Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:30:47

Роман Безсмертний: Менше держави - більше людини

13.09.2018   17:48Агенцiя

Роман Безсмертний, майбутній кандидат на посаду президента, вважає що ідеальна формула для України описується так: “Вільна людина – сильна держава”.

12 вересня Роман Безсмертний відвідав Чернігів, провів зустрічі із активістами, науковцями, журналістами, підприємцями та молоддю.

Політик запросив чернігівців до відкритої дискусії на тему “Якої ми хочемо України”. Це питання Роман Петрович задає представникам всіх регіонів України. Схожі зустрічі-дискусії вже пройшли у Львові, Харкові, Одесі, Вінниці, Дніпрі та Луцьку. За його словами, люди говорять ніби про різні речі, у різному форматі та тональності, але в результаті у кожному місті людей турбують спільні проблеми.

Діагноз державі

“Діагноз всюди один – це розрив між державою і суспільством, які існують окремо. Суспільство уже давно переросло владу у своєму розвитку, воно активне і прогресивне. Держава ж законсервована й зосереджена на собі, – вважає Роман Безсмертний. – Косметичними реформами справу не виправити, потрібна нова якість політики і фундаментальне перезаснування держави, в центрі якої буде стояти людина, її потреби та інтереси”.

Політик зауважив, що Чернігівщина має свої специфічні нюанси. По-перше, вона бачить себе комунікаційним центром трьох сусідніх держав. По-друге, історично Чернігів звик впливати на українські процеси. По-третє, жителі області дуже чітко формулюють запит на передачу більших повноважень на місцевий рівень.

Говорячи про перезаснування держави, Роман Безсмертний підкреслив, що зробити це можна тільки з новою Конституцією. При цьому єдиний легітимний шлях для оновлення Основного закону – прийняття Конституційного акту, і запровадження трирічного перехідного періоду.

“Конституція 1996 року, у розробці якої я теж брав участь, виконала свою роль. Тоді, лише на п’ятому році незалежності, вона відповідала на питання чи бути країні взагалі, і мала організувати органи держави. Це завдання виконане. Тепер потрібний новий Основний Закон, який буде говорити більше про права і свободи людей, а не про повноваження держави”.

Коли політика запитали, а якою він бачить Україну, Роман Безсмертний відповів: “Я хочу бачити Україну, де сильна держава і вільна людина”.


Децентралізація повинна бути реформою, а не експериментом


Поточну децентралізацію політик сприймає скоріше як експеримент влади. “Це точно не реформа. Проводити такі зміни без внесення поправок до Конституції, до законів про місцеве самоврядування, до Бюджетного кодексу – не можна. Лише 34% створених об’єднаних територіальних громад подають ознаки життя. Поки що децентралізація – лише експеримент, який ставлять поза правовим полем і з величезною кількістю помилок”, – зазначив Роман Безсмертний.

На прес-конференції політик знову повернувся до процесів децентралізації: “У цих процесах багато помилок і недоробок, адже ще в 2005 році варто було ліквідувати райдержадміністрації, а у 2011 році треба було кардинально переглянути стосунки між центром і місцевим самоврядуванням, а також змінити бюджетну політику. Все, що відбувається зараз, є результатом не зробленої вчасно роботи”.

До теми децентралізації дотичне і питання продажу землі. Безсмертний вважає, що ставку потрібно робити на дрібне і середнє фермерське землеволодіння, залучати фермерські асоціації до створення цивілізованого земельного ринку. Великою помилкою буде допустити монополізацію земель в межах однієї адміністративної одиниці. Це вдарить і по вільній конкуренції, і, врешті, нестиме загрози земельному фонду країни.


Президентом стане “другий номер”


Під час прес-конференції торкнулися і теми майбутніх президентських виборів. Аналізуючи результати соціологічних досліджень, Роман Безсмертний підкреслив, що зараз озвучені цифри нічого не говорять. Адже рейтинги стануть більш об’єктивними в лютому 2019 року, коли стане відомим реальний перелік кандидатів.
“Виборцям нав’язують, що Тимошенко і Порошенко будуть у другому турі президентських виборів. Але в такому випадку неминуча революція”, – підкреслив Роман Безсмертний. На його думку, формула успіху для України та українців є такою: в другий тур виходить тільки хтось один із них, конкуруючи з абсолютно іншим кандидатом, з другим номером, якого зараз “не бачить” соціологія. І він, той інший, перемагає.
Довідка. Роман Безсмертний – політик, депутат кількох скликань, дипломат. Був одним із співавторів Конституції 1996 року, і розробником територіально-адміністративної реформи 2005 року, яка не розпочалася через внутрішні протиріччя між урядом і президентом. У 2015-2016 рр. учасник Мінської контактної групи. Домагався відкритості переговорного процесу та виключення з повістки переговорів положень про окремий статус Донбасу.


PR

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини