Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:42:51

Редактор наголосила, що в кожному номері “Чернігівських відомостей” обов’язково публікується різнопланова офіційна інформація

07.02.2013   09:06

Про висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування та міських органів державної влади” комунальним підприємством “Редакція Чернігівської міської газети “Чернігівські відомості” розповіла на розширеній нараді директор-редактор Ірина Мокроусова.

Комунальне підприємство “Редакція Чернігівської міської газети “Чернігівські відомості” Чернігівської міської ради було створене в 2004 році з метою об’єктивного висвітлення діяльності міської ради, інших органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, поширення об’єктивної інформації про політичне, соціальне, економічне, культурне та духовне життя міста.

Минулого року було видано 52 номери газети загальним накладом майже 370 тисяч примірників. У кожному з номерів розміщувалася інформація щодо діяльності органів місцевого самоврядування та міських органів державної виконавчої влади – висвітлення роботи сесій, засідань виконкому, постійних депутатських комісій, інформації управлінь та відділів міської ради, а також Новозаводської та Деснянської районних у місті рад.

Зокрема, це роз’яснювальні та інформаційні матеріали районних управлінь праці та соціального захисту населення, управління Пенсійного фонду, повідомлення про гарячі телефонні лінії, інформації районних рад про повідомну реєстрацію колективних договорів, повідомлення відділів у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи тощо.

І. Мокроусова акцентувала увагу, що цього року в “Відомостях” активно запрацювала рубрика “Трибуна депутата”. Графік виступів депутатів, затверджений секретарем міської ради Олегом Шереметом, розроблений редакцією спільно з відділом сприяння діяльності депутатів. Можливість виступити і розповісти про свою діяльність мають депутати всіх депутатських фракцій (груп) без обмежень, на принципах рівних можливостей. Черговість виступів депутатів вирішують керівники депутатських фракцій і повідомляють про це редакцію.

Крім того, протягом року висвітлювалися звіти депутатів (фракцій) перед виборцями, участь депутатів у різних міських і благодійних заходах, публікувалися звернення депутатських фракцій, коментарі депутатів та інтерв’ю на різноманітні актуальні теми.

Редактор наголосила, що в кожному номері “Чернігівських відомостей” обов’язково публікується різнопланова офіційна інформація. Це рішення сесій міської ради, проекти рішень і рішення виконавчого комітету, розпорядження міського голови, бюджет міста. Також до відома громадян доводиться інформація Новозаводської і Деснянської районних у місті рад, ДПІ у м. Чернігові, управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові та управлінь праці та соціального захисту населення тощо. Оскільки обсяг такої інформації досить великий, редакція часто готує її до друку окремими вкладками до номеру, збільшуючи, таким чином, обсяг сторінок газети до 28 або 32-х.

З приводу прийняття тих чи інших документів, а також із різних питань діяльності і життя громади на сторінках газети виступали Чернігівський міський голова Олександр Соколов і його заступники, начальники управлінь, а також виходили статті журналістів редакції. Газета розповідала про особисті прийоми міського голови і його заступників, акцентуючи, які саме проблеми турбують чернігівців.

Також І. Мокроусова детально поінформувала про висвітлення окремих напрямків роботи.

Комунальні служби, комунальні та інші підприємства міста

Висвітленню роботи комунальних служб, які забезпечують життєдіяльність міста, приділяється значна увага. Це і робота в несприятливих погодних умовах (забезпечення роботи транспорту, водопостачання, ліквідація наслідків снігопадів), прибирання та озеленення міста, ремонт доріг, проблема безпритульних тварин тощо.

Публікуються матеріали, підготовлені за листами і зверненнями чернігівців до редакції, виступи керівників, інформації, які надають самі підприємства. Так, підготовлений ряд публікацій спільно із управлінням житлово-комунального господарства, КП “Зеленбуд”, КП “Паркування та ринок”, КП “АТП-2528”, житлово-комунальних господарств Новозаводського і Деснянського районів. Особливо хотілося б відзначити ту роботу, що ведеться “Відомостями” спільно із керівниками КП “Дільниця по контролю за благоустроєм міста” та екологічною інспекцією. Як за ініціативи редакції, так і за ініціативи керівників цих установ був підготовлений ряд матеріалів, що піднімали питання дотримання Правил благоустрою, роз’яснювали громадянам, куди звертатися з тих чи інших питань, що підпадають під компетенцію цих установ.

“Відомості” готують аналітичні матеріали, що стосуються різних аспектів життя нашого міста, у тому числі, економічної ситуації, питань енергоефективності, розповідають, як зараз працюється чернігівським підприємствам. І. Мокроусова висловила подяку всім керівникам, які завжди налаштовані на співпрацю і з розумінням ставляться до запитань журналістів, даючи оперативні й компетентні роз’яснення з різноманітних проблем, що потім знаходить своє відображення на сторінках газети.

Освіта

Вже традиційно “Відомості” плідно співпрацюють із міським управлінням освіти. Будь-які ініціативи редакції з приводу підготовки освітянських матеріалів, висвітлення подій знаходять розуміння і підтримку керівництва управління освіти.

Кореспонденти “Відомостей” регулярно готують як тематичні сторінки “Освіта”, так і окремі матеріали – розповіді про чернігівські школи, дошкільні навчальні заклади, конкурси і семінари, що проводило міське управління освіти. На сторінках “Відомостей” надається слово керівникам, педагогам і вихователям закладів освіти, друкуються статті про самі заклади і про події, що там відбуваються.

Неодноразово піднімалося питання щодо харчування дітей у школах, організації зовнішнього незалежного оцінювання. З матеріалів, підготовлених кореспондентами газети, можна було дізнатися про роботу пришкільних літніх майданчиків, про табори дитячого відпочинку, про зустрічі міського голови з обдарованими дітьми, переможцями різних олімпіад, медалістами – випускниками чернігівських шкіл.

Культура

“Відомості” завжди приділяють значну увагу висвітленню різноманітних культурних подій обласного центру. Це або тематичні сторінки “Культура” чи “Культурний простір”, або окремі матеріали, присвячені творчим звітам і виступам різних мистецьких колективів, виставкам і вернісажам, різноманітним фестивалям і проектам, що відбувалися в Чернігові.

Не залишаються поза увагою кореспондентів видання й загальноміські свята – День міста, “Масляна”, “Проводи зими”, Свято Івана Купала, традиційна щорічна виставка квітів і плодів, приурочена до святкування Дня незалежності України тощо.

Проекти “Відомостей”

За словами І. Мокроусової, журналістам “Відомостей”, власне, як і жителям міста, завжди була цікава історична спадщина Чернігова. Тому газета продовжує цикл матеріалів під рубрикою “Згадати все”. Читачі дізнаються про кожен рік життя міста, починаючи від 1950 року, про визначні події, що сталися у той чи інший рік, про новобудови, про життя пересічного чернігівця тих років. Написанню матеріалів передує копітка робота в архіві, бібліотеці, зі спогадами чернігівців. Кожна публікація ілюстрована оригінальними фотографіями тих часів із колекцій чернігівських краєзнавців, деякі з них взагалі ніколи не публікувалися.

Втім, історичні публікації не обмежуються рамками вищезгаданої рубрики. На сторінках “Відомостей” побачили світ розповіді про наших земляків, кожен з яких, без перебільшення, є непересічною особистістю. Показовою в цьому сенсі є стаття Інги Вітковської про нашого видатного земляка, ім’я якого незаслужено піддано забуттю – вченого-генетика Йосипа Рапопорта. Інформація виявилася настільки цікавою, що згодом її передрукував тижневик 2000 із коментарем: “Обычно мы не печатаем материалы, вышедшие в других изданиях (а данная статься опубликована в уважаемой газете “Чернігівські відомості”, спасибо ей за это), но на этот раз решили сделать исключение ввиду важности темы”.

Внесок газети в дослідження історії рідного краю оцінений і організаторами традиційного міжнародного фестивалю журналістів регіональних ЗМІ “Золотий передзвін Придесення”, минулого року “Чернігівські відомості” здобули перемогу в номінації “Перлини рідного краю”.

Спорт

“Відомості” традиційно приділяють увагу висвітленню різноманітних спортивних подій нашого міста. Це матеріали, підготовлені нашими штатними і позаштатними кореспондентами, а також інформації, підготовлені спільно з відділом по фізичній культурі та спорту міської ради, Центром фізичного здоров’я “Спорт для всіх”. Ми намагалися охопити своєю увагою спортивні події не тільки в Чернігові, а й на Україні чи за кордоном, якщо в них брали участь наші чернігівські спортсмени. На шпальтах газети йшлося й про розвиток зимових видів спорту в місті, здобутки чернігівських спортсменів та інтерв’ю з ними.

Охорона здоров’я

Традиційною є ще одна тема в комунальній газеті – це здоров’я. Кореспонденти “Відомостей” розповідали про акції, що проходили за підтримки міського управління охорони здоров’я, про лікарів і лікарняні заклади, готували інтерв’ю з їхніми головними лікарями про надбання лікарів та проблеми, з якими стикаються сьогодні медичні заклади.

Зі сторінок газети лікарі медичних закладів нашого міста консультували, давали практичні поради, відповідали на запитання читачів. Крім того, були підготовлені добірки матеріалів до Дня медичного працівника, до Всесвітнього дня боротьби з раком, Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, спрямованих на профілактику онкологічних захворювань, гіпертонії, цукрового діабету тощо.

Ветеранські організації

Міська газета працює у тісній взаємодії з ветеранською організацією та її керівником Іриною Миколаївною Четвертак і не тільки постійно відповідає на запитання ветеранів з тих чи інших питань, що їх турбують, але й розповідає про буденні справи ветеранських організацій, значимі для них події чи просто про ветеранів як особистостей. На шпальтах газети вийшли публікації, присвячені пленумам і семінарам ветеранських організацій, зустрічам ветеранського активу з міським головою, а також із підростаючим поколінням.

Співпраця з правоохоронними органами

Вже протягом тривалого часу в “Відомостях” діє постійна сторінка “Людина і закон”. Щотижня тут публікуються не просто сухі звіти чи цифри, а розповіді людей у погонах про їх нелегку роботу, що дозволяють поглянути на професію правоохоронця під іншим, невідомим пересічному читачу, кутом.

Співпраця з громадськими організаціями

Окрему увагу “Відомості” приділяють співпраці з громадськими організаціями. Протягом всього року на сторінках “Відомостей” розміщувалися матеріали, які розповідали про громадські організації, що з благородною метою проводять різні заходи та акції. Серед них – Центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів “Відродження”, громадська організація “Шанс”, благодійна організація “Аратта” та інші.

А спільно з громадською організацією інвалідів “Шанс” та її керівником, депутатом міської ради Світланою Федоровою було підготовлено ряд матеріалів із проблем інвалідів, їх реабілітацію, мистецькі та творчі проекти, в яких брали участь люди з обмеженими можливостями.

Інші теми

І. Мокроусова розповіла, що до редакції часто телефонують читачі й пропонують власні теми, які б вони хотіли побачити на сторінках “Відомостей”. І безумовно, це розповіді про тих людей, які живуть поруч із нами, але вони мають якісь особливі таланти, професії чи навіть долі. Так з’явилися статті про долі чернігівців-заробітчан, жінку-таксиста чи взуттєвих справ майстра, про незвичний дар, отриманий жінкою, яка силою духу долала тяжку хворобу.

Окремим рядком стоять публікації, що порушують різні проблемні питання. І дуже приємно, коли завдяки втручанню редакції ці проблеми вдається зрушити з мертвої точки. Так, завдяки “Відомостям”, які робили редакційні запити до різних інстанцій, просили надати роз’яснення, публікували відповіді посадовців, жінка, яка стала інвалідом внаслідок ДТП і не могла добитися покарання для водія, не лише добилася справедливості (винуватця було засуджено), а й за рішенням суду отримала відшкодування за лікування, оплату судових експертиз і моральну шкоду – понад 130 тисяч гривень.

А дівчині-сироті, героїні статті “З інтернатів – на вулицю?”, списали частину боргів за квартиру, наразі її долею продовжує опікуватися Деснянська районна у м. Чернігові рада.

Робота сайту газети

І. Мокроусова нагадала про оновлений сайт “Чернігівських відомостей”. “Він не тільки набув більш сучасного і лаконічного дизайну, а й став більш зручним для відвідувачів. Окрім текстових версій наших публікацій, газету можна переглянути в PDF-форматі, тобто погортати сторінка за сторінкою немов звичайне друковане видання”, – поділилася редактор.

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини