Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:20:59

У прокуратурі відбулась прес-конференція прокурора області Віктора Носенка для журналістів

27.05.2015   07:57Агенцiя

26 травня у прокуратурі Чернігівської області відбулась прес-конференція прокурора області Віктора Носенка для журналістів.

На її початку прокурор звернувся до представників ЗМІ та громадськості з метою отримання додаткової інформації про правопорушення, вчинені стосовно учасників протестних акцій наприкінці 2013 ― початку 2014 років.

― Усі, хто був безпосереднім учасником або свідком подій, у ході яких незаконними методами організовувалась та здійснювалась протидія мирному волевиявленню громадян тих років, можуть повідомити про такі факти до правоохоронних органів. У прокуратурі області для оперативного прийому такої інформації продовжує діяти «гаряча лінія» за телефоном 67 40 86. З огляду на особливості тих подій, актуальним залишається пошук свідчень про факти примусу до незаконної протидії Революції Гідності, а також можливих речових доказів організації такої протидії, ― нагадав він.

Також прокурор області проінформував журналістів про перебіг кримінальних проваджень, які стосуються тих подій у Чернігові. На даний час вже розслідувано та направлено до суду обвинувальні акти щодо трьох посадових осіб, які обвинувачуються у вчиненні неправомірних дій з метою перешкоджання мирним акціям протесту громадян.

Надалі Віктор Носенко зупинився на кожному з кримінальних проваджень, які набули суспільного резонансу. Зокрема, він нагадав про те, що кримінальне провадження стосовно Чернігівського міського голови за обвинуваченням у службовій недбалості вже знаходиться на стадії судового розгляду.

Також прокурор області розповів про цілу низку актуальних кримінальних проваджень, у яких на сьогодні ще триває досудове розслідування. У більшості з них розслідуються неправомірні дії посадових і службових осіб, які призвели до завдання бюджету шкоди на сотні тисяч, а то й мільйони гривень. Віктор Носенко акцентував увагу присутніх на тому, що в усіх цих справах буде проведено об’єктивне розслідування та прийнято законне рішення.

Не менш актуальними є кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів. Цьогоріч по області до суду направлено 10 таких проваджень. Серед обвинувачених ― 2 державних службовці 5 категорії, 3 працівники органів внутрішніх справ, 1 працівник пенітенціарної служби. За це же час судами винесено кілька обвинувальних вироків за корупційні злочини. Зокрема, до 5 років позбавлення волі засуджено працівника ДАІ за вимагання та одержання хабара у 3 тисячі гривень від водія, в якого він незаконно вилучив документи. До 3 років 6 місяців позбавлення волі засуджено заступника начальника Чернігівського міського відділу управління ДСНС за одержання хабара у 20 тисяч гривень.

Розповідаючи у своєму виступі про такий напрямок діяльності прокуратури, як захист інтересів держави та соціально незахищених громадян методами цивільного судочинства, прокурор області відзначив активізацію цієї роботи.

― На Чернігівщині в цьому році прокурорами заявлено в інтересах держави та соціально незахищених громадян позови на загальну суму близько 200 000 000 гривень. Судами різних інстанцій з початку року задоволено 350 таких позовів прокуратури на суму майже 113 мільйонів гривень. Ця сума у 5 разів більша, ніж за аналогічний період минулого року, ― зазначив він.

Збільшення цих показників пов’язано з виявленням прокурорами більш масштабних правопорушень і заявленням позовів на захист інтересів держави та громад щодо тих об’єктів, які мають високу вартість (земля, водні об’єкти, будівлі та споруди, орендна плата за їх використання, пайові внески забудовників, пощо).

Запитання присутніх на прес-конференції журналістів стосувалися перспектив розслідування резонансних кримінальних проваджень у господарській сфері, ефективності різних методів боротьби з корупцією, думки прокурора області щодо роботи очолюваного ним колективу тощо.

Прокурор області відповів на всі задані представниками ЗМІ запитання.

Останні новини Чернігівщини

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини