Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:53:30

За підтримки Держінформнауки розроблені портативні інтелектуальні електрокардіографи

01.04.2013   17:45Агенцiя

В Україні смертність від серцево-судинних захворювань складає 62,5%. При цьому кількість захворювань на ішемічну хворобу серця постійно зростає. Ефективність лікування цієї хвороби залежить від здійснення своєчасної діагностики патологічних змін у серцевому м’язі на найбільш ранніх стадіях.

Найбільш доступним і дешевим методом діагностики такого роду хвороб є ЕКГ, але її чутливість і специфічність станом на сьогодні вже є недостатніми. Саме тому з кожним роком все більшої уваги та підтримки потребує розвиток електрокардіографії 4-го покоління, нові методи якої базуються на основі цифрової обробки ЕКГ-сигналу з використанням складних характеристик і параметрів, що дає змогу суттєво підвищити точність обстеження та виявити патологічні зміни на самих ранніх стадіях.

За підтримки Держінформнауки ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Метекол» (м. Ніжин Чернігівської області) створено 45 дослідних зразків портативних інтелектуальних 6/12-канальних ЕКГ комплексів «КАРДІОПЛЮС-П».

Науково-технічній рівень цієї розробки відповідає сучасному світовому рівню; при її створенні застосовувались найбільш сучасні технології аналізу ЕКГ 4-го покоління, що значно підвищує діагностичну та прогностичну цінність ЕКГ обстеження; комплекс має найкращі масо-габаритні характеристики, що дає підстави вважати його дійсно «кишеньковим електрокардіографом»; і головне – він дешевший від відомих вітчизняних і російських аналогів (в найпотужнішій модифікації) в 2-3 рази, а аналогів з далекого зарубіжжя – у 10-15 разів.

Основними економічними показниками такого комплексу є наступні: пропускна здатність – не менше 20 пацієнтів у зміну; мінімальний беззбитковий річний випуск – 100 виробів на рік, ємність ринку України – 50 тис. штук, потенційна річна потреба – біля 5 тис. штук.

Можливість застосування цього приладу не лише в стаціонарі, а й в амбулаторних умовах та для індивідуального застосування, надає змогу його широкого запровадження у клінічну практику.

У 2012 році було проведено медичні випробування створених дослідних зразків під час тренувального процесу у молодіжній збірній України по хокею з шайбою та у лікувальному процесі при лікуванні хворих з гострим коронарним синдромом. За їхніми результатами отримано позитивні висновки від Українського медичного центру спортивної медицини, Федерації хокею України, та Київської міської клінічної лікарні № 5.

Впродовж 2013 року, після проведення технічних та клінічних випробувань виробів у зацікавлених медичних закладах, ТОВ НВП «Метекол» може розгорнути їхнє виробництво обсягом до 500 шт. на рік, а у 2014 році – до 1-2 тисяч.

Для врахуванням потреб ринку України передбачено 3 модифікації:
1) 12-канальна з інтерпретацією ЕКГ 4-го покоління – переважно для клінічної медицини (вартість 13 тис. грн.),
2) 6-канальна з інтерпретацією ЕКГ 4-го покоління – для медицини спорту і праці та первинної ланки охорони здоров’я (вартість 7 тис. грн.),
3) 6-канальна з елементами інтерпретації ЕКГ 4-го покоління – переважно для індивідуального використання (вартість 4 тис. грн.).


Прес-служба Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини