Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:18:07

Високопосадовці Чернігівщини радилися про вибори без участі громадськості

06.05.2014   17:31Агенцiя

Нараду з питань забезпечення підготовки та проведення позачергових виборів Президента України під головуванням очільника Чернігівської області, за повідомленням сайту облдержадміністрації, було проведено 5 травня. За спостереженням Громадянської мережі ОПОРА, даний захід належно не анонсувався, відбувся у закритому форматі та, вочевидь, без участі громадськості.

Повідомлення про місце, дату та час засідання, дотичного до виборчого процесу, прозвучало з вуст начальника Чернігівського  гарнізону під час брифінгу, який проводився зранку того самого дня. Разом з тим, згаданий захід не анонсувався ані через регіональні медіа, ані через офіційний сайт облдержадміністрації. Зважаючи на ці обставини, спостерігач мережі ОПОРА вирішив відвідати «таємну» нараду.

За словами охоронця, вартуючого «спокій» структури обласного значення, захід мав непублічний характер. А спостерігач виборчого процесу попри те, що мав журналістське посвідчення, потрапити на нього права не мав.

До слова, питання організації роботи облдержадміністрацій виходить за межі виборчого законодавства. Відповідно до Постанови КМУ № 2263, робота місцевої держадміністрації, її апарату та структурних підрозділів є відкритою і гласною, за винятком розгляду питань, які становлять державну таємницю або належать до конфіденційної інформації, що є власністю держави.

Згідно з виборчим законодавством, єдиний клопіт облдержадміністрації - це забезпечити ОВК та ДВК приміщеннями, офісною технікою тощо. Дільниці на території військових частин зазвичай не утворюються. Відповідно до ч. 3 ст. 6 ЗУ «Про вибори Президента України» військовослужбовці голосують на звичайних дільницях за межами військової частини. Вочевидь, організаційні питання такого характеру й обговорювалися у рамках заходу.

На питання, чому нарада була закрита, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату обласної державної адміністрації Валерій Анатолійович Білоокий відповідає наступне: «Якщо б захід не був публічний, інформація про нього не з’явився б сайті Чернігівської облдержадміністрації. А оскільки захід організовувався оперативно, у короткі строки, це була помилка охоронця».


Ольга Різенко, прес-секретар виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини