Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:51:48

14 адміністративних районів Чернігівщини звільнено від непридатних агрохімікатів

15.01.2013   08:06Агенцiя

Протягом двох минулих років під особистим контролем голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка тривали роботи по утилізації за межами України непридатних для використання хімічних засобів захисту рослин.

У 2011 році з території Чернігівської області вивезено на знешкодження 768,781 тонн непридатних до використання пестицидів та агрохімікатів. З них основну частину, що складає 679,981т вивезено за рахунок Обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, 88,8 тонн за рахунок Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. Роботи по перезатаренню та вивезенню проводилися ТОВ "С.І. Груп Консорт Лтд" та ТОВ "Сі Буд Сістем".

Повністю вдалося звільнити від залишків безхазяйних непридатних до використання ХЗЗР чотири адміністративні райони області: Бобровицький, Менський, Городнянський, Сосницький. З урахуванням раніше проведених робіт по вивезенню станом на грудень 2011 року було  повністю очищено 7 районів: Бобровицький, Менський, Городнянський, Сосницький, Козелецький, Коропський, Талалаївський.

Згідно з договором № 14/7 від 31 травня 2012 року між Міністерством екології та природних ресурсів України та ТОВ "С.І.Груп Консорт ЛТД" про надання послуг із видалення твердих відходів на території Чернігівської області, субпідрядною організацією ТОВ "Сі Буд Сістем" (договір №4/М від 31.05.2012 року) з 06.08.2012 року по 12.09.2012 року проведено роботи із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження непридатних до використання пестицидів (далі -ХЗЗР) і тари від них. Вивезення запланованої кількості ХЗЗР (341,830 т), які пройшли тендерну процедуру, з території Чернігівської області закінчено у вересні 2012 року. Загальна кількість вивезених на знешкодження ХЗЗР склала 341,886 т. За період проведення робіт вдалося повністю звільнити від залишків безгосподарських ХЗЗР ще 7 районів: Чернігівський, Куликівський, Ніжинський, Бахмацький, Ріпкинський, Корюківський, Н-Сіверський. Таким чином станом на грудень 2012 року вже 14 адміністративних районів звільнено від непридатних агрохімікатів.

При проведенні робіт з перезатарення ХЗЗР практично у кожному районі було виявлено невідповідність кількості відходів, визначених комісійно, їх фактичній кількості. Розбіжність пояснюється тим, що при проведенні спеціально створеними комісіями інвентаризації непридатних до використання ХЗЗР, їх залишкові кількості визначались візуально з урахуванням застарілих облікових даних. За результатами проведеної у листопаді 2012 інвентаризації ХЗЗР, яка проводилась з метою уточнення залишкових кількостей , загальна кількість безгосподарських агрохімікатів становить 274,63 т.
Стан наявних місць зберігання ХЗЗР є незадовільним, що створює загрозу забруднення ґрунтів і підземних водоносних горизонтів та виникнення надзвичайних ситуацій.

Враховуючи, що значна частина складів знаходиться в басейнах річок Дніпро та Десна, які є джерелами питного водопостачання, з метою зменшення техногенного навантаження на навколишнє середовище та попередження забруднення об'єктів довкілля, вкрай необхідно у якомога коротші терміни забезпечити утилізацію залишків небезпечних речовин у повному об'ємі за рахунок коштів Держбюджету. До  Міністерства екології та природних ресурсів України направлено запит про виділення коштів з Державного бюджету охорони навколишнього природного середовища на 2013 рік для фінансування робіт по утилізації залишків безгосподарських ХЗЗР з території Чернігівської області в кількості 274,63 т для забезпечення стовідсоткового звільнення.

Отже, облдержадміністрація не випускатиме  із поля зору продовження очищення території Чернігівщини від непридатних для використання ХЗЗР і в поточному році.


Тетяна Войтенко, прес-служба Державної екологічної інспекції в області
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини