Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:34:25

Організацію землеустрою в об’єднаних територіальних громадах Чернігівщини обговорили в обласній раді

17.11.2017   10:31Агенцiя

16 листопада відбулося розширене засідання постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, яке провела голова комісії, виконавчий директор обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко.

В засіданні взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, в.о. першого заступника голови обласної державної адміністрації Юлія Свириденко, експерт з питань управління земельними ресурсами проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Володимир Носик, керівник технічного департаменту ТОВ «БломІнфо-Юкрейн» Катерина Резнікова, депутати обласної ради, міські, селищні, сільські голови об'єднаних територіальних громад.

На порядок денний комісії було винесено питання «Про результати роботи зі створення єдиної документації із землеустрою щодо управління земельними ресурсами на території Кіптівської ОТГ та перспективи цієї роботи в інших ОТГ області».

Звертаючись до учасників засідання Валентин Мельничук зазначив, що децентралізація охопила різні сфери і вже принесла очевидні позитивні результати, але невідпрацьований механізм передачі об'єднаним територіальним громадам повноважень з управління земельними ресурсами створює певні виклики в суспільстві.

За словами виступаючого, земля у всі часи була головним ресурсом, але зараз є певні ризики щодо коректного визначення меж громад для встановлення територій юрисдикції рад. Також постають актуальні питання розпорядження та надання земельних ділянок у користування, зміна цільового призначення, вилучення ділянок, що були надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності. У цьому контексті надзвичайно важливо провести повну інвентаризацію земель в ОТГ, створити повноцінну базу даних про всі земельні ділянки.

– Звичайно, що при будь-якій реформі завжди виникають труднощі та ризики, які можна здолати в партнерстві. Сподіваюся, що озвучена сьогодні інформація буде поштовхом для об'єднаних територіальних громад краю по запровадженню позитивного прикладу втілення єдиного в Україні пілотного проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» з організації землеустрою в умовах децентралізації на території Кіптівської сільської ради об'єднаної територіальної громади, – наголосив перший заступник голови обласної ради і зазначив, що досвід кіптівців з організації землеустрою має стати взірцем для впровадження в інших громадах Чернігівщини.

В.о. першого заступника голови обласної державної адміністрації Юлія Свириденко поінформувала присутніх, що на Чернігівщині активно проходить процес децентралізації, завдяки чому регіон займає третє місце в Україні про створенню ОТГ. На сьогодні в області створено 33 об'єднані територіальні громади, 19 з яких перейшли на прямі міжбюджетні відносини. При цьому бюджетна децентралізація це лише один із напрямків, які створив Уряд для побудови спроможних громад. Крім цього, важливо шукати позабюджетне фінансування, а використання земельних ресурсів й інших засобів дасть змогу громадам вирішувати актуальні для них питання. Тому важливо долучитися до проектів з організації землеустрою в об'єднаних територіальних громадах і розвивати наявні ресурси в партнерстві.

Експерт з питань управління земельними ресурсами проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Володимир Носик розповів про пілотний проект з організації землеустрою та впровадження стратегії місцевого економічного розвитку в умовах децентралізації на території Кіптівської об'єднаної територіальної громади. Стратегічною метою цієї ініціативи є створення електронного управління землями на території об'єднаних територіальних громад для їх сталого економічного розвитку.

Учасники засідання ознайомилися з досвідом втілення єдиного в Україні пілотного проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» з організації землеустрою в умовах децентралізації на території Кіптівської сільської ради об'єднаної територіальної громади. Голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма зазначив, що територіально-адміністративна реформа має велике значення, бо створює базу для стабільного соціально-економічного розвитку об'єднаних громад та додаткові ресурси, якими вони можуть самостійно розпоряджатися. Водночас розширюються можливості місцевих органів влади і найбільша доходна частина місцевих бюджетів формуватиметься завдяки землі. Кіптівська ОТГ була утворена у 2015 році серед перших в області на базі мешканців 12 сіл Козелецького району. Зараз тут ведеться активна робота щодо перспективних перетворень в громаді. На території Кіптівської ОТГ проект з організації землеустрою стартував у травні нинішнього року і за цей час здійснено низку заходів.

Керівник технічного департаменту ТОВ «БломІнфо-Юркейн» Катерина Резнікова презентувала учасникам засідання етапи розробки єдиної документації із землеустрою від збору та аналізу даних, до навчання персоналу та інтеграції отриманих даних в геоінформаційні системи. У результаті такої роботи будуть визначено межі територіальної громади, створені схеми сучасного використання земель, схеми обмежень та перспективного використання та організації земель, отримано електронну базу управління землями громади тощо.

Далі відбулася загальна дискусія у форматі запитань та відповідей.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини