Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 18:51:57

Подорожчання проїзду в громадському транспорті неминуче

14.04.2014   20:21

Сьогодні в області працює 270 перевізників, які забезпечують рух громадського транспорту за майже 500-ми маршрутами. Близько 90% сільських населених пунктів області мають автобусний зв’язок з іншими містами і селами. Про це під час чергового брифінгу в облдержадміністрації повідомив директор Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури Чернігівської облдержадміністрації Петро Головач. Тільки минулого року в області було відкрито 7 нових автобусних маршрутів. Загалом перевезено майже 70 мільйонів пасажирів.

Проте перевезення мешканців малих та віддалених сіл, за словами Петра Головача, є великою проблемою. Оскільки послугами автопідприємств користується чимало пільговиків, а відповідна субвенція на відшкодування цих витрат з державного бюджету надходить далеко не повністю (цьогоріч її взагалі ще не було), перевізники відмовляються від таких маршрутів, щоб не збиткувати.

Виходом із кризової ситуації може стати ревізія категорій пільговиків та надання їм адресної допомоги у вигляді талонів на проїзд або цільових коштів. Це питання всебічно вивчається зараз на загальнодержавному рівні. Тож селяни їздять поки за старими правилами. Певною мірою відшкодувати втрати перевізникам дозволяє проведення конкурсів на здійснення тих чи інших перевезень так званим «пакетом», коли на додаток до прибуткового маршруту автопідприємство має обслуговувати й збитковий.

Чимало клопоту завдають перевізники, що працюють, не уклавши відповідних договорів на обслуговування маршрутів, від чого потерпають ті, хто діє у правовому полі. З метою виявлення й покарання порушників проводяться відповідні перевірки. Так, наприклад, у Ріпкинському районі протягом тижня виявлено тридцять рейсів, на здійснення яких перевізники не мали законного права. Порушників покарано, але чи стане відносно невелика сума штрафу їм наукою — залишається питанням.

І все ж найболючішою проблемою пасажирських перевезень лишається вартість проїзду. З того часу, коли формувалися тарифи, ціни на дизельне пальне, газ та розмір мінімальної заробітної плати зросли більше, ніж вдвічі. Суттєво подорожчали запасні частини. Тому зростання вартості проїзного квитка неминуче. Інакше, запевнив Петро Головач, перевізник, щоб не збанкрутувати повністю, відмовиться від здійснення рейсів до кращих часів. Ніхто не працюватиме собі на збиток.

Аналогічна ситуація складається і в обласному центрі. Чернігівський міський голова Олександр Соколов, долучившись до розмови, поінформував, що вартість проїзду в міському соціальному транспорті не зміниться, а от проїзд містом у «маршрутках», швидше за все, обходитиметься пасажирам дорожче.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини