Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:06:28

Підприємці: "Легше профінансувати боротьбу, ніж корупцію"

30.01.2017   13:20Агенцiя

27 січня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбулося експертне обговорення «Чи існує проблема 3200?». У заході взяли участь представники малого та середнього бізнесу, профспілкових організацій та влади.

Заступник керівника департаменту соціального захисту Катерина Тимощенко у своєму виступі зупинилася на особливостях та нововведеннях закону 1774 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», які за її словами дещо дезорієнтували роботодавців. «Мінімальна заробітна плата завжди була державною соціальною гарантією нижче якої не можна виплачувати заробітну плату. Її місія залишилася і зараз, але щодо прожиткового мінімуму відбулися певні зміни», - зазначила Катерина Тимощенко.  За її словами держава зобов’язала підприємців сплачувати ЄСВ не залежно від того як був укладений трудовий договір з найманим працівником. Навіть якщо він працює на 0,1 ставки, але все одно треба буде сплачувати 704 грн. «Бізнес не повинен бути неприбутковим. Ви повинні у свої послуги чи собівартість продукції закласти і ЄСВ, і оплату праці, і інші витрати», - наголосила представниця Департаменту соцзахисту.

Ірина Березинець, голова ГО «Сяйво Сіверщини», розповіла про те, що 25 січня відбувся семінар, присвячений новим штрафам та мінімальній зарплаті, на який прийшло більше чотирьохсот учасників. «З цього можна зробити висновок, що ця тема не просто хвилює роботодавців та підприємців, а є дуже болючою та важливою. Я хочу навести статистику: у грудні 2015 року у Чернігові припинив діяльність 31 підприємець, а у грудні 2016 року – 1324 підприємці», - зазначила пані Ірина. 
Також вона наголосила на тому, що оголошена прем’єр-міністром сума мінімальної зарплати 3200 з вирахуванням податків на доходи осіб та військовий збір перетворюється на 2576 грн. «Це звернення до найманих працівників, щоб, вони отримуючи цю суму, не скаржилися на свого роботодавця», - сказала керівник ГО «Сяйво Сіверщини».

На думку керівника чернігівської профспілки підприємців Олени Варнакової влада вже кілька років поспіль підприємцям «під ялинку» готує несподівані «подарунки» у вигляді змін правил гри, не даючи навіть часу на адаптацію та ознайомлення. Щодо нових штрафів та перевірок, пані Олена зазначила: «Закони у нас пишуться для того, щоб їх неможливо було виконати. І це є поле для корупції». Також вона вважає, що може скластися ситуація, коли підприємці будуть припиняти офіційну діяльність і продовжувати працювати «вдома». Найбільше це може торкнутися різного роду послуг. «Якщо людина уходить в «тінь», то її неможливо перевірити та оштрафувати. І повернути в легальний бізнес її буде важко, бо втрачена довіра», - зазначила Олена Варнакова. І додала, що підприємці сьогодні готові об’єднуватися:  «Легше профінансувати боротьбу, ніж корупцію».

За словами Дмитра Нікішина, представника профспілки підприємців, зростання заробітної плати має відбуватися тільки за рахунок зростання економіки. У інших випадках це відбувається за рахунок інфляції, зовнішніх боргів та скорочення найманих працівників.

На думку представниці Ліги ділових та професійних жінок Острицької Оксани такі умови для малого та середнього бізнесу це і політичне, і економічне питання. «Нас хочуть знищити, а від цього не виграє ні держава, ні громадяни. Я вважаю, що це злочин перед тими, хто сам себе працевлаштовує, ризикує, створює робочі місця і має бажання працювати, а в результаті за це отримує штрафи», - наголосила вона.

Політична партія «Соціалісти» виступила ініціатором цього обговорення. Керівник обласного осередку партії Сергій Андрос зазначив: «Наша політична сила ініціювала це обговорення. Але на цьому політика закінчується – є більш важливі економічні питання». На його думку і народні депутати, і представники Кабміну, і економісти можуть помилятися. А тому важливо сформулювати та надати владі обґрунтовані розрахунки наслідків підвищення мінімальної зарплати та штрафів. І з цього приводу владці мали вислухати думку підприємців, а не запроваджувати механізми для їх знищення. «Якщо хотіли підвищити матеріальне становище незахищених верств населення, то треба було спочатку з’ясувати чи зможе роботодавець платити таку зарплату? Інакше є два варіанти: або підприємство закрити, або робітників звільнити», - зазначив Сергій Андрос. І додав: «Якщо людина заробляє на шматок хліба та дає можливість заробити іншим, то може краще не заважати їй».

Підприємці, які були присутні на заході також обурювалися тим, що законодавець намагається регулювати їх відносини з працівниками, не задумуючись про бізнесові ризики, рентабельність та інші фактори.  «У соцмережах піднялася хвиля, що підприємці не бажають людям платити нову мінімальну зарплату. Мені не шкода заплатити працівнику 3200, або іншу нормальну зарплату, якщо я маю прибуток і є з чого цю заплату платити. А взагалі, коли я наймаю працівника на роботу, то він або погоджується на умови та зарплату або ні. Як може держава вирішувати яку зарплату я маю платити? Про яку економіку ми зараз говоримо?», - зазначив підприємець Євгеній Красько.

Видавець Олександр Шевченко зазначив, що в сучасних умовах складно і ризиковано започатковувати свою справу. Він зазначив, що другий рік його видання не отримує доходів, а цього року ще і збільшилися суми навантажень. На його думку, кількість підприємців, що уходять в тінь буде збільшуватися: будуть торгувати і створювати самооборону. «А взагалі, хлопці (підприємці) кажуть, що готові до більш радикальних дій», - підсумував Олександр Шевченко.

На думку представника партії «Соціалісти» Володимира Вінниченка, цифра «3200» є результатом не ґрунтовних економічних розрахунків, а віртуально обчисленою.  «Взяли розмір необхідної суми – порахували кількість підприємців, працюючих, бюджетників – поділили на податок і отримали ось цю цифру 3200», - пояснив він. За його словами більшість економістів називають головною причиною збільшення «мінімалки» - це бажання отримати черговий транш МВФ, а для цього потрібно показати, що є покращення.

Також Володимир Вінниченко зазначив, що українська влада забуває, що саме малий та середній бізнес є одним з основних наповнювачів бюджету. «Вчора я подивився одне відео, у якому йшла мова про зустріч новообраного президента однієї з заокеанських країн з підприємцями.  Найбільш часто у його промові зустрічалося слово «Дякую!». Про це написали засоби масової інформації. На жаль, наша влада не розуміє кого треба дякувати за наповнення бюджету. Поки наша влада не змінить свого ставлення до підприємців, економіка не запрацює», - наголосив він.

Ірина Березинець підтримала його думку, але зазначила: «Не влада має дякувати бізнесу, а бізнес має високо піднімати голову і нагадувати владі, хто саме є платниками податків. Я кожну свою зустріч починаю з того, що якби ми підприємці не сплатили податки в бюджет, то не зміг би мер та його команда у Чернігові нічого зробити».

Також вона наголосила, що у соціальній мережі Фейсбук створена сторінка «Перевірки Чернігівського бізнесу» і запросила всіх долучитися до цієї сторінки, щоб можна було швидко реагували на перевірки та порушення прав. І додала: «Це афера століття: назвати підвищення податків підвищенням заробітної плати».

Учасники обговорення вирішили створити робочу групу і виробити спільний план дій для того, щоб змусити владу припинити знищення малого та середнього бізнесу. Магічна цифра «3200» об’єднала навколо себе і бізнесменів і громадськість і представників різних політичних партій.

Прес-центр «Чернігівський вибір»

До теми: Експертний круглий стіл "Чи існує проблема 3200?" ВІДЕО

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини