Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:03:31

В обласній раді обговорили проблеми людей з особливими потребами

01.12.2016   08:15Агенцiя

Напередодні Міжнародного дня інвалідів, в обласній раді відбулася зустріч керівництва Чернігівщини із представниками громадських організацій, які опікуються людьми з особливими фізичними потребами.

До участі у заході долучились заступник голови обласної ради Арсен Дідур, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, представники профільних структурних підрозділів ОДА та міської ради, до компетенції яких належать питання соціального захисту, реабілітації людей з особливим потребами та забезпечення архітектурної доступності в області для цієї категорії людей, представники Фонду соціального захисту інвалідів, обласного центру зайнятості, громадськості.

Розпочинаючи зустріч, Наталія Романова подякувала усім, хто долучився до участі в заході та наголосила на надзвичайній важливості обговорення потреб і викликів, з якими щодня стикаються люди з особливими потребами в нашій області.
-  Одним із показників цивілізованості та високої людської культури суспільства є те, що кожна людина, незалежно від її стану здоров’я, соціального статусу повинна мати рівні можливості у громаді, доступ до якісних освітніх, соціальних та інших послуг, - зазначила заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації.

Однією із важливих проблем, які, на думку Наталії Романової, необхідно першочергово вирішувати у нашому суспільстві, це подолання психологічних бар’єрів, виховання у громадян, і в першу чергу у дітей, співчуття, поваги і толерантності до людей з обмеженими можливостями.

У свою чергу Арсен Дідур, звертаючись до учасників зустрічі, від імені депутатського корпусу обласної ради висловив слова щирої підтримки і поваги до людей, що попри всі труднощі, якими сповнене їх життя, демонструють активну життєву позицію і прагнуть змінити ставлення суспільства до проблем громадян із особливими потребами.
-  Я хочу запевнити, що обласна рада завжди готова у рамках своїх повноважень і можливостей надавати допомогу і підтримку людям із обмеженими фізичними можливостями, - підкреслив заступник голови обласної ради.

Крім того, керівник виступив із ініціативою долучити представників громадських об’єднань, які займаються вирішенням проблем інвалідів, до участі у територіальній тристоронній соціально-економічній раді, що сприятиме налагодженню діалогу з роботодавцями і профспілками щодо працевлаштування людей з особливими потребами.

На думку Арсена Дідура, ефективним механізмом координації дій для вирішення питань інвалідів може стати створення робочої групи з представників облдержадміністрації, депутатського корпусу, громадських об’єднань.

Керівник громадської організації «Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «Інтеграція» Дмитро Соболєв, який був ініціатором проведення зустрічі, детально окреслив основні проблеми, які ускладнюють життя людей, що мають серйозні проблеми із опорно-руховою системою. На його думку, необхідно затвердити програму «Соціальне таксі» у м.Чернігові, облаштувати транспорт для людей із особливими потребами, активізувати роботу із забезпечення їх засобами реабілітації, створити умовидлябезперешкодного доступу цієї категорії громадян до об’єктів житлового та громадського призначення, закладів медичної, соціальної та освітньої сфери. Очільник громадської організації акцентував увагу на тому, що через існування цих перешкод, люди з особливими потребами змушені більшість часу проводити вдома, залишаючись наодинці з усіма своїми проблемами і потребами, і не мають змоги бути активними членами суспільства.

Підтримуючи цю думку, Наталія Романова виступила з ініціативою щодо організації на базі Чернігівського кіно-культурного центру з національно-патріотичного виховання дітей та молоді низку мистецьких заходів, до участі в яких залучити людей з особливими потребами, а також благодійних ярмарків, кошти від проведення яких можна спрямувати на вирішення потреб інвалідів.

За словами Дмитра Соболєва, необхідно також удосконалити механізм інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо можливостей працевлаштування людей з особливими потребами в Чернігівській області, активізувати проведення спортивних змагань, які є дієвим інструментом соціальної реабілітації громадян з обмеженими фізичними можливостями. До речі, цьогоріч Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «Інтеграція» організував першу обласну спартакіаду серед людей з особливими потребами, які з величезним ентузіазмом взяли участь у змаганнях.

У ході спілкування учасники обговорили також основні аспекти створення безбар’єрного середовища на теренах області та діяльність відповідної комісії при Управлінні містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, забезпечення пандусами об'єктів соціальної інфраструктури, впровадження інклюзивної освіти.

Представники профільних департаментів та управлінь облдержадміністрації надали свої коментарі і роз’яснення із питань, які порушувались під час зустрічі.

Своїми думками, наболілими проблемами із присутніми поділились рідні і близькі людей з особливими потребами.

На завершення зустрічі учасники виробили спільну стратегію подальших дій щодо покращення адаптації в суспільстві людей з обмеженими фізичними можливостями, а також домовились продовжити практику проведення подібних заходів. Крім того, присутні підтримали ініціативу Наталії Романової, яка запропонувала долучити до обговорення ще й представників новостворених об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини