Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 19:40:19

Ленін може повернутись

14.03.2013   09:42Агенцiя

Серегій Зозуля, історик та громадський діяч міста Ніжина вважає, що законність процедури перейменування площі Леніна можна піддати великому сумніву.

Посилаючись на закон про найменування та перейменування вулиць він повідомляє, що якщо вулиці міста, або площі присвоюють назву на честь якоїсь людини або події, цей проект рішення має обов’язково пройти громадське обговорення.

Якщо це була б назва нейтральна, то сесія міської ради своїм рішенням могла б надати об’єкту таку назву, і це б не потребувало втручання у процес громади міста.

Сергій Зозуля очолює робочу групу при Громадський раді, яка саме і готувала проект рішення про перейменування вулиць, точніше готувала свій варіант. В склад цієї групи входили історики науковці, які досліджували історичні назви вулиць Ніжина.

Цією робочою групою якраз пропонувалась назва площі “Центральна площа”. Це і є нейтральна назва, не прив’язана ні до людей ні до подій ні до політики.

Цю назву, “Центральна площа”, депутати не підтримали.

Також з’ясувалось, що кожне місто України, яке займалось перейменуванням своїх вулиць, має затверджене положення, прийняте місцевою радою “Про порядок найменування та перейменування вулиць, площ міста”.

Потім, спираючись на це положення, рада затверджувала склад спеціальної комісії, яка готувала нові назви та їх обґрунтування. І потім обов’язкове всенародне обговорення.

Про прийняття такого спеціального положення в Ніжині ніхто не чув. Обговорення в народних масах обранці теж ігнорували. Рішення, яке вчора на сесії прийняли депутати про перейменування площі Леніна у площу Франка повинен підписати міський голова, або скоріш за все це зробить секретар міської ради Олег Кірсанов.

Він, до речі, вважає, що всі ці положення повинні бути прописані в Статуті міста, якій до сих пір ще в Ніжині не затверджений. Окрім перейменування вулиць є законодавчі прогалини в призначенні почесних громадян міста і навіть вуличкомів. Прийняття Статуту міста Олег Кірсанов найважливішим завданням цієї депутатської каденції.

Протягом п’яти робочих днів рішення сесії про нову назву площі має бути підписане. А далі, якщо хтось і зважиться оскаржити нову назву площі міста і повернути ім’я Леіна, зможе зробити це тільки в суді.

http://www.uezd.com.ua/page/lenin-mozhe-povernutis.html

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.