Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:36:25

Чернігівщина забезпечує доступ до правосуддя

26.10.2013   09:25Агенцiя

Судді підвищували свій рівень знань на ознайомчому семінарі “Законодавчі аспекти по здійсненню Конвенції з акцентом на доступ до правосуддя”, який пройшов 25 жовтня в Чернігові.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся голова Апеляційного суду Чернігівської області Садіг Тагієв. Він зазначив, що у Конвенції роз’ясняється й визначається, яким чином всі категорії прав можуть бути застосовані до інвалідів, і вказуються сфери, які вимагають внесення змін, що дозволять особам з обмеженими можливостями ефективно здійснювати свої права, й сфери, у яких їх права порушуються й у які способи необхідно зміцнити правозахисні механізми.

Учасники розглянули такі теми, як статті Конвенції з питань доступності та доступу до інформації та до системи правосуддя, а також методи їх забезпечення. Жодна людина не може скористатись наданими їй правами, якщо вона не має до них “доступу”, тобто відповідних умов для їх реалізації. Особливе значення ця об’єктивна вимога має у процесі реалізації прав людей з інвалідністю, оскільки їм доводиться долати чисельні додаткові перешкоди, яку не дозволяють брати повноцінну, рівноправну участь у суспільному житті.

Свобода вираження поглядів та думки, а також доступ до інформації (стаття 21 Конвенції) для людини з інвалідністю має, звичайно, той самий зміст, як і для кожної людини. Однак здійснення цього права є можливим лише за умови особливих зусиль з боку держави, оскільки людині з інвалідністю потрібні додаткові умови.

Апеляційним судом Чернігівської області вже зроблені конкретні заходи для реалізації статті 9 Конвенції про права інвалідів “Доступність” в частині забезпечення доступності осіб з обмеженими можливостями до правосуддя (встановлена кнопка-дзвінок на висоті 1 метр, встановлено пандуси). З метою покращення доступності до суду осіб з вадами зору в приміщенні встановлено інформаційні таблички, виконані шрифтом Брайля, яким користуються для читання незрячі, доступна друкована інформація у збільшеному вигляді.

Тим не менш, завдання полягає в тому, щоб продовжувати зусилля щодо забезпечення ефективної реалізації Конвенції для того, щоб інваліди могли повною мірою користуватися всіма правами і основними свободами на рівній основі з іншими людьми.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини