Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:19:44

Чернігівщина після Майдану: змінилися лише обличчя керівників

16.06.2014   17:07Агенцiя

14 червня у Чернігові було проведено зустріч громадськості «Чернігівщина після Майдану: виклики і перспективи», де обговорювалася проблематика роботи місцевих громад після майданівських подій: «Що змінилось? Що варто змінити? Над чим працювати?»

Захід відбувався в рамках проекту «Виклики після Євромайдану - громадський сектор в дії», організаторами якого є: Громадський Сектор Євромайдану, Фонд Освіта для Демократії (Варшава, Польща), Мережа «Громадські Ініціативи України» та Товариство Лева (Львів), місцевий партнер – Чернігівський освітній центр «Ініціатива» та Спілка Української молоді в Україні.

Учасники круглого столу - лідери громадських об’єднань, активісти, представники бізнес-середовища, працівники державних адміністрацій та муніципалітетів, а також журналісти Чернігівщини, загалом близько 30 учасників.

ДО теми: Досвід громадськості для голови облради, або про реформування треба не балакати, а проводити

На думку більшості учасників зустрічі, зі зміною керівників районних центрів, ситуація на місцях майже не змінилася. На інших ключових посадах залишилися ті ж самі люди. Більше того, деякі з відсторонених керівників знову намагаються повернутися у владу. Деякі з представників районних центрів нарікали на те, що саме на рівні Чернігівської  обласної державної адміністрації гальмується звільнення керівників в районах.
 
Громадські діячі з Корюківки  відзначають збільшення громадських ініціатив, особливо серед підприємців. Також в цьому районі  активісти відчувають зміну в підході  в роботі з Громадською  радою, ділиться спостереженнями Володимир Онищук з громадської  організації «Альтернатива» (Корюківка)

Появу нових громадських формувань відмічають і в Ніжині – це і автомайдан, і Громадська рада Майдану. На позачергових виборах міського голови в Ніжині на посаду прийшла «людина Майдану», стверджує Олександр Турчин з Ніжина.

Представник педагогічних кіл Прилуччини Сергій Кравченко вважає, що поки не буде оголошено тотальну боротьбу з корупцією, змін не відбудеться.

Ічнянці скаржилися на проблеми з оплатою праці вчителям – їм зменшують надбавки.

Журналіст з Мени Сергій Лавськиий переконаний, що сьогодні необхідно проводити рутинну кропітку працю, але часто в тих, хто бажає це робити не вистачає відповідного досвіду.

Громадські діячі з Бахмача  та Бобровиці  скаржилися на те, що попри, ніби скасовану, «медичну реформу» часів Януковича, «оптимізація» лікарняних закладів по скороченню медичних  установ та збільшенню бюрократичного апарату  в районах Чернігівської області триває.  

Представники громадськості настоюють на проведенні люстрації, децентралізації влади, боротьбі з корупцією

Учасники  обговорення запропонували, зокрема, спільне проведення засідань депутатських комісій, профільних дорадчих органів, громадських організацій та експертів.  

Загалом, під час проведення робочих груп учасники виокремили такі напрямки необхідних змін, яких найперше потребують районні центр Чернігівщини:
- Створення муніципальної міліції
- Створення громадського люстарційного комітету
- Децентралізація влади та фінансових ресурсів
- Ліквідація районних держадміністрацій  та створення виконкомів  райрад
- Створення та підтримка місцевих громадських ініціатив (інструменти місцевої демократії)
- Системна підзвітність влади громадськості підвищення прозорості в діяльності владних установ
- Створення незалежних ЗМІ
- Механізм контролю за діяльністю депутатів всіх рівнів (можливість відкликання депутатів)
- Зменшення апарату чиновників
- Проведення заходів по зменшенню корупції
- Підвищення громадянської свідомості громадян
- Проведення форуму громадських об’єднань
- Формування «народних рад» при органах влади та місцевого самоврядування
- Участь представників  громадських утворень при реалізації кадрової політики
- Створення «відкритих університетів»
- Забезпечення права присутності громадськості під час сесій, засідань комісій, тощо.

Думки зібрані під час круглого столу стануть основою для проведення планування, яке відбудеться вже найближчими вихідними. В ході цього планування представниками  громадських організацій з районних центрів  Чернігівської області  буде більш предметно опрацьована кілька конкретних тем. Також учасниками зустрічі буде запропоновано написати проект  до Фонду Освіта для Демократії (Варшава, Польща).

Павло Пущенко

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини