Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:52:23

На дев'ятій сесії облради депутати розглянуть більше 60 питань, обговорених та узгоджених на засіданнях президії і постійних комісій

16.05.2017   08:17Агенцiя

Черговий робочий тиждень депутатський корпус Чернігівщини розпочав із визначення кола питань порядку денного майбутньої сесії та аналізу запропонованих для розгляду проектів рішень під час президії та роботи в постійних комісіях представницького органу Придесення.

Засідання дорадчого органу обласної ради, яке відбулося 15 травня, традиційно провів її очільник Ігор Вдовенко. Окрім того до обговорення долучилися перший заступник та заступник голови обласної ради Валентин Мельничук і Арсен Дідур, голова облдержадміністрації Валерій Куліч, заступник очільника облдержадміністації  Сергій Сергієнко, заступник голови-керіник апарату ОДА Наталія Романова,члени президії, розробники проектів рішень, а також відповідальні працівники виконавчого апарату обласної ради.

Першими на пленарному засіданні чергової сесії депутати традиційно розглянуть фінансові питання, які стосуються звіту про виконання обласного бюджету за І квартал 2017 року, внесення доповнень до рішення обласної ради «Про обласний бюджет на 2017 рік» щодо розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету в установах банків, а також змін до головного кошторису Придесення в частині експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів із розвитку автомобільних доріг. Щодо останнього питання депутати висловили пропозицію узгоджувати із профільною комісією обласної ради внесення змін до доходів спеціального фонду обласного бюджету стосовно коштів, отриманих з держбюджету від перевиконання митних платежів, та спрямування їх на реалізацію заходів із розвитку автомобільних доріг загального користування. Однак на переконання голови облдержадміністрації Валерія Куліча та заступника директора Департаменту фінансів ОДА Любові Жукової таке погодження може завадити своєчасному виконанню положень Бюджетного кодексу та постанов Кабміну, що в свою чергу негативно вплине на проведення будівництва, ремонту та реконструкції шляхів. Тож остаточно крапку у цьому питанні народні обранці поставлять за результатами обговорення у постійних комісіях.

В економічному блоці питань депутатському корпусу запропоновано для розгляду та затвердження проекти рішень про план заходів із реалізації у 2018-2020 роках Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року, а також щодо внесення змін до Програми розвитку інвестиційної, зовнішньоекономічної та виставково-ярмаркової діяльності Чернігівської області на 2016-2020 роки «Чернігівщина - конкурентоспроможний регіон».

На пленарному засіданні депутати розглянуть і низку галузевих обласних програм, які стосуються підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей у Чернігівській області на 2017-2018 роки; соціальної підтримки осіб, які постраждали під час участі у масових акціях громадського протесту, що відбулися у період із 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, а також членів сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю у зазначених акціях, у Чернігівській області на 2017-2018 роки.

Крім того, члени президії погодились із необхідністю внести зміни до Програми фінансової підтримки органічного виробництва в Чернігівській області на 2016-2021 роки, збільшивши її фінансування з 1 мільйону 700 тисяч гривень до 2 мільйонів 730 тисяч гривень через зростання вартості проведення робіт із сертифікації, а також залучення ширшого кола виробників органічної продукції.

Народні обранці розглянули також проект рішення про внесення змін до обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада». Водночас депутати звернулись до директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрія Подорвана за роз’ясненнями з приводу доцільності збільшення фінансування заходів обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки з бюджету Придесення на 470 тисяч гривень.

Після цього члени президії погодились доповнити обласну Програму розвитку фізичної культури та спорту Чернігівської області на період 2017 - 2020 роки Положенням про порядок проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів) по проведенню фізкультурно-спортивних заходів, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка у поточному році.

Розглядаючи блок питань щодо використання природних ресурсів, депутатський корпус схвалив затвердження додаткового переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2017 рік в сумі 6 мільйонів 982 тисячі гривень, а також внесення у зв’язку з цим змін до однойменної Програми.

Після цього члени президії проаналізували Програму з охорони та відтворення на період нересту риб та розмноження інших водних біоресурсів Чернігівської області на 2017 рік», яка розроблена для проведення відповідної рибоохоронної роботи та успішного проходження нересту риби на території області.

Наступним проектом рішення «Про розширення мережі природно-заповідного фонду області», який знайшов підтримку серед депутатів, пропонується створити три об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення – два в місті Чернігові та один на території села Кухарка Варвинського району.

У зв’язку із перейменуванням деяких населених пунктів області на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націоналістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», постала необхідність привести у відповідність назви шести об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення. Тож депутати одноголосно схвалили необхідність прийняття зазначеного проекту рішення.

Члени президії розглянули надання спеціального дозволу на користування надрами Державному підприємству спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт», видобуток торфу на торфородовищі «Гнилуське» на території Козелецького та Чернігівського районів державному підприємству «Чернігівторф». Разом із тим члени президії вирішили відхилити клопотання приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Мрія» щодо приведення існуючого поділу лісів на категорії на території Корюківського району», адже наразі триває судовий розгляд справи за участю зазначеної фірми.

Окрім того депутати схвалили надання згоди на розроблення технічної документації із землеустрою низці комунальних підприємств та закладів: обласному філармонійному центру фестивалів та концертних програм,обласному театрально-видовищному дитячому (ляльковому) театру ім. О.П. Довженка, Центру матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів, Готельно-туристичному комплексу «Придеснянський».

Питання «Про передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст Чернігівської області до комунальної власності Батуринської об’єднаної територіальної громади Бахмацького району земельних ділянок лісового фонду, що перебувають у постійному користуванні Бахмацького районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Бахмачрайагролісництво» комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» викликало бурхливе обговорення серед депутатів. Варто відзначити, що до відповідного проекту рішення були суттєві зауваження від юридичного та аналітичного відділів виконавчого апарату обласної ради, які були направлені всім депутатам. Занепокоєння викликає той факт, що дія Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», на який посилається розробник, не розповсюджується на такі об’єкти передачі, як земельні ділянки і тому цей нормативно-правовий акт не може бути застосований в контексті даного проекту рішення. Також згадане питання суперечить окремим положенням Земельного, Господарського та Лісового кодексів України та може призвести до припинення роботи підприємства і втрати надходжень до обласного бюджету. Тож шляхом голосування члени президії вирішили рекомендувати зняти це питання з розгляду.

Депутати схвалили проекти рішень, якими пропонується внести зміни до Положень про щорічні обласні Премії імені Софії Русової працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів, а також імені Георгія Вороного педагогічним та науково-педагогічним працівникам державних вищих навчальних закладів. Ці перетворення пов’язані з вимогами чинного законодавства, а також сприятимуть економії коштів обласного бюджету та дозволять збільшити перелік претендентів на здобуття цих почесних відзнак.

Враховуючи вимоги Закону України «Про вищу освіту», схвальне рішення загальних зборів трудового колективу і підтримку студентів, члени президії погодили перейменування КВНЗ «Ніжинське училище культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» та «Чернігівське музичне училище імені Л.М. Ревуцького» намузичний коледж та коледж культури і мистецтв, відповідно.

Після цього депутати розглянули питання, які стосуються управління об’єктами комунальної власністі. Чимало зауважень пролунало від депутатів до проектів рішень щодо затвердження Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області в новій редакції, Положення про конкурсний відбір суб'єктів оціночної діяльності та Типових Статуту комунального підприємства обласної ради і форми контракту.

За словами деяких членів президії, ці документи містять суттєві неточності у формулюваннях і потребують подальшого доопрацювання.

Неоднозначну реакцію серед депутатів викликав і проект, яким пропонується доручити управлінню комунального майна обласної ради здійснювати функції з управління пакетом акцій ПАТ «Поліграфічно-видавничий комплекс «Десна» та Регіонального фонду підтримки підприємництва в області.

Ціла низка проектів рішень, які виносяться на розгляд сесії, стосується включення і виключення з Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації у 2017 році, цілісних майнових комплексів, передачі автомобілів у господарське відання КП «Діловий центр та оперативне управління ОКЛПЗ «Ніжинський протитуберкульозний диспансер».

Чималий перелік питань щодо договорів оренди та орендної плати депутати погодилися включити до проекту порядку денного пленарного засідання після детального розгляду на засіданнях постійних комісій. Серед них - продовження договору оренди та встановлення зменшеного розміру орендної плати Чернігівському обласному об'єднанню Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, ПАТ «БАЗИС» та«Укрпошта», розподіл орендної плати для КП «Прилуцька міська друкарня» та «Діловий центр» Чернігівської обласної ради», КЛПЗ «Чернігівська обласна дитяча лікарня».

Кадрові питання, які підготовлені для розгляду на черговій сесії, пов’язані переважно з необхідністю звільнення, продовження дії контракту та призначення керівників комунальних підприємств області. Окремий проект рішення стосується затвердження штатної чисельності управління комунального майна обласної ради, яким запропоновано збільшити кількість його працівників на 2 одиниці.

Уже вчетверте на розгляд сесії виноситься проект рішення про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради Андрія Прокопенка.

На черговому пленарному засіданні депутати також планують прийняти звернення до центральних органів влади та керівництва держави щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами, перерахунку військових пенсій учасникам бойових дій, ветеранам АТО та ветеранам військової служби, а також стосовно скасування рішення НКРЕКП про встановлення щомісячної абонентської плати за підключення до системи газопостачання.

На завершення засідання президії її члени розглянули депутатські запити своїх колег.

Далі робота депутатів над узгодженням питань порядку денного продовжилась у постійних комісіях обласної ради.

Загалом на черговому пленарному засіданні, яке відбудеться 17 травня об 11.00, депутати планують розглянути понад 60 питань.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини