Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:19:52

Політичні технології в Чернігові: чи переможе "гречка"?

19.06.2015   07:16Агенцiя

Чернігів продавався Ярославському, на хвилі революції вірив Рудьковському, голосував за муку та гречку. Чи здатні чернігівці проголосувати за конструктивні дії і ефективну передвиборчу програму? Чи зможуть обрати свідомо і контролювати свій вибір? Проміжні вибори по 205 округу стануть ще одним індикатором політичної освіченості чернігівців.

Трохи історії. Що з’явилося спочатку: брудні політичні технології, за які змушені голосувати виборці, чи попит на брудні технології, які змушені використовувати політики? Точно сказати важко, але ці дві взаємозалежні речі часто стають ключовою характеристикою виборів.

В 2003 році Чернігів продемонстрував, що програма, проекти законів, конструктивні пропозиції – це не зовсім те, що йому цікаво. Нажаль… На проміжних виборах до Верховної ради пройшов Олександр Ярославський, який використав значний ресурс на зовнішню рекламу, концерти й інші розважальні та «пайкові» технології.

Микола Рудьковський в 2006 році взяв Чернігів емоційною боротьбою в рамках Помаранчевої революції, але конструктиву від нього місцеві так і не побачили.

У 2009 р. уже Олексій Савченко показав, що Чернігів можна «купити» благодійництвом, «гречкою», фарбою і т. д. Місто було засіяно ресурсами кандидата в мери і соціологія показувала його значну підтримку. Перехідним етапом від «гречки» до чесної боротьби стала політична діяльність Владислава Атрошенка в парламентських виборах 2012 і 2014 роках відповідно.

До речі, зараз, у 2015 році, також уже понесли крупу й консерви від одного з потенційних кандидатів – мабуть, «гречка» це все таки надійно.

Чи внесла Революція Гідності зміни в політичні технології? І так, і ні!
У суспільстві поступово посилюється негатив щодо пайкових технологій і підкупу. Грошові мішки, які заходять в місто і «засівають», стикаються з супротивом міських активістів і осудом громади.

Очевидно, що до конструктивного підходу ще далеко і у чернігівців є попит на розважальні заходи. Вибори по 205 округу наповнюються політичним шоу, змаганнями «овочів», театральними постановками без змісту.

Проте, вже зараз громадські активісти намагаються закликати до реальних дій, лобіювання корисних проектів. Слід пам’ятати, що депутат Верховної ради має не тільки допомагати Чернігову, але й мати бачення своєї роботи в парламенті і взаємодії з виконавчою владою.

Є сподівання, що політична грамотність чернігівців зростає і ми оберемо кандидата з конструктивними пропозиціями, який ефективно представлятиме Чернігів на всеукраїнському рівні.


Олександр Рись

PR

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини