Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 23:10:23

Наукова конференція ознаменувала початок польових робіт на Чернігівщині

07.03.2013   10:32

Особливостям виконання комплексу весняно-польових робіт у 2013 році та технологічним аспектам застосування сої як кормового засобу була присвячена обласна наукова конференція НААН, яка 6 березня відбулася в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації.

У роботі конференції взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники обласних підприємств, спеціалісти управління контролю якості насіння та садівного матеріалу інспекції сільського господарства у Чернігівській області, спеціалісти Управління методологічного прогнозування, біологічного захисту та роботи з пестицидами Державної фітосанітарної інспекції Чернігівської області, спеціалісти галузі механізації управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, провідні вчені та інші.

Відкриваючи засідання, Олександр Шанойло зупинився на позитивних досягненнях агропромислового комплексу Чернігівщини у 2012 році. Так, за його словами, рівні виробництва зерна всіх культур досягнуті сільськогосподарськими підприємствами вперше за статистичну історію Чернігівської землі, починаючи з 1913 року, а Чернігівська область за підсумками 2012 року в рослинництві є в числі лідерів по виробництву чотирьох основних видів продукції: 5 місце – по виробництву всіх видів зерна, 3 місце – по виробництву зерна кукурудзи, 4 місце – по виробництву картоплі, 13 місце – по виробництву солодких коренів.

Також він окреслив завдання, які стоять перед землеробами в поточному році, наголосивши на необхідності вироблення стратегії й тактики використання потенціалу області для динамічного нарощування обсягів виробництва валової продукції рослинництва.

„Від вірно вибраної тактики роботи на весняному полі залежить, чи буде область мати цьогоріч достатньо хліба, цукру, картоплі, овочів, споживач - доступну для нього ціну на продукти харчування, а тваринницька галузь - необхідну кількість кормів”, - сказав Олександр Шанойло.

У той же час він відзначив, що без дотримання науково обґрунтованих підходів вести сучасне землеробство та стабільно забезпечувати в нинішніх умовах виконання завдань, що стоять перед галуззю рослинництва, неможливо. Тому для участі в конференції запрошені провідні науковці, які порадять як найраціональніше, в повному обсязі та в стислі агротехнічні терміни організувати весняну посівну кампанію.

Як зазначалося, попередній прогноз обсягів посіву сільськогосподарських культур під урожай 2013 року становить 1153,5 тис. га, що на 15,2 тис. га більше 2012 року.

У структурі посівних площ зернові культури займатимуть 61,5%, технічні – 16,7%, картопля і овочі – 8,3%, кормові – 13,5%.

Непоганий фундамент урожаю поточного року зроблено з осені минулого року, коли посів озимих зернових культур виконано на площі 241,7 тис. га (102% до прогнозу), що на рівні попереднього року, в тому числі озимої пшениці – 162,4 тис. га, ячменю – 2,4 тис. га, жита – 76,9 тис. га. 91,4% всіх посівів на сьогодні знаходиться в доброму та задовільному стані.

На конференції було розглянуто широкий перелік питань, пов’язаних з проведенням весняно-польових робіт, зокрема, щодо покращення захисту рослин, забезпечення у повному обсязі відповідними засобами агропідприємств Чернігівської області тощо.

Особливу увагу під час обговорення порушених питань заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло акцентував на готовності до проведення весняно-польових робіт у невеликих сільськогосподарських та фермерських господарствах області.

На сьогодні в регіоні вже розпочалися роботи з підживлення озимих з повітря з використанням сучасної техніки. Загалом, майже вся посівна та ґрунтообробна техніка готова до роботи.

Важливими залишаються питання забезпечення мінеральними добривами та паливно-мастильними матеріалами.

Підсумовуючи результати конференції, Олександр Шанойло доручив провести моніторинг ситуації на місцях та організувати роботу з ефективного проведення весняно-польових робіт в оптимальні строки з дотриманням усіх технологічних вимог.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини