Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 09:57:53

Громадська культурно-просвітницька програма "Україна в огні" до 25-річчя Незалежності

26.08.2016   07:44Агенцiя

Ввечері 22 і 23 серпня у Чернігові митці, науковці та громадські діячі до 25-річчя Незалежності України представили новаторську культурно-просвітницьку програму «Україна в огні».

Станіслав ТАВЛУЙ та його однодумці пояснили, що назва цієї програми символізує 300 років кривавих національно-визвольних змагань за Волю та Незалежність України. Вони наголошують: «Базова цінність українців – Воля! Саме тому у 2016 році загальнонаціональне гасло усіх заходів, присвячених відзначенню 25 річниці Незалежності України, «НАРОДЖЕНІ ВІЛЬНИМИ!».

Дійство відбулося біля Катерининської церкви. Його автори і організатори використали природний ландшафт як своєрідний амфітеатр. На горі біля храму – глядачі, а у підніжжя – сцена.

Традиційно благословив громадську патріотичну ініціативу протоієрей, настоятель кафедрального собору святої Катерини отець Роман КІНИК. Він помолився за Україну, загиблих і живих її захисників.

Глядачів порадували виступ музичного гурту «Jam bubble band» і програма фаєр-шоу від театру-вогню «Джокер».

Сергій ПАВЛЕНКО, відомий історик-мазепознавець національного і міжнародного рівнів, розповів про героїчну спробу відновлення незалежності України на чолі з Гетьманом України Іваном Мазепою, посвятив у моторошні подробиці злочинів проти людяності московського агресора під проводом Петра I, серед яких особливе місце займає знищення гетьманської столиці Батурина і вбивство мирного населення, розграбування й руйнування православних церков.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті, під час своєї розповіді про Українську революцію 1917-1921 років підкреслив: «…ніякими заходами і репресіями Росії не вдалося знищити українську націю – не допомогли ні арешти та заслання, ні Валуєвській циркуляр з Емським указом, ні мантри «нема й не було української мови». Ледь ослаб потужний імперський тиск, як українці миттєво «прокинулися» і в 1917 році гучно заявили про себе. Спершу – «скромними» заявами про автономію, яка швидко переросла у державу – Українську Народну Республіку і проголошення незалежності 22 січня 1918 року. На той час ворог виявився сильнішим, українські землі були окуповані. Тоді ми програли лише одну з битв довготривалих визвольних змагань, але не цілу війну. Українські сили, опинившись в еміграції, не припинили боротьбу, а почали готуватися до нових її етапів. Чи розпався б СРСР, чи ні, але рано чи пізно Україна все одно б здобула волю».

Сергій СОЛОМАХА, один з засновників Чернігівського РУХу, активний учасник боротьби за незалежність України, Помаранчевої революції 2004 року і Революції гідності 2013-2014 років, окреслив головні етапи та вже легендарні події національно-визвольної боротьби на Чернігівщині в 1989-1992 роках. Він наголосив, що чернігівські рухівці не тільки очолили політичні процеси в кінці 80-х на початку 90-х років XX століття на Чернігівщині, як це було під час знаменитої на увесь СРСР «ковбасної революції» у січні 1990 року, але й зробили значний внесок у відродження національної пам’яті про знищений московітами Батурин, про Героїв Крут. Так, завдяки спільним культурологічним акціям РУХу і Товариства української мови (ТУМ) «Дзвін-90» влітку 1990 року і наступного року під назвою «Козацькими шляхами», в Батурині було вперше майже через 300 років вшановано гетьмана Івану Мазепу.

Яскравим доказом рішучості боротьби чернігівських рухівців за незалежну Україну є історична телеграма, підписана головами РУХу і ТУМу, яка була зачитана на Президії Верховної Ради України 19 серпня 1991 року з вимогою негайного виходу України зі складу Союзу РСР.

Сергій Соломаха наголосив, що чернігівці мають пишатися тим, що вперше пам’ятник Івану Мазепі постав у нашому краї, що земляк, багаторічний політв'язень комуністичного режиму Левко Лук’яненко є автором «Акту проголошення незалежності України», а вулицю Щорса у Чернігові, на який з березня 1990 року розташовується чернігівський РУХ, перейменовано на вулицю Івана Мазепи.

Станіслав ТАВЛУЙ, митець і громадський діяч, активний учасник Чернігівського Євромайдану 2013-2014 років, розповів про боротьбу за свободу і демократію у столиці Чернігово-Сіверщини проти злочинного режиму Януковича. Він нагадав, що вперше влада брутально застосувала силу саме проти чернігівців, здійснивши 25 листопада 2013 року розгін громадського Євромайдану «Чернігів обирає ЄС!» у сквері імені Попудренка. Однак застосування владою сили проти мирних людей, які відстоювали свою погляди, тільки посилило опір режиму і згуртувало небайдужих громадян. Подальші події засвідчили, що виросло нове покоління, яке продовжуючи вікові традиції національно-визвольної боротьби українців, здатне захищати свободу, демократію та незалежність Україні зі зброєю в руках.

Він заявив: «З Днем Незалежності – народжені Вільними! Ми, представники громадянського суспільства,  беремо участь у національно-визвольних змаганнях за волю та незалежність України. Ми продовжуємо справу рухівців – звільняємо Україну від колоніального ярма Російської імперії. Пройшовши вогонь та лід Майдану нам дано стати мужніми та мудрими. Нам дано знати, що в наступні десять років Україна стане могутньою європейською державою про яку мріяли та боролися патріоти з часів І. Мазепи».

Організатори: Чернігівська міська громадська організація «Апельсин» за сприяння та фінансової підтримки Чернігівської міської ради через управління культури та туризму.


Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.