Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 12:33:54

ВЕРБИЦЬКА ШКОЛА: за крок до інновацій

01.12.2017   11:55Агенцiя

Попри невелику кількість учнів (81) та лише 27 років від старту будівництва, вербицька школа має всі шанси стати окрасою та опорою своєї громади. А все завдяки освітній реформі.

Справа в тому, що заклад може стати однією з філій опорної школи освітнього округу Ріпкинського району, відтак тут удвічі збільшиться кількість учнів та відповідне фінансування. Адже держава декларує — чим більше учнів, тим більше грошей. Тобто тут усе, як у медичній реформі: гроші ходять за школярами. Подвоїться кількість дітей — подвоїться і державне забезпечення. Але для того, щоб школа могла це все осягнути, її потрібно привести до ладу вже зараз.

СІЛЬСЬКА ШКОЛА ІІІ ТИСЯЧОЛІТТЯ: ТЕПЛА, ДЕШЕВА ТА З БЕЗКОШТОВНИМ ХАРЧУВАННЯМ
Відповідні кроки в цьому напрямку роблять і районна рада, і сам заклад. По-перше, школа тепер може економити на опаленні — завдяки місцевому бюджету заклад перевели з газового на альтернативне опалення. Вартість економії за рахунок переходу на тверде паливо — закупівля необхідного обладнання — склала 800 тисяч гривень. По-друге, тут розпочали заміну вікон на нові пластикові. У закладі є те, чим не кожна сільська школа може похвалитися, — сучасний комп’ютерний клас. А ще учнів тепер підвозитимуть до школи новеньким ПАЗиком «Мрія». Із навколишніх сіл сюди підвозять учнів, відстань, яку охоплює шкільний автобус, чимала — до 130 км. Також тут, на відміну від міських шкіл, харчування школярів із 1 вересня 100% за рахунок сільських рад. Викладацький колектив сталий, усі необхідні фахівці є, хвалиться керівництво. Власними зусиллями в школі поновили кабінет праці, тепер уроки веде колишній випускник, що особливо тішить селян. Бо не всі їдуть із рідного села, дехто готовий повернутися і вкладати душу в місцевих діток.
Тобто всі умови для якісної освіти створюються, каже директор Анатолій Самойлович.

МАКСИМ МИКИТАСЬ СЮДИ НАВІДУЄТЬСЯ ЧАСТО

У закладу давні й добрі відносини з народним депутатом Максимом Микитасем. Ще півтора року тому він допоміг відремонтувати спортзал у школі, куди ходять займатися не лише підлітки, а й дорослі. Спортзал для них — це і майданчик для спілкування, і фітнес, і розвага. До того ж Максим Микитась сприяв закупівлі форми та інвентарю, тому тепер у Вербичах спорт — це ще й престижно. Що цікаво, заняття з футболу та волейболу для жителів села мають неабияке соціальне значення, бо кілька разів поспіль саме Вербичі отримували перші місця в обласному конкурсі «Найкраще спортивне село». У 2008-му вони навіть здобули «золото». Тому підтримка Максима Микитася щодо розвитку спорту для них стала слушною.
А для того, щоб різноманітні заходи в школі можна було проводити й надворі, народний депутат тоді ж вручив музичні колонки. На Перше вересня від імені народного обранця школярам також урочисто презентували новенькі класні дошки та спортивне обладнання.

ПЕРЕТВОРЕННЯ? ТІЛЬКИ РАЗОМ!
Наприкінці листопада народний депутат знову завітав у Вербичі. Цього разу також говорили про школу, але в контексті освітнього розвитку. Він має на меті перетворення закладу на сучасний центр. А для цього доведеться чимало докласти зусиль. Анатолій Самойлович перераховує: — Треба завершити справу із заміною вікон, зробити туалети в школі, а не надворі. Потрібні нам інтерактивні дошки, парти, музичне обладнання.
Максим Микитась доповнює думку освітянина: — Так, дійсно, хоча часу до закінчення фінансового року й лишилося мало, але дещо ми таки встигнемо зробити. Ми домоглися виділення 420 тисяч гривень на закупівлю парт, стільців, мультимедійних дошок, апаратури. А от із ремонтами туалетів та вікон уже будемо стартувати з наступного року. Але хочу додати, що нині нам разом із громадою села важливо розпланувати майбутні перетворення школи, бо вона ж буде розширюватися. І з цим не варто зволікати, адже роботи попереду ще чимало. Тобто хочете замінити вікна? Тоді домовляйтеся із сільрадою про розробку проектно-кошторисної документації! Оскільки такі роботи ми зможемо здійснити тільки на умовах співфінансування.
У Вербичах обіцяли сісти за документи негайно, щоб уже в першому півріччі вербицькі школярі отримали нову та зручну школу.

ДОВІДКОВО
За задумом міністерства, опорна школа — це найпотужніший навчально-виховний комплекс (НВК) I-III ступенів у межах територіальної громади, де зібрані кращі педагоги та найсучасніша матеріально-технічна база. Він розрахований на учнів 5–11 класів. Тут вони зможуть поглиблено вивчати певні предмети, відвідувати гуртки та спортивні секції, готуватися до участі в олімпіадах, вступу до ВНЗ, отримувати профорієнтацію. Така школа повинна обслуговувати три та більше сусідніх сіл або населених пунктів міського типу. За рекомендацією МОН, заклад має приймати не менше 360 школярів. На уроки їх привозять шкільні автобуси. Заклад має статус юридичної особи, власну бухгалтерію, статут і право розпоряджатися коштами. Відповідно до концепції, решта маленьких, недоукомплектованих шкіл у районі перетворюється на філії — структурні підрозділи опорної. Вони втрачають статус юридичної особи та підпорядковуються головному НВК. Тут залишаються діти 1–4 класів, адже малюки повинні вчитися недалеко від дому й бути під наглядом батьків. Після переходу до 5 класу учні продовжують гризти граніт науки вже в опорному НВК.

PR

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини