Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:45:24

Сім’я – для кожної дитини-сироти

29.09.2015   08:03Агенцiя

28 вересня, напередодні Дня усиновлення, на брифінгу в обласній державній адміністрації обговорювалося питання влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

Адже, реалізація права кожної дитини цієї категорії на виховання в сімейному оточенні – одне з головних завдань державної політики в галузі захисту прав дитини.

Про тенденції розвитку альтернативних форм сімейного виховання, позитивні напрацювання та проблематику таких сімей говорили начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько та директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот.

За інформацією Людмили Зеленько, у Чернігівській області сімейними формами виховання (опікою, піклуванням, прийомними сім'ями, дитячими будинками сімейного типу) охоплено 1930 дітей, або 88,5% від їх загальної кількості, що демонструє позитивну динаміку розвитку альтернативних сімейних форм.

За останні п’ять років та поточний рік усиновлено 370 дітей, при чому 237 – громадянами України. Зберігається тенденція збільшення кількості дітей, усиновлених саме українцями.

Найбільш поширена форма сімейного виховання – опіка (піклування) – дає можливість наразі проживати в сім’ях 1456 дітям зазначеної категорії.

Триває розвиток прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Їх в області відповідно вже 208 та 20. Лише за 2015 рік до цих альтернативних форм сімейного виховання влаштовано 35 дітей, створено 3 нових ДБСТ та 11 прийомних сімей.

Говорили на брифінгу і про процедуру обов’язкового проходження навчання потенційними опікунами, піклувальниками, прийомними батьками та батьками-вихователями, яке проводить обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Алла Кот розповіла про забезпечення соціального супроводження сімей у разі виникнення будь-яких проблем, зазначила про позитивні випадки повернення дітей, позбавлених батьківського піклування, до біологічних родин.

Журналістів цікавили питання щодо особливостей та пріоритетності різних форм сімейного виховання (зокрема, усиновлення), відмов від новонароджених дітей та попередження таких випадків, проблематики влаштування у сім’ї дітей, які мають захворювання.

Говорили також і про прийомну сім’ю та сім’ї опікунів з числа внутрішньо переміщених осіб. Не обійшли увагою і нагальне питання реформування системи інтернатних закладів.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.