Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:43:15

Продовжуються роботи по створенню третього національного природного парку на Чернігівщині

16.11.2013   09:50Агенцiя

15 листопада при Департаменті екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації відбулась міжвідомча нарада з питань розширення мережі природно-заповідних територій Чернігівщини, а саме створення національного природного парку (далі – НПП) «Дніпровсько-Деснянське міжріччя».

Створення парку планується на базі існуючого з 2002 року регіонального  ландшафтного парку «Міжрічинський», розташованого на території Чернігівського та Козелецького районів. Загальна протяжність меж проектованого національного природного парку «Дніпровсько-Деснянське міжріччя» буде розташована у південно-західній частині Чернігівської області – в Козелецькому адміністративному районі.

Присутні на засіданні - представники Міністерства екології та природних  ресурсів України, керівництво Департаменту екології ОДА, Козелецької районної ради, обласного управління лісового та мисливського господарства, регіонального  ландшафтного парку «Міжрічинський», Держекоінспекції у Чернігівській області, Міноборони України в Чернігівській області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, Чернігівського військового лісгоспу, управління Держземагентства в області та Українського товариства охорони птахів проаналізували проблеми та переваги створення даного парку. В результаті обговорень було відзначено, що розроблення даного проекту дозволить покращити охорону та збереження природних і історико-культурних цінностей, в тому числі великої кількості рідкісних видів біоти, впорядкувати рекреацію і широко запровадити екологічний туризм, оптимізувати еколого-просвітницьку діяльність, а також загальну екологічну ситуацію в регіоні. Розглядались і фінансові питання існування проектованого парку, користь даної природоохоронної установи для місцевих громад.

Представниками Департаменту та Мінприроди України зауважено і про складнощі  з подальшим проведенням робіт  по створенню НПП «Дніпровсько-Деснянське міжріччя» через наявну законодавчу невизначеність відповідальних за проведення робіт по створенню нових об’єктів природно-заповідного фонду на місцевому рівні.

Загалом, усі зацікавлені сторони  висловили доцільність створення  нової природно-охоронної території на Чернігівському Поліссі та надали пропозиції по вирішенню проблемних питань.


Довідково: Територія регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» є унікальною і за своїми природними особливостями і за господарським використанням, яке має загальнодержавне значення: ріка Десна – у питному водопостачанні, водосховище – у гідроенергетиці, ліси – в деревообробній промисловості.

Територія парку складається переважно  з лісового масиву на піщаній боровій  терасі (який займає 37,4 тис. га, або 59% території парку); меншу частку становлять водні угіддя (акваторія Київського водосховища, р. Десна та інші водойми) – 18,6 тис. га; сільгоспугіддя складають 4,6 тис. га, у їх складі переважають сіножаті і пасовища, та незначну частку (менше 1%) складають рілля та перелоги; 2,0 тис. га займають болота та 1,6 тис. га інші землі (переважно піски).

Площа цієї природоохоронної, рекреаційної, культурно-освітньої установи становить  близько 2% від усього природно-заповідного фонду України.

Проект  створення національного природного парку «Дніпровсько-Деснянське міжріччя» розроблений на замовлення Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони природи.
 

Наталія Радченко, начальник відділу моніторингу та зв’язків з громадськістю Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини