Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:09:28

Підсумки 2016 року: Чернігівщина продемонструвала стабільний соціально-економічний розвиток

06.02.2017   11:10Агенцiя

Соціально-економічна ситуація в Чернігівській області за підсумками минулого року, в основному, відповідала загальноукраїнським тенденціям.

Збережено позитивну динаміку у сільському господарстві – показники зросли на 4,4%, у тому числі по сільгосппідприємствах – на 11,4%.

Відновлено зростання у промисловому виробництві (+6%), будівництві (+9%), роздрібній торгівлі (+1,5%).

Майже всі галузі промисловості спрацювали з приростом обсягів виробництва, особливо у сферах, задіяних до виконання робіт за державним оборонним замовленням. Це дозволило утримувати лідируючі позиції за індексом промислової продукції серед регіонів у загальнодержавному рейтингу.

У переробній промисловості при загальному зростанні на 12,7% найбільший приріст спостерігався в металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин та устаткування (+21,9%). На 19% перевищені минулорічні обсяги на підприємствах з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, на 17,8% – у текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів. Також зросли показники у машинобудуванні – на 16,3% та виробництві хімічних речовин і хімічної продукції – на 15%. У діяльності з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря приріст обсягів виробництва склав 9,3%.

Водночас, негативні тенденції зафіксовано у добувній промисловості. Через зменшення видобутку вуглеводнів внаслідок природного вичерпування родовищ обсяги виробництва скоротились на 18,7%. Від’ємний результат отримано у виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції (-1,3%), у виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічної діяльності (-11,7%).

На 40,2% відбулося зростання інвестицій в основний капітал, на 1,4% покращено надходження прямих іноземних інвестицій. Вантажооборот зріс у 1,6 рази, при цьому на 34,1% збільшились обсяги вантажних перевезень.

Зовнішньоторговельний оборот товарами за січень-листопад 2016 року склав 816,1 мільйона доларів США. Імпорт зріс на 26,3% (до 444,7 мільйона доларів), експорт зменшився на 25% (до 371,4 мільйона доларів).

Скорочення експорту зумовлено суттєвим зменшенням поставок зернових культур, виробів з паперу та картону, молока і молочних продуктів, а також машин та обладнання, пластмас, полімерних матеріалів. Натомість суттєво нарощено експорт готових харчових продуктів, деревини та виробів з деревини, насіння і плодів олійних рослин, взуття тощо.

Зросли надходження до бюджетів усіх рівнів від діяльності малих підприємств та фізичних осіб-підприємців – за 2016 рік надійшло 1,25 мільярда гривень, що перевищило показники 2015 року на 60,1%.

Індекс споживчих цін в області у грудні 2016 року (у порівнянні з відповідним періодом 2015-го) склав 112,8%. По Україні – 112,4%.

Рівень зареєстрованого безробіття на 1 січня 2017 року становив 2%.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за 2016 рік зросла на 21,5% і склала 4002 гривні. У реальному вимірі відбулося збільшення на 7%.

 




За матеріалами Департаменту економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини