Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:50:37

Жителі Чернігівщини мають отримувати всебічну медичну допомогу

26.06.2014   08:06

Актуальні питання розвитку галузі охорони здоров’я на Чернігівщині обговорили під час чергового брифінгу в облдержадміністрації, який відбувся 25 червня.

Начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш розповів, зокрема, про фінансування медичної галузі, зазначивши, що в поточному році надійшли кошти у розмірі 960 млн грн., з необхідних 1,36 млрд грн. Але медичні працівники докладають максимум зусиль, щоб надати населенню області якісні послуги.

Найбільшою перешкодою для надання медичної допомоги населенню є суттєва розгалуженість населених пунктів, багато з яких мають невелику чисельність жителів.
У центрах екстреної медичної допомоги налічується 111 автомобілів, з них 36% за технічним станом підлягають списанню, 24,6% потребують капітального ремонту.

Цього року Чернігівщина отримала 35 нових автомобілів для центрів екстреної медичної допомоги. Із них 4 автомобілі класу «А» для хворих, які не потребують серйозного медичного втручання, 28 — класу «Б», які оснащено всім необхідним для надання пацієнтам медичної допомоги, 3 — класу «С», де також, встановлено апарати зі штучної вентиляції легенів. Найближчим часом область отримає ще 8 автомобілів.

Торкнувся Петро Гармаш і питання реформування галузі охорони здоров’я, зазначивши, що Законом України «Про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я», який набув чинності з 1 березня 2014 року, подальшу реорганізацію медичних закладів заборонено. Але до цього питання будуть повертатися, адже медицина в Україні потребує суттєвих змін.

Наразі в середньому, укомплектованість медичних закладів лікарями є недостатньою і становить близько 80%. Є райони, де цей показник сягає лише 60%. Тому, на думку Петра Гармаша, майбутнє за потужними лікувальними закладами, які будуть надавати і хірургічну, і екстрену медичну допомогу пацієнтам.

На даний час в області працює близько 240-а сімейних лікарів, ще 38 таких лікарів проходять інтернатуру, і очікується приїзд 38-ми інтернів за результатами розподілу у вищих навчальних закладах. Загалом, на Чернігівщині створено 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги, яким підпорядковані ФАПи і амбулаторії.

Під час брифінгу журналісти мали змогу отримати змістовні відповіді на запитання, які стосувались сплати благодійних внесків до медичних закладів, встановлення лікарями важких діагнозів, з метою уникнення громадянами призову до війська, функціонування обласного кардіологічного диспансеру, створення перинатального центру, реорганізації Ріпкинської районної лікарні та амбулаторії у с. Вертіївка Ніжинського району, отримання пацієнтами безкоштовних ліків, лікування хворих на хронічні ниркові захворювання, демографічної ситуації та мобілізації лікарів до війська.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини