Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:37:06

Народні депутати погодились, що область має демографічно-територіальні особливості і їх треба враховувати

09.11.2019   12:22Агенцiя

— Запропонована методологія формування мережі соціальних сервісів не є досконалою. Те, що добре для, приміром, Київщини, є неприйнятним для нашої області, щільність населення якої подекуди вдесятеро менша середньоукраїнської. Тож маємо всі разом, кожен зі свого боку, домагатися застосування особливих коефіцієнтів при створенні мереж та їх фінансуванні, — закликав учасників сьогоднішньої наради голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко.

Народні депутати від Чернігівщини Валерій Зуб, Максим Зуєв, Антон Поляков та Олег Семінський разом з керівниками управлінь та департаментів ОДА обговорили модель мережі публічних сервісів та послуг в області та домовились про спільні дії.

Простіше кажучи, мова йшла про збереження оптимального числа закладів освіти, медицини, культури, спорту, соціального захисту населення Чернігівщини та їх відповідного фінансування.

Запропонована система оптимізації не підходить для нашої області, позаяк вона має велику площу та невелику кількість людей, які на ній проживають. Якщо в середньому в Україні на квадратний кілометр території припадає 67 осіб, то на Чернігівщині — подекуди лише сім. При цьому невеличкі населені пункти досить віддалені один від одного.

Якщо застосувати загальноприйняту методику, в області майже не залишиться сільських шкіл, оскільки значна частина їх малокомплектні. До того ж возити дітей до навчального закладу за кількадесят кілометрів не є доцільним, переконаний начальник управління освіти й науки ОДА Микола Конопацький. Тому варто було би зменшити мінімально допустиме число учнів у таких школах та зберегти їх фінансування.

Невисоку щільність населення та значну територію варто враховувати й при формуванні мережі закладів охорони здоров’я, соціального захисту, культури, молодіжного дозвілля та спорту. Тому учасники наради вирішили звернутися до профільних міністерств та Кабінету Міністрів в цілому з проханням урахувати територіально-демографічні особливості регіону при формуванні бюджету.

Голова облдержадміністрації доручив структурним підрозділам ОДА підготувати відповідні звернення та заручився підтримкою народних депутатів у відстоюванні інтересів мешканців області.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини