Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:50:18

З-під Болдиних гір прибрали більшовицькі барельєфи

18.07.2016   18:03

Доки втомлені виборчими перегонами політики відпочивали, представники комунальних служб Чернігова, залучившись силовою підтримкою місцевих самооборонівців та націоналістів, демонтували з підніжжя Болдиних гір два комуністичні барельєфи з зображеннями більшовицького перевороту та так званої громадянської війни.

Стели, які прославляли історичні періоди Жовтневого перевороту та наступної за цим окупації України радянським режимом, мають невдовзі замінити на барельєфи українського змісту.

Без зайвого галасу, спокійно, під пильною охороною громадських активістів та правоохоронців, чернігівські комунальники демонтували скандальні бронзові барельєфи, розташовані в підніжжі Болдиних гір. Це вже друга спроба демонтувати барельєфи із зображенням історичного періоду Жовтневого перевороту та подій так званої громадянської війни. Попередня, яка відбулася 24 червня, була невдалою. Група людей, попередньо зібрана кимось із прихильників комуністичної ідеології, завадила комунальникам провести демонтаж. Зі слів робітників, ті в істериці хапали їх за руки та кидалися на техніку. А вже завантажений барельєф змусили спустити на землю та стерегти від ймовірної крадіжки, адже барельєф виготовлений із бронзи і важить більше трьох тонн.

Під тиском протилежного табору міський голова Чернігова Владислав Атрошенко сказав, що питання про подальшу долю комуністичних барельєфів на Болдиній горі мають вирішувати громадські слухання. Це обурило патріотичну громадськість та волонтерів. Представники кількох десятків громадських організацій публічно звернулися до керівництва міста із закликами демонтувати стели у відповідності до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Представники патріотичної громадськості висунули вимоги якнайшвидше виконати Закон та передати ці барельєфи до історичного музею.

На засіданні комісії Чернігівської міськради з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища всі члени комісії були єдині в думці, що стели, які прославляють історичні періоди Жовтневого перевороту та наступної за цим окупації України радянським режимом, мають бути замінені на барельєфи українського змісту.

Відтак, демонтовані 18-го липня барельєфи відвезли на збереження в один із комунальних закладів Чернігова. За деякий час на їх місці мають з’явитися  композиції періодів української історії доби козаччини та національно-визвольних змагань за незалежність України.


http://day.kyiv.ua/uk/news/180716-u-chernigovi-z-pid-boldynyh-gir-prybraly-bilshovycki-barelyefy

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.