Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:28:21

Сергій Березенко: при нарахуванні пенсій не можна ігнорувати стаж

15.02.2018   13:54Агенцiя

Серед мільйона жителів Чернігівщини понад третина — пенсіонери. А якщо точніше, то 341 тисяча громадян пенсійного віку перебуває на обліку в обласному управлінні Пенсійного фонду України. І практично кожен третій живе в Чернігові. Цифри вражають: виходить, що пенсіонерів в області більше, ніж усього населення в обласному центрі.

Середній розмір пенсії по області становить трохи менше 2200 грн. Але для більшості чернігівців навіть така сума є за межею сподівань. Бо нещодавній осінній перерахунок пенсійних виплат так і не зумів зробити очевидне — вирівняти дисбаланс у пенсіях між тими, хто їх отримує на рівні середньої зарплати, і тими, хто животіє за мінімальні нарахування. Це розуміє народний депутат Сергій Березенко, до громадської приймальні якого щодня надходять листи з проханнями допомогти вирішити питання перерахунку пенсій.


За роки праці - копійки

«Є просто кричущі випадки. Одній жіночці 1928 року народження таки зробили пенсійну прибавку… аж у 33 грн. І вона щомісяця змушена виживати за нещасні півтори тисячі гривень, — ділиться враженнями від листів пенсіонерів Сергій Березенко. — Що на ці гроші купиш? Буханець і пляшку кефіру. І все. Не всі, звісно, змирилися з такою ситуацією. Хтось подав у суд на ПФУ. Хтось справу виграв, а хтось — ні. За незрозумілим принципом. Чимало лікарів, учителів, вихователів і держслужбовців сьогодні за десятки років праці отримують щомісяця менше 2 тисяч гривень. Чому роки сумлінної праці обернулися на копійки, їм теж ніхто не пояснив. Урядники мовчать. Вони таких листів не читають. Натомість їх читаю я. І в мене волосся стає дибки від таких звернень, бо їх сотні…».

Нардеп перебирає пачки листів до пенсійних інстанцій різного рівня. Пенсійний фонд обласного рівня, загальнонаціонального, особисті депутатські звернення, Деснянський район, Новозаводський — безліч установ і адресатів. Тільки за перший місяць цього року «пенсійних» листів — зо два десятки.

Керівник обласного управління Пенсійного фонду України в області Юрій Юрченко звітує лише сухою аналітикою: «Минулоріч відбулися дві хвилі перерахунків пенсій — із 1 травня та 1 жовтня. Зокрема з 1 жовтня перераховано пенсії майже 313 тисячам осіб, підвищені виплати одержали 301,7 тисячі пенсіонерів області — близько 91% від загальної кількості. Середній розмір пенсійної виплати в області порівняно з початком 2017 року збільшився на 479 гривень і станом на 1 січня 2018 року склав 2194 гривні…123 особам переведені пенсії за їхнім особистим зверненням».


Розуміють усі, але…

Попри те, що пенсії фактично перерахували ледь не всім пенсіонерам, у сухому залишку для більшості це не позначилося на суттєвому збільшенні виплат. Здебільшого через те, що стаж роботи й досі не відіграє рушійної ролі для зростання пенсій. Столичні експерти з Пенсійного фонду погоджуються з таким твердженням.

«Стаж має відігравати більшу роль, і для цього потрібні зміни в законодавстві, — зауважує заступник голови правління ПФУ Ірина Ковпашко. — Чергове осучаснення пенсій заплановане в 2019 році. Це зростання на 50% заробітної плати, і воно, відповідно, теж вплине на ситуацію з пенсіями».

На жаль, вітчизняні чиновники — чи то через брак часу, чи то бажання — не завжди йдуть на контакт навіть із народним депутатом. Скрізь відповіді затримуються або надходять банальні відписки. Однак Березенко та його однодумці обіцяють — позитивного вирішення таки доб’ються.

Сергій Березенко як народний депутат вважає: цих змін треба добиватися якомога швидше. Бо не всі фізично можуть дочекатися підвищень. І починати варто з того, що роботодавці теж мають поважати свій персонал. Уже зараз, сплачуючи зарплату не в конвертах, а «по-білому».

«Наші функціонери з ПФУ говорять про те, що в попередні часи, у тій же радянській державі, завжди були професії з маленькими зарплатами: вчителі молодших класів, молодший і середній медперсонал, нянечки, працівники сільського господарства, — говорить народний депутат. — І на сьогодні виходить так: навіть якщо ці люди принесуть зарплату за весь період своєї трудової діяльності, то неможливо нарахувати пенсію вище. Держава платила саме таку зарплату, відтак це впливає і на пенсію. Маленькі зарплати — це 100% маленькі пенсії. Мізерні.

Через те й потрібно враховувати позиції стажу. Нині виходить абсурд — ті люди, які пропрацювали 40 років, мають пенсію на рівні прожиткового мінімуму 1452 грн. Тому й бачу своє завдання як законотворця саме в перегляді недосконалого пенсійного законодавства. Бо потрібно врахувати і стаж, і переглянути порядки нарахування пенсій за інвалідністю, чимало лишилося пережитків із радянського минулого. Будемо це виправляти».
 
 
PR

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.