласного центру крові, обласного центру медико-соціальної експертизи, обласної бази спеціального медичного постачання, обласного патологоанатомічного бюро (6 місяців 2022 року) та інформаційно-аналітичного центру медичної статистики, спеціальних закладів з надання психіатричної допомоги, фінансування оглядів водіїв, премія Буяльського тощо;

● 9 274,6 тис. грн – на підтримку дитячих санаторіїв «Пролісок» та «Зелений гай»;

● 4 154,5 тис. грн – на централізовану закупівлю коронаборів, стент-систем та тромболітичних препаратів;

● 1 600,0 тис. грн – на відшкодування витрат з пільгового зубопротезування окремих категорій населення, у тому числі 600,0 тис. грн на виконання обласної програми соціальної підтримки учасників АТО/ООС, членів їх сімей, а також членів сімей військовослужбовців загиблих (пропавших безвісті) в Афганістані при виконанні інтернаціонального обов'язку, у Чернігівській області на 2019-2023 роки.

На утримання установ соціального забезпечення, підпорядкованих Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, та на фінансування регіональних програм соціального захисту населення буде спрямовано 310 567,3 тис. грн. Зокрема, на утримання будинків-інтернатів для літніх людей, осіб з інвалідністю та будинку-інтернату для дітей з вадами фізичного та розумового розвитку, обласного центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження», обласного центру соціальних служб та обласного соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також виконання обласних програм соціального спрямування тощо.

На галузь культури - 170 951,3 тис. грн, що на 5,8% менше очікуваних видатків 2021 року. Таке зменшення потребує запровадження розпорядником коштів обласного бюджету заходів щодо ефективного та раціонального використання бюджетних коштів та забезпечення першочергового фінансування видатків на оплату праці та енергоносіїв.

У числі видатків головного кошторису також закладено кошти на ЗМІ, фізичну культуру і спорт, будівництво та регіональний розвиток, транспортну інфраструктуру, сільське і лісове господарство, охорону навколишнього природного середовища, інші сфери та заходи.

У прийнятій Програмі економічного і соціального розвитку Чернігівської області на 2022 рік здійснено аналіз соціально-економічної ситуації в області у нинішньому році та визначено ключові заходи, які необхідно вжити для досягнення пріоритетних завдань розвитку Чернігівщини у 2022 році. Головною метою розвитку регіону визначено підвищення рівня і якості життя населення на основі розвитку економіки, ефективного використання власного потенціалу регіону, наявних ресурсів, стимулювання інвестиційної та інноваційної активності, прозорих умов ведення бізнесу, розвитку системи електронних послуг, інші стратегічні цілі, а також створення сприятливих умов для розвитку самодостатніх територіальних громад.

Разом з тим, було внесено зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки, Положення про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області та інші документи.

Дискусію у сесійній залі викликали питання, які стосувалися фінансової підтримки територіальних громад Чернігівської області та наповнення обласного бюджету. Після обговорення більшістю голосів підтримано рішення, подане на розгляд сесії головою обласної ради Оленою Дмитренко. Згідно з ним дочірні підприємства комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради щоквартально направлятимуть 40% частини чистого прибутку в якості матеріальної допомоги до бюджетів територіальних громад області пропорційно до їх кількості на територіях районів Чернігівської області, за місцем провадження діяльності.

Низка рішень, прийнятих восьмою сесією, стосуються спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, розподілу орендної плати, затвердження видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, надання дозволів і регулюють майнові, земельні, орендні відносини та інші сфери.

З метою забезпечення ефективної діяльності обласного представницького органу рішенням ради затверджено план роботи обласної ради на 2022 рік.

У зверненнях обласної ради до керівництва держави йдеться про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, необхідність пільгової ціни на газ для хлібопекарської галузі, покращення екологічного стану України та убезпечення посилення вододефіциту, консолідації суспільства задля захисту інтересів української держави та інших актуальних тем.

Депутатські запити щодо відновлення роботи аптек, капітального ремонту доріг місцевого значення та інших важливих питань були одностайно підтримані обласними обранцями.

На завершення сесії голова обласної ради Олена Дмитренко подякувала колегам-депутатам за плідну роботу, а обласній державній адміністрації – за конструктивну взаємодію.

– Нехай злагода і взаєморозуміння завжди панують в кожній родині та у нашій сесійній залі. Миру, добробуту і процвітання Чернігівщині та нашій рідній Україні, – сказала голова обласної ради та, вітаючи з прийдешніми новорічно-різдвяними святами, побажала всім міцного здоров'я, щасливої долі, нових професійних успіхів та особистих досягнень.



Відділ інформаційного забезпечення

виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини