Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:43:54

Максим Микитась: "Перетворення в дитсадках - моя особиста відповідальність"

06.09.2018   17:06Агенцiя

Перше вересня стосується не лише шкіл і вишів, а й дитячих садків. Зрештою, це найперша освітня ланка, якій теж потрібні фінансування, оснащення, ремонти тощо.

 

Це тим більше потребує уваги, якщо врахувати, що саме після садків діти повинні бути підготовлені до концепції Нової української школи.

І якщо в обласному центрі дошкільні заклади в усі роки так-сяк забезпечувалися найнеобхіднішим, то в районах буквально поле неоране для такої роботи. Та не варто вбачати у всьому зраду, останнім часом у Чернігівському й Ріпкинському районах у плані забезпечення садків намітилися неабиякі зрушення. І все це завдяки місцевому народному депутату Максиму Микитасю. Тож із якими здобутками входять у новий навчальний рік дитячі дошкільні заклади його округу?

Попри те, що Максим Микитась став нардепом не так давно, а фінансування взагалі почало надходити тільки минулого року, усе ж успіхи є. За сприяння народного обранця в 2018-му з Державного фонду соціально-економічного розвитку виділяється 1,5 мільйона гривень на реконструкцію садка «Івушка» в Добрянці. Мова йде про перебудову другого корпусу, щоб заклад міг прийняти більше вихованців. Причина проста — «Івушка» досі розташовується в приміщенні, яке абсолютно непридатне для освітньо-виховних потреб. Раніше це була приватна садиба.

«Там багато потрібно зробити — актову, спортивну зали. Споруда досить стара, тож її необхідно утеплювати, відремонтувати дах. Тому ці перетворення — то моя особиста відповідальність», — зауважує Максим Микитась.

Проектно-кошторисна документація селищною радою вже підготовлена. Окрім цього, є документи і щодо капітального ремонту конструкцій будівлі харчоблоку.

«Малятко» буде з новими меблями

Але найбільше з усіх пощастило дитячому садку в Замглаї Ріпкинського району. «Малятко» вперше за останні десятиліття отримує можливість повного переоснащення. Ідеться про все: ліжка, матраци, ігрові куточки, шафи-роздягальні тощо. За словами завідувачки Оксани Ручко, завдяки сприянню місцевого народного депутата Максима Микитася «Малятко» отримує 370 тисяч гривень на повну заміну меблів та ігрової зони для всіх трьох груп.

На що витратять ці кошти? Селищний голова Замглаю Сергій Красківський із задоволенням перераховує: на облаштування ігрових і спальних кімнат, на закупівлю 60 ліжечок, причому не лише каркасів, а з м’яким інвентарем — подушками, ковдрами, матрацами.

«Ми ці кошти будемо отримувати приблизно рівними частинами щомісяця аж до грудня цього року. Перший транш у 20 тисяч гривень уже надійшов. Ми вже консультуємося з постачальниками, обираємо собі варіанти. Швидше за все, придбаємо меблі місцевих, чернігівських виробників. Так буде дешевше, простіше і якісніше», — зауважує селищний голова.

Окрім ліжок і матраців, у «Малятку» запланували придбати пару десятків столів різного формату — ігрових, обідніх, письмових, 40 стільців, шафи-роздягальні в кожну групу окремо, ігрові тематичні куточки (лікарня, перукарня тощо).

Чим допомогла децентралізація?

Питання утеплення свого місцевого садка турбує і жителів Любеча. Як тільки тут визначаться з проектно-кошторисною документацією, уже можна буде приступити до виділення фінансування. Максим Микитась про цю проблему знає, неодноразово про це спілкувався з любечанами.

«Загалом мене радує те, що завдяки децентралізації наші місцеві люди теж стають активними, починають міркувати зовсім іншими категоріями і дбати про своє, місцеве, майно, — говорить народний депутат. — Наприклад, у Ріпках ще наприкінці червня визначилися з переможцем тендеру з розробки проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт покрівлі Ріпкинського комунального дошкільного навчального закладу № 2 «Колосок». Як тільки будуть готові документи, то вже можна буде вести мову й про кошти. У Гончарівському Чернігівського району не лише в школах є хороші новини. У садочках — теж. У дитячому дошкільному закладі «Лісова казка»триває етап поточного ремонту коридору першого поверху, оновлення санвузла, побутового приміщення, а також ремонт харчоблоку їдальні. У Іванівській громаді, в селі Ягідне, у садку «Ягідка» зробили капітальний ремонт, відкрили другу групу. Ось ті приклади, на які, я вважаю, варто рівнятися».

Приділяється увага й позашкільній роботі — узимку та на свята для учнів і вихованців шкіл і садків завдяки підтримці Максима Микитася влаштували святкову програму з цікавими конкурсами та солодкими подарунками.

Тому робота не припиняється. Попереду ще багато насичених проектів, реалізація яких дасть змогу змінити життя на краще чи не кожного жителя великої Чернігівської громади.

PR

 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.