Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:56:38

Емоційною та напруженою вийшла перша громадська приймальня, яку вперше провело керівництво області та силових структур

26.06.2015   10:17Агенцiя

Необхідність її проведення була зумовлена зростанням кількості звернень від громадськості щодо корупції та зловживань в органах влади різних рівнів.

На запитання представників громадських організацій та ініціативних груп сьогодні більше двох годин відповідали голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, прокурор області Віктор Носенко, начальник управління УМВС в області Едуард Альохін та начальник Головного управління ДФС у Чернігівській області Людмила Слаутіна.

Протягом тижня жителі міста і області мали змогу надіслати свої запитання у письмовому вигляді, а безпосередньо під час проведення приймальні перед мікрофоном утворилася «жива» черга з присутніх.

Запитання та скарги адресувалися переважно керівникам силових структур, від яких вимагали належного реагування на ті чи інші випадки порушення закону.

Першим було порушено питання притягнення до відповідальності осіб, які займаються продажем наркотичних речовин. Як зазначив Едуард Альохін, міліція оперативно реагує на скарги людей, проте на перевірку наданих фактів потрібен якийсь час. Якщо наведені у заяві дані підтвердяться, буде порушено кримінальну справу.

Підняли і проблему, яка тривалий час залишалася позв увагою влади, а саме – забезпечення орфанних хворих (тобто людей з рідкісними захворюваннями) ліками та спеціальним харчуванням. Як повідомив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш, вже створено спеціальну комісію, яка займеться розробкою обласної програми саме для підтримки таких людей. Аби відновити фінансування, програму мають затвердити на сесії обласної ради.

Інші заявники скаржилися на бюрократичну тяганину у правоохоронних органах у відповідь на звернення громадян. Наводилися факти безпідставних відмов у порушеннях кримінальних справ, затягувань з рішеннями та формальних відписок.

На це керівники правоохоронних органів відповіли, що, на жаль, у кожній структурі є недобросовісні співробітники. Проте це не означає, що керівництво цього не знає або сидить, склавши руки. Якщо викривається факт порушення або ж зловживання службовим становищем працівника міліції або прокуратури, то до нього застосовуються різні види дисциплінарних стягнень. У крайньому випадку людина навіть може позбутися посади.

Не обійшлося і без гучних заяв представників деяких громадських організацій стосовно причетності тих чи інших посадових осіб до протизаконної діяльності. На це рішуче відреагував голова облдержадміністрації Валерій Куліч, закликавши виступаючих «не гратися в популізм».
— Ви вкотре робите голослівні закиди без будь-яких підтверджень. Є подібні факти – будь ласка, задокументуйте, передайте мені, в міліцію, в прокуратуру. Будемо розбиратися і доводити справи до логічного завершення виключно у законному порядку. Ніхто не може звинуватити людину у злочині лише на основі якихось чуток, - заявив керівник області.

Його підтримали Прокурор області Віктор Носенко та начальник УМВС в області Едуард Альохін. Вони підтвердили готовність до співпраці з громадськими організаціями, зауваживши, що реагуватимуть на доведені факти корупційних діянь.

Питань у жителів міста і області було досить багато і стосувалися вони земельних справ, захисту прав дітей, надання субсидій, погашення заборгованості по заробітній платі і навіть екологічного стару річки Десна. Усі вони, як запевнив Валерій Куліч, будуть взяті на контроль відповідними службами. Більше того – очільник області пообіцяв проводити такі громадські приймальні раз на квартал та обов’язково звітувати перед громадою про вирішення піднятих питань.

Безпосередньо прокурором області Віктором Носенком надано відповіді на запитання, які належать до компетенції органів прокуратури.
Зокрема, жителька Чернігова звернулася зі скаргою на невиплату заборгованості із заробітної плати підприємством «Чернігівський радіоприладний завод». За словами заявниці, попри те, що з травня її трудові відносини з підприємством розірвано, їй досі винні заробітну плату за період з лютого цього року. Звернення заявниці прийняте до розгляду для вжиття заходів прокурорського реагування.

 
Представник громадської організації «Антикорупційна спілка «Совість» у своєму зверненні розповів про розроблену ними «Програму щодо запобігання і протидії корупції в Чернігівській області на 2015-2017 роки» і запропонував прийняти її на рівні обласної влади. У ході діалогу були висловлені зауваження до цієї програми, які розробник визнав і висловив намір виправити.

Представники громадського активу міста підняли проблему забудови, яка загрожує зеленій зоні міста в районі «Кордівки». Прокурор області навів подробиці численних судових спорів, у яких прокуратура, виступаючи на боці жителів міста, оскаржувала надання цих територій для будівництва. Він нагадав, що рішенням 46 сесії 6 скликання Чернігівської міської ради від 26 грудня минулого року запроваджено мораторій на забудову зони природних ландшафтів на цій території. Також Віктор Носенко попросив заявників надати до прокуратури офіційне звернення з викладеними фактами порушень закону, про які їм відомо. Таким же чином він запропонував діяти у випадках виявлення громадськими активістами нових зловживань з боку бажаючих забудувати природний парк.

Кілька громадян говорили про кримінальні провадження, у яких вони є заявниками і які стосуються їх особистих економічних інтересів. Вони висловили обурення занадто довгою, на їх думку,  тривалістю розслідування. Прокурор області наголосив на тому, що в кожному випадку обставини різні, і причини тривалості розслідування можуть бути й об’єктивними. Але при підтвердженні фактів штучного затягування досудового розслідування або бездіяльності слідчих вживаються заходи для виправлення становища, а ці працівники отримують стягнення. Водночас він додав, що розслідування не може закінчуватись на вимогу зацікавлених сторін, а має проводитись повно і об’єктивно.

Група активістів підняла питання доцільності, на їх думку, передачі спортивної бази прокуратури одному зі спортивних товариств. У відповідь на це звернення Віктор Носенко уточнив, що прокуратура області є тільки балансоутримувачем цього об’єкта, а його власник — держава в особі Генеральної прокуратури України. Права передавати будь-кому у власність державне майно прокуратура області не має. Прокурор області висловив готовність розглянути питання проведення на базі організованих тренувань або змагань для спортивних колективів.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини