Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:27:41

Чи працює в Чернігові закон "Про доступ до публічної інформації"

09.05.2015   09:36

7 травня в дискусійному клубі «Експертна думка» відбувся круглий стіл «Чи працює в Чернігові закон "Про доступ до публічної інформації"?»

Під час заходу Ольга Хоніч, керівниця Об’єднання «Самопоміч» Чернігів, презентувала результати "Адвокаційної кампанії", що проводилася Чернігівським осередком громадської організації Об’єднання «Самопоміч».

Дослідження органів влади на території міста Чернігова на предмет прозорості та відкритості проводилося задля того, аби зробити їх підзвітними громаді, відкритими для чернігівців, полегшити порядок реалізації місцевої демократії, примусити владу ухвалювати рішення за участі громади та в її інтересах.

Активісти Об’єднання проводили роботу в три етапи. На першому аналізували роботу сайтів, як офіційних джерел отримання публічної інформації, зокрема, їх наповнення,доступність, зручність користування та вчасність публікацій. Перевіряли також ретельність виконання закону України «Про доступ до публічної інформації», наприклад, доступності генерального плану та містобудівної інформації для містян, робили інформаційні запити та особисто відвідували органи місцевого самоврядування.

Наступним етапом дослідження було подання до рад інформаційних запитів, відповіді на які здійснювалися вчасно всіма представницькими органами. Цікавим було те, що представники Об’єднання «Самопоміч» були першими, хто приніс подібний запит до Новозаводської районної ради. До них ніхто такого не робив і спочатку працівники не знали навіть яким чином правильно все оформити та задокументувати. Третім етапом аналізу роботи рад слугували особисті візити і спостереження за роботою органів місцевого самоврядування та посадових осіб, а також перевірялися умови доступу людей з обмеженими можливостями до приміщень органів місцевого самоврядування.

Активісти Об’єднання були одними з перших, якщо не першими, хто приніс запит до Новозаводської та Чернігівської районної ради, але працівники доброзичливо та відповідально поставилися до своїх обов'язків, вчасно надавши всю інформацію.

По завершенню дослідження, його аналізу до всіх п’яти рад були направлені рекомендації, зроблені на основі отриманих висновків, і чотири ради оперативно надали на них відповіді, котрі містили пояснення відсутності доступу до певної інформації, та дослухалися до зауважень максимально заповнивши наявні прогалини. Винятком стала чернігівська міська рада, котра ніяким чином не відреагувала на рекомендацій активістів.

За підсумками моніторингу після врахування органами місцевого самоврядування рекомендацій у рейтинзі рад першість отримала районна рада, другу позицію зайняла обласна рада, далі – міська, Новозаводська та Деснянська.

Таким чином, слід констатувати, що органи місцевого самоврядування, на адресу котрих були направлені звернення Об’єднання «Самопоміч», окрім Чернігівської міської ради, відповідально підходять до питання щодо забезпечення права громадян на доступ до публічної інформації, вчасно реагують на зауваження і виправляють недоліки в цій сфері, тим самим забезпечуючи дотримання основних принципів місцевого самоврядування: народовладдя, законності і гласності.

Керівниця Об’єднання «Самопоміч» в Чернігові також відмітила перші перемоги в боротьбі за право бути почутими владою. Так, на 50-тій сесії чернігівської міської ради був прийнятий проект рішення про внесення змін до статуту громади міста Чернігова. Це є першим кроком до реалізації такого важливого інструменту впливу громади на міську владу як «місцеві ініціативи». Також тільки зараз після чотирьох років з дати прийняття закону "Про доступ до публічної інформації" на сайті Чернігівської міської ради почали публікуватися земельні та містобудівні рішення, а тому сьогодні можна говорити про те, що всі ради міста покращили початкові показники відкритості та доступу до публічної інформації.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.