Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 16:17:08

Місцеві ради Чернігівщини: лідери та аутсайдери з відкритості

05.03.2016   09:14Агенцiя

Розглянемо місцеві органи влади Чернігівської області, які були охоплені дослідженням громадської коаліції "Прозорі ради": Чернігівська, Ніжинська, Прилуцька, Новогор-Сіверська, Новіська, Менська та Городнянська.

Громадськими експертами були проаналізовані регламенти роботи рад, їх виконавчих комітетів та постійних комісій, Статут громад ( за наявності) інші нормативно-правові акти.

Найбільш відкритою та прозорою в своїй діяльності, в порівняні з іншими,  радами виглядає Чернігівська міська рада. В місцевих актах відображені більшість  визначених законом антикорупційних запобіжників – визначений порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, відсутні будь-які обмеження щодо доступу громадян   на пленарні засідання місцевої ради, виконавчого комітету, визначений строк оприлюднення ухвалених рішень місцевою радою, закріплений механізм проведення громадських слухань за ініціативою громадян та порядок подання проектів рішень шляхом місцевих ініціатив чи електронної петиції. Рада приймає участь у   в системах електронних закупівель, забезпечила відео трансляцію пленарних засідань та оприлюднює результати поіменного голосування депутатів.

З невеликим відставанням по відкритості за Чернігівською міською радою йдуть міські ради Ніжина і Прилук. В них також імплементовані  більшість вищезазначених пунктів.

Водночас треба розуміти, що добре місцеве  законодавство не дає стовідсоткової гарантії відкритості роботи  ради, багато залежить ще від практичної реалізації закріплених норм.

Гіршою є ситуація з закріпленням антикорупційних норм в місцевому  законодавстві в менших районних центрах Чернігівської області. Так у місті Новгород-Сіверський, згідно дослідження коаліції «Прозорі  ради», нормативні акти містять лише половину з обов’язкових норм. Наприклад, не забезпечений безперешкодний механізм присутності громадян під час засідань виконкому міської ради, не закріплена норма про своєчасне оприлюднення проектів рішень та ухвалених рішень згідно закону «Про доступ до публічної інформації», поки немає Статуту територіальної громади , а відтак відсутня можливість проведення громадських слухань чи  подання громадянами проекту рішень шляхом місцевої ініціативи чи петиції.

На одному рівні з Новогородом-Сіверським щодо відкритості роботи ради перебуває і Менська міська рада, дещо гірша ситуація в Носівці.

Але найменше враховані антикорупційні запобіжники в Городні. Таке враження, що посадові особи місцевого  самоврядування та депутати взагалі не реагують на зміни в країні. Їх регламенти роботи не змінюються   вже протягом років, а просто перезатвреджуються новою каденцією ради. Такими діями Городнянська влада грубо порушує низку законів України: Про місцеве самоврядування в країні», «Про доступ до публічної інформації», «Про звернення громадян», «Про статус депутатів місцевих рад»,  «Про запобігання корупції»,  «Про здійснення державних закупівель» та інших.


Довідково: у квітні 2015 року стартував проект «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування», який охопив Вінницьку, Запорізьку, Одеську, Чернігівську та Івано-Франківську області.
 Мета проекту полягає у підвищенні прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування у 5 регіонах України, що призведе до зменшення корупційних ризиків в їх роботі та забезпечить реалізацію права громадян на контроль влади.
Для досягнення мети проекту було створено коаліцію «Прозорі ради», до якої увійшли представники регіональних громадських організацій. Коаліція є відкритою для вступу не лише для громадських активістів, але й усіх зацікавлених сторін.
Проектом охоплено 40 органів місцевої влади, серед яких 8 в Чернігівській   області. (Чернігівська обласна рада, Чернігівська міська рада, Ніжинська міська рада, Прилуцька міська рада, Новгород-Сіверська міська рада, Носовська міська рада, Менська міська рада, Городнянська міська рада).

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.