Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:43:53

На спільному засіданні постійних комісій облради обговорювали проведення перших виборів голів та депутатів об’єднаних громад

09.11.2016   08:16Агенцiя

8 листопада, у представницькому органі Чернігівщини відбулося спільне засідання постійних комісій обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, а також з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики.

Основною темою зустрічі став розгляд актуальних питань щодо підготовки і організованого проведення перших виборів голів та депутатів об’єднаних громад, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року в Батуринській міській раді Бахмацького району, Остерській міській раді Козелецького району, Лосинівській селищній раді Ніжинського району, Мринській сільській раді Носівського району, Коропській селищній раді, Корюківській, Носівській і Сновській міських радах, Гончарівській та Михайло-Коцюбинській селищних радах, а також Іванівській сільській раді Чернігівського району.

До обговорення окрім депутатів долучились голови, заступники голів, секретарі і керуючі справами тих місцевих рад області, в яких незабаром обиратимуться голови та депутатський корпус об’єднаних громад.

Відкриваючи роботу засідання, Валентин Мельничук наголосив на необхідності докласти максимум зусиль для організованого проведення виборів у громадах. За словами керівника, процес децентралізації і створення життєздатних об’єднаних громад є єдиниим можливим шляхом для подальшого успішного розвитку нашої країни і від кожного з нас залежить те, наскільки вдалою буде ця реформа. Саме тому перед керівниками місцевого самоврядування усіх рівнів сьогодні стоїть надзвичайно відповідальне завдання – забезпечити організоване проведення місцевих виборів, для того щоб громада могла обрати дійсно достойних і інціативних очільників новостворених ОТГ та депутатів, які б відстоювали інтереси земляків і забезпечували процвітання рідного краю.

Голова постійної комісії з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, керівник виконавчої дирекції Чернігівського Регіонального відділення Всеукраїнської Асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко детально висвітлила особливості проведення місцевих виборів у містах, селах та селищах, окремо зупинилась на питаннях функціонування територіальних виборчих комісій, основних аспектах та термінах проведення агітації та наголосила на важливості недопущення порушень законодавства у цій сфері. Вона також закликала присутніх активно використовувати у роботі методичні рекомендації, які були надані усім учасникам засідання, де покроково розписано алгоритм створення громад та передачі їм повноважень, зокрема в частині розпорядження комунальним майном, а також порадила звертатись до інформаційних матеріалів швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Крім того, Ірина Вікторівна наголосила на необхідності активізувати роботу з підготовки проектів, які фінансуються за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Практичними порадами щодо вдалого об’єднання громад поділились першопрохідці децентралізації на Чернігівщині –очільник Парафіївської об’єднаної територіальної громади, голова обласного відділення Всеукраїнської Асоціації сільських і селищних рад Валентина Карпенко та заступник голови Кіптівської об’єднаної територіальної громади Василь Грищенко. Зокрема, вони надали консультації стосовно проведення уставночих сесій в об’єднаній громаді та наголосили на тих питаннях, які потребують першочергового вирішення одразу після виборів. Серед них – оперативна підготовка подання із повним переліком об'єктів комунального майна та транспорту, які передаються новоствореній громаді, забезпечення виконавчого апарату підготовленими кадрами, особливо - кваліфікованими бухгалтерами.

Крім того, керівники ОТГ розповіли присутнім про проблемні моменти, які виникли на їх шляху в перший рік роботи через неврегульованість у законодавстві, надали колегам зразки рішень, які необхідно прийняти на перших сесіях для стабільної роботи новоствореної громади.

Варто відзначити, що формат проведення засідання сприяв активному обміну думками між експертами, які вже пройшли нелегкий шлях створення самодостатніх ОТГ, та тими, хто незабаром розпочне процес об’єднання.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Ірина Грозенко запевнила пристуніх, що депутати обласної ради, керівники об’єднаних територіальних громад Придесення завжди відкриті до допомоги та готові надати необхідну підтримку, консультації усім, хто виявив бажання створювати громади. Враховуючи пропозицію учасників заходу, вирішено було провести найближчим часом подібний форум, до участі в якому будуть запрошені ще й голови сільських та селищних рад.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини