Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:01:10

МАКСИМУ МИКИТАСЮ 100 ДНІВ. ЩО ЗРОБЛЕНО І ЯК?

15.12.2016   14:26Агенцiя

“100 днів” - саме стільки дають політикам для того, щоб показали на що вони здатні, чи виконують обіцянки та програми, на які сподіваються люди, або тільки «працюють на себе». У «наймолодшого» чернігівського народного обранця Максима Вікторовича Микитася зараз саме виповняється 100 днів після прийняття присяги.

Що на практиці?

Приймальня

Приймальня була відкрита одна. Хоча, якщо придивитися – то варто було б відкрити хоча ще одну – у Ріпках, для того, щоб зворотній зв'язок з виборцями був кращим саме для самих виборців. А графік роботи виїзних приймалень був відомий заздалегідь.
Цікаво, що на сторінці самого народного обранця вказана інформація про відкриття приймальні по вул.  Кирпоноса 7 http://mikitas.com.ua/news/u-chernigovi-vidkrilasja-gromadska-prijmalnja-narodnogo-deputata-maksima-mikitasja з посиланням на інформацію місцевого інтернет-ресурса, а не як власне повідомлення.
Викликають питання години роботи приймальні: тільки робочі дні і тільки в робочий час. Тобто працюючі виборці, щоб потрапити до приймальні повинні або несанкціоновано прогулювати роботу або брати відгул за свій рахунок.
Також для більш оперативного зв’язку з виборцями  не завадили б і контакти мобільних телефонів для отримання та надання інформації.

 Соціальні мережі

По-перше, народний обранець свою персональну сторінку у мережі Фейсбук персонально не веде, а це вже певний «моветон».
По-друге, зрозуміти, що це сторінка НАРОДНОГО ДЕПУТАТА УКРАЇНИ практично неможливо.  https://www.facebook.com/maxim.mikitas . Хто ж таки Максим Микитась Народний депутат України VIII скликання чи президент корпорації "Укрбуд"? Із ілюстрації та фото не зрозуміло.
По трете – практичне не проводиться робота по залученню цільової аудиторії читачів на сторінку депутата-мажоритарника, не налагоджено спілкування з ними.

Помічники-консультанти

На сторінці Максима Микитася на сайті Верховної ради України можна дізнатися про його помічників-консультантів. Отже, за строковим трудовим договором на постійній основі працюють Носенок Федос Михайлович та Цівінський Артем Володимирович. А на громадських засадах – Артюхова Олена Анатоліївна, Важнік Яна Андріївна, Єрмоленко Максим Сергійович, Копач Вадим Сергійович, Лятамбор Олександр Анатолійович, Плєвако Олександр Олександрович, Степаненко Ігор Валентинович, Якусевич Андрій Григорович та Якусевич Сергій Григорович.

Лідера робить команда, але вивчення наявної інформації про цих осіб ставить більше запитань, ніж відповідей. А якщо приймальня працює на постійній основі, то який статус постійно працюючого там персоналу?
Взагалі, під час дослідження роботи народного депутата та його приймальні склалося враження деякої «бюрократизації» роботи апарату, де головне процес, а не результат.

Оперативне звітування


Складається враження, що команда народного обранця не готова оперативно реагувати на запити та інформувати виборців за короткі періоди часу. Тобто з одного боку значна кількість працюючих у приймальні Максима Микитася та помічників, а з іншого – повна неспроможність реагувати на виклики.

Так, наприклад наш інформаційний ресурс «Чернігівський монітор» напередодні другої річниці роботи нового скликання Верховної Ради для покращення комунікацій парламентарів з виборцями започаткувала нову інформаційну послугу – тижневі звіти народних обранців. Відомо, що гарними та добрими справами народні обранці люблять хвалитися, а от чи готові парламентарі щотижня звітувати перед виборцями про свою діяльність показують їх звіти, які не правлять і розповсюджують безкоштовно.
Команда Максима Микитася так і не змогла налагодити інформування про щотижневу діяльність народного обранця. Тобто можна вважати, що якщо і проводиться певна робота, то вона носить стихійний і мало системний характер, або її взагалі немає. Є лише керована джинса у пресі.

Офіційна  інформація про роботу


Станом на 15 грудня за даними сайту Верховної Ради України народний депутат Микитась Максим Вікторович не входить до складу будь-якої фракції. Був присутній на 8 пленарних засіданнях, відсутній на 34 (за даними реєстрації депутата за допомогою електронної системи). За даними письмової реєстрації: присутній - 16, відсутній з поважних причин - 0, відсутній з невідомих причин - 26.
За період роботи у парламенті народним обранцем був поданий 1 депутатський запит і не було жодного виступу.

Перші 100 днів на посаді народного депутата – це можливість розібратися зі станом справ в окрузі і власній команді, визначити пріоритети та зробити заявку щодо напрямків роботи на наступні місяці.

Практично всі народні обранці використовують цю дату для проведення прес-конференцій, щоб прозвітувати та відповісти навіть на неузгодженні питання саме особисто, не ховаючись за спинами власних помічників. Чекаємо.



Що у теорії:

Правовий статус народного депутата України


Правовий статус народного депутата України встановлюється положеннями Конституції України (статті 78-81), Законом України «Про статус народного депутата України» в редакції Закону, від 22 березня 2001р., Регламентом Верховної Ради України та іншими актами. У них закріплюються принципи статусу народного депутата України, строк його повноважень, права та обов'язки, гарантії депутатської діяльності.
Згідно зі ст. 7 Закону народні депутати України, обрані в одномандатних виборчих округах, зобов'язані підтримувати зв'язок із виборцями своїх округів. Народний депутат України здійснює свої повноваження на постійній основі. Повноваження народного депутата України починаються після складення ним присяги на вірність Україні перед Верховною Радою України від моменту скріплення присяги особистим підписом під її текстом.

Повноваження народного депутата України


Народні депутати України є членами колегіального органу Верховної Ради України, і основною формою їхньої роботи є участь у засіданнях Верховної Ради України та її органів.
Працюючи у Верховній Раді та її органах, народний депутат реалізує такі основні права: ухвального голосу щодо всіх питань, що розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та її органів, до складу яких його обрано; обирати і бути обраним до органів Верховної Ради України; пропонувати питання для розгляду Верховною Радою України або її органами; законодавчої ініціативи; вносити проекти постанов, інших актів; вносити до Верховної Ради України та її органів пропозиції; звертатись із запитами, брати участь у дебатах, вимагати відповіді на запит; виступати з обгрунтуванням своїх пропозицій; об'єднуватись у депутатські групи (фракції) тощо.
До основних обов'язків народного депутата у Верховній Раді України та її органах Закон відносять: бути присутнім та брати участь у засіданнях Верховної Ради України та її органів, до складу яких його обрано, виконувати їхні доручення; додержуватися Регламенту Верховної Ради України; брати участь у контролі за виконанням законів та інших актів Верховної Ради України, рішень її органів; інформувати Верховну Раду України та її відповідні органи про виконання їхніх доручень.
Працюючи у виборчому окрузі та за його межами, народний депутат України користується правом: брати участь у розгляді в органах державної влади будь-яких питань, що зачіпають інтереси громадян та організацій; звертатися в державні органи і органи об'єднань громадян, підприємств, установ і організацій з питань своєї депутатської діяльності; відвідувати будь-які державні органи та органи об 'єднань громадян, підприємства, установи та організації з питань своєї депутатської діяльності; перевіряти відомості про порушення закону, прав та інтересів громадян і організацій та вимагати від відповідних посадових осіб, органів та організацій припинення цих порушень тощо.
При цьому народний депутат України зобов'язаний: підтримувати тісні зв'язки з виборцями; вивчати громадську думку, потреби і запити населення; вести регулярне приймання виборців.

Паперний Юрій

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини