Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:17:39

Результат децентралізації вимірюється якістю, а не кількістю громад

01.09.2016   09:21Агенцiя

— Кожна реформа потребує своїх виконавців та їх глибокого розуміння суті реформування. Без цього будь-яка реформа, навіть найліпше підготовлена. приречена на провал, — зазначає виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.

Одна з головних трансформацій в українському суспільно-політичному устрої стосується реформи місцевого самоврядування. Найбільше колізій виникає навколо об’єднання громад.

Адже рішення про створення нової «суспільної родини» має ґрунтуватися на її можливості себе «прогодувати» надалі.

Якщо від початку до цього союзу вступати «без приданого», то наживати його буде ой як не легко, або ж навіть і не можливо.
Формувати об’єднану територіальну громаду (ОТГ) варто навколо одного чи кількох самодостатніх, спроможних сіл чи селищ.

Спроможною ж громадою вважається та, яка сама заробляє на вирішення питань місцевого значення. Для цього потрібні не лише джерела наповнення бюджету, а й інфраструктурні та кадрові ресурси.

Усі додаткові можливості, що з’являться у ОТГ (60% податку на доходи фізичних осіб, медична та освітня субвенції, право розпоряджатися землями та території громади та інше) можуть не врятувати її, якщо вона від початку не матиме внутрішніх резервів.
Адже надмірна частина ресурсів у таких громадах і надалі витрачатиметься на утримання управлінського апарату, а на реалізацію серйозних проектів коштів не вистачатиме.

На щастя, Чернігівщина може похвалитися якісним функціонуванням п’яти громад, які вже мають перші результати вдалих ініціатив.
Дві ОТГ, за сприяння Чернігівської міської громадської організації “Юридична клініка “Бона Менте”, днями відвідали сільські голови з кількох районів області.

Парафіївська громада (Ічнянський район) першого вересня запросить малечу та юнь до відремонтованих освітніх закладів. Цьогоріч у названій громаді проведено капітальні ремонти у двох ЗОШ та трьох ДНЗ. Варто зауважити, що роботи велися у закладах трьох сіл, а не лише у центрі громади.

— Парафіївська селищна та Іваницька сільська ради і раніше жили гарно. Втім, із проведенням децентралізації можливості значно зросли. Тепер ми можемо «підтягувати» й інші населенні пункти громади, — зазначає голова Парафіївської ОТГ Валентина Карпенко.
Вертіївська громада, що на Ніжинщині, уже завершує капітальний ремонт п’яти доріг комунальної власності. За кошти громади змінили вікна у дитячому садку.
У планах на наступний рік: спорудження будинку культури та облаштування сміттєзвалища.

Кошти обидві громади не лише отримали у вигляді дотацій та преференцій від держави, а й заробили самотужки.

Прокоментував хід реформи на Чернігівщині і перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич:
— Законодавство передбачає створення саме спроможних громад. Для визначення таких необхідно провести якісний фінансово-економічний аналіз. Це дозволить зрозуміти механізм повноцінного функціонування ОТГ надалі.
На жаль, далеко не всі усвідомлюють, що кількісний показник у цій реформі не головний. Децентралізацію варто проводити насамперед якісно.
Тому перед наданням експертного висновку про об'єднання, структурні підрозділи облдержадміністрації вивчають ситуацію на місцях, щоб переконатися в доступності усіх необхідних послуг для населення надалі.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини