Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:42:04

Депутати занепокоєні податковими новаціями, які не сприяють продовольчій безпеці держави

27.02.2015   08:15Агенцiя

25 лютого відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів, на якому розглянуто питання «Про податкові новації, що набули чинності в січні 2015 року та їх вплив на агропромисловий комплекс та продовольчу безпеку держави».

Члени комісії зазначили, що з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (від 28.12.2014 № 71-VIII) суттєво змінилися правила оподаткування для суб'єктів агропромислового виробництва. Тільки оподаткування для сільгосппідприємств щодо плати за землю зросте (з одного гектара сільгоспугідь), орієнтовно, майже в 7 разів.

Аграрії з тривогою очікують весняної компанії, яка закладає основу економічної стабільності та продовольчої безпеки країни, підвищення ролі та авторитету України, як передової аграрної країни на світових ринках. На жаль, сьогодні сільськогосподарські товаровиробники, фермерські та селянські господарства працюють без відповідної державної бюджетної підтримки та кредитних ресурсів, при стрімко зростаючому курсі долара до національної валюти.

Для проведення весняно-польових робіт підприємствам області необхідні значні матеріально-технічні ресурси, а саме: мінеральні добрива, засоби захисту рослин, паливо-мастильні матеріали тощо.

Коаліційною угодою, що підписана 21 листопада 2014 року в Верховній Раді України VIII скликання народними депутатами України, які об'єдналися та представляють парламентську більшість, в розділі ХII, частині 2, п.2.1., зокрема, передбачено: «Збереження до 1 січня 2018 року чинної системи оподаткування сільськогосподарських товаровиробників, як це передбачено в Податковому кодексі, відшкодування ПДВ при експорті сільськогосподарської продукції. До 1 червня 2017 року розроблення нової системи оподаткування, яка стимулюватиме розвиток сільськогосподарського виробництва».

Враховуючи непростий час, вимоги Коаліційної угоди, важливість збереження хоча б існуючого рівня відносин в аграрному секторі економіки, депутати одностайно погодились з необхідністю прийняття на державному рівні екстрених заходів для порятунку аграрної галузі. Як вихід, вони запропонували на законодавчому рівні повернути систему оподаткування, яка діяла до 2015 року.

В ході тривалої дискусії постійна комісія вирішила:
1.Звернутися до керівництва обласної ради з проханням направити Звернення до Верховної Ради України та Мінагрополітики щодо повернення системи оподаткування підприємств агропромислового комплексу, яка діяла до 2015 року.
2.Направити аналогічне звернення від постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів до профільного Комітету Верховної Ради України з аграрної політики та земельних відносин.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини