Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:23:38

Звіт голови ОДА Валерія Куліча на другій сесії обласної ради сьомого скликання

16.12.2015   11:57Агенцiя

Робота обласної державної адміністрації разом з іншими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування спрямовується на реалізацію завдань Президента України та Уряду, стратегічних пріоритетів розвитку регіону.

Область, як і країна в цілому, перебуває у процесі реформування, тому ми зосереджуємось на впровадженні загальнодержавних реформ на регіональному рівні.

***

У рамках реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» робимо все для максимальної публічності та відкритості діяльності влади.

Зокрема, розпочато підготовку технічних умов для створення нового сайту облдержадміністрації. Це буде якісно новий портал, який не просто інформуватиме громадян про діяльність чиновників, а передусім надаватиме послуги всім категоріям населення: бізнесменам, журналістам, громадськості, соціально-незахищеним громадянам. Портал не просто міститиме інформацію про поточну діяльність органів влади, а й залучатиме громадян до комунікації з владою шляхом засобів зворотного зв’язку, звернень, консультацій.

Для забезпечення участі громадськості у формуванні регіональної політики оновлено склад Громадської ради при облдержадміністрації, до якої наразі входить 165 представників інститутів громадянського суспільства. Крім того, комунікація між владою та громадськістю забезпечується через роботу низки консультативно-дорадчих органів при облдержадміністрації.

Започатковано нову форму роботи – (25 червня ц. р.) спільну громадську приймальню голови облдержадміністрації, прокурора області, начальника управління МВС та начальника головного управління ДФС в області з питань корупції та зловживань в органах влади різних рівнів.

 

***

Організаційна і кадрова робота спрямовувалась на вдосконалення стилю, методів управлінської діяльності місцевих органів влади, орієнтованих на результат, зміцнення виконавської дисципліни.

Серед 22 посад голів районних державних адміністрацій заміщено 20, призначені нові керівники семи структурних підрозділів обласної державної адміністрації. З метою забезпечення раціонального використання бюджетних коштів обласною державною адміністрацією проведено оптимізацію структури, скорочено 76 посад (13%).

***

Один з найважливіших напрямів роботи – забезпечення безпеки регіону.

З цією метою в області сформоване Оперативне командування «Північ», з яким налагоджено співпрацю. Тривало облаштування на новому місці дислокації новоствореної військової частини – Науково-випробувального центру Збройних Сил України.

          За ініціативи облдержадміністрації рішенням обласної ради затверджено Програму покращання матеріально-технічного забезпечення військових частин, що дислокуються на території області, військовозобов’язаних, призваних за мобілізацією, та добровольців, які беруть участь в антитерористичній операції.

На вказані цілі в обласному бюджеті передбачено 1,8 млн. гривень, з яких надійшло 1,6 млн грн, що, зокрема, використані на речове майно, спорядження та дрібний інвентар, інструменти, які відправлені до військових частин області.


Вирішено питання транспортного забезпечення потреб ЗСУ. За період з вересня 2014 року по грудень 2015 року здійснено понад 110 рейсів, перевезено більше 5 тисяч чоловік, на придбання автомобільного пального та оплату послуг автоперевізників витрачено 440 тис. гривень.

Понад 9 тисяч військовозобов’язаних з Чернігівщини прийшли до армії за шість хвиль мобілізації, із них кожен сьомий – пішов добровольцем. До війська поставлено 450 одиниць автомобільної і спеціальної техніки.

На превеликий жаль, область зазнала непоправних втрат. 136 синів Чернігівщини віддали життя, виконуючи священний конституційний обов’язок перед українським народом.

Проведена робота із забезпечення цивільного захисту населення - впроваджена система оповіщення населення області за допомогою засобів мобільного зв’язку (речове та СМС-повідомлення), з використанням радіопередавача FM-діапазону, приведені у готовність захисні споруди цивільного захисту населення від звичайних засобів ураження. Складений перелік підвальних приміщень, які можна використовувати для укриття громадян.

З метою забезпечення інформаційної безпеки вдалося вирішити питання збільшення зони впевненого прийому національних програм та запобігання негативному впливу російської пропаганди на жителів північних районів області. За ініціативи облдержадміністрації Кабінетом Міністрів України прийняті відповідні рішення і у жовтні ц.р. на передавальній станції «Холми» Чернігівської філії Концерну РРТ у Корюківському районі здійснено заміну аналогового телевізійного передавача потужністю 5 кВт на новий передавач потужністю 10 кВт.

***

Проведена значна організаційна робота з впровадження реформи децентралізації.

Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» 19 сільських та селищних рад області прийняли рішення про об’єднання. У результаті  створено 5 об’єднаних територіальних громад - Вертіїівську, Парафіївську, Кіптівську, Деснянську, Макіївську, в яких вже проведено вибори голів об’єднаних громад. Нині триває процес організації їх діяльності.

З метою забезпечення переходу бюджетів об’єднаних територіальних громад на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом, обласною державною адміністрацією підготовлено проект рішення обласної ради «Про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Чернігівської області», прийняття якого дозволить внести зміни до відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України (від 12 серпня 2015 року № 899-р) і забезпечити об’єднані громади фінансовими ресурсами для розвитку. 

***

Децентралізація у бюджетній сфері сприяла зміцненню фінансової самодостатності територіальних громад.

За 10 місяців 2015 року до бюджетів усіх рівнів мобілізовано понад 7 млрд. грн., що на 16,4% більше ніж у січні-жовтні 2014 року. При цьому власні доходи місцевих бюджетів зросли на 23,6% і склали 1,9 млн грн.

Податку на доходи фізичних осіб, який в структурі доходів місцевих бюджетів займає домінуючу позицію, за 10 місяців отримано на 23,9% (у співставних умовах) більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. За темпами росту цього податку Чернігівщина займає 3 місце серед регіонів України (за 11 місяців).

Податку на нерухоме майно в частині плати за землю надійшло на 45,2% більше, це найвищий результат серед регіонів України (у цілому в Україні +29,5%).

Обсяг видатків та кредитування загального фонду місцевих бюджетів області склав 4,7 млрд грн, і у порівнянні січнем-жовтнем 2014 року зріс на 19,3%.

Зокрема, на утримання установ і закладів освіти з урахуванням субвенцій з державного бюджету спрямовано коштів на 14,6% більше ніж у минулому році, на охорону здоров’я – на 15,3%, на соціальний захист та соціальне забезпечення – на 16,2%, на культуру і мистецтво – на 10,9%, на фізичну культуру і спорт – на 25,2% тощо.

Разом з тим, першочерговим і водночас проблемним питанням, як і в попередні роки, залишалось забезпечення своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ. Це обумовлено недосконалою методикою розрахунку освітньої та медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, яка не враховує демографічних і територіальних особливостей регіонів, та нерівномірним розподілом фінансового ресурсу місцевих бюджетів, що передбачений Бюджетним кодексом України, коли значні надходження спрямовуються в бюджети органів місцевого самоврядування при зменшенні повноважень з утримання мережі бюджетних установ, а реалізація надання населенню соціально-культурних послуг здійснюється з районних бюджетів, доходні можливості яких обмежені.

Цю проблему вирішуємо двома шляхами. Перший - це ініціювання на державному рівні вдосконалення бюджетного законодавства та виділення області додаткових трансфертів з державного бюджету.

Другий – це впровадження власних заходів з раціонального витрачання коштів. Зокрема, за рахунок залучення на договірних засадах коштів бюджетів місцевого самоврядування на заробітну плату направлено 19,5 млн грн трансфертів. З урахуванням потреб територіальних громад продовжується оптимізація бюджетних закладів.

Завдяки проведеній роботі та надходженню додаткових трансфертів з державного бюджету на даний час вдається забезпечувати своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери області. Також не очікується простроченої заборгованості з цих виплат і на кінець року.

З питання виділення додаткових трансфертів для забезпечення виплати заробітної плати за ІІ половину грудня обласна державна адміністрація співпрацює з Міністерством фінансів України та галузевими міністерствами.

Також одним з першочергових залишається питання забезпечення своєчасних та в повному обсязі розрахунків місцевих бюджетів за спожиті енергоносії. Впродовж січня-жовтня цього року на погашення заборгованості минулого року та проведення поточних розрахунків за спожиті енергоносії і комунальні послуги з місцевих бюджетів вдалось спрямувати 323,7 млн грн або 98,1% до потреби. Залишок непогашеної заборгованості склав 6,4 млн грн, його зменшено порівняно з початком року на 17,5 млн грн або 73,1%.

***

 З метою прозорого та заощадливого використання бюджетних коштів область активно долучилася до пілотного проекту з впровадження електронних закупівель. Проведено навчання для розпорядників бюджетних коштів та суб’єктів підприємницької діяльності області, зареєстровані в системі ProZorro всі головні розпорядники бюджетних коштів, підпорядковані обласній державній адміністрації та зареєстрована переважна більшість підвідомчих розпорядників бюджетних коштів на районному рівні. Проведені перші закупівлі.

***

Промисловим комплексом за січень-жовтень 2015 рік реалізовано промислової продукції на 16,9 млрд грн, що на 23,4 % більше відповідного періоду минулого року.

Однак, індекс промислового виробництва, як і в цілому по Україні,  негативний  (область - 88,9 %, по Україні – 84,6%).

Причини зменшення обсягів виробництва відомі – це, як і у попередні роки, подальше зменшення видобутку вуглеводнів, нестабільність валютного ринку та відсутність обігових коштів на підприємствах, звуження споживчого попиту населення, а також суттєве скорочення поставок на традиційні для області ринки збуту продукції, особливо ринку Російської Федерації.

Одним із напрямів активізації роботи промисловості області, зокрема машинобудування, є залучення місцевих підприємств до виконання державних замовлень в оборонній сфері. Завдяки  підписанню Меморандуму між обласною державною адміністрацією та Державним концерном «Укроборонпром» оборонні замовлення вже отримали підприємства області - ПАТ «ЧеЗаРа», ТОВ «Український кардан», НВО «Група Компаній «МАГР», ТОВ «Техсервіс» та інші. Відновлено роботу ДП «171 Чернігівський ремонтний завод», який після багаторічного простою почав ремонтувати профільну військову техніку.

Проводилась також робота із залучення підприємств легкої промисловості до виконання державних замовлень. Низка підприємств (ТОВ «Сівертекс», ПАТ «Прилуцька швейна фабрика», ТОВ «Формстиль» м.Носівка та інші) отримали замовлення на виготовлення продукції для потреб Збройних сил України.

Незважаючи на досить складну економічну ситуацію в цілому в країні, у цьому році введено в дію ряд нових промислових об’єктів, серед яких і нові підприємства – це ТОВ «Фанера Чернігів», завод по виробництву заморожених напівфабрикатів з картоплі у м. Мена (ТОВ «Ортак») та інші потужності.

Це робочі місця для громадян, відповідно і заробітна плата, наш заділ на майбутнє.

***

В аграрному секторі за січень-жовтень 2015 року вироблено валової продукції сільського господарства в постійних цінах 2010 року всіма категоріями господарств на суму 8493,4 млн. грн, що становить 95,1% до відповідного періоду минулого року. Це 14 місце серед регіонів.

Загальне очікуване валове виробництво зерна всіма категоріями товаровиробників складає майже 3,5 млн тонн при прогнозованій урожайності 50,4 ц/га.

Попри складні погодні умови хліборобами області посіяно 219,7 тис. га, що складає 101,5% прогнозованого обсягу.

З метою забезпечення якісної доробки, зберігання та транспортування зернових та олійних культур проводилась розбудова елеваторного та сушарного господарства.

Відбувається динамічне технічне переоснащення тваринництва відповідно до сучасних вимог. З початку року введено в дію 7 тваринницьких об’єктів, з яких 3 об’єкти в галузі скотарства, 3 – у свинарстві, 1 – у птахівництві.

Проте, негативний вплив на розвиток тваринництва мали спалахи африканської чуми свиней, які час від часу реєструються в області. Усі постраждалі громадяни отримують компенсацію за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів. Із резервного фонду місцевих бюджетів на ці цілі вже спрямовано 333,7 тис. грн. (із обласного бюджету – 248,1 тис. грн,  районних бюджетів – 79,9 тис. грн, сільських бюджетів – 5,8 тис. грн).

З метою стимулювання розвитку тваринництва сільськогосподарськими підприємствами різних форм власності проводиться закупівля молодняку ВРХ у населення для подальшого вирощування (з початку року закуплено 288 голів), реалізується Програма передачі нетелей багатодітним сім’ям, які проживають у сільській місцевості, в рамках якої в 2015 році за кошти  обласного бюджету 34 сім’ї отримали тварин (виділено 748,1 тис. грн.).

Галузь відчуває розвиток і через соціальний захист майнових і земельних інтересів мешканців села. Проведена серед орендарів робота дала змогу підняти рівень оплати за оренду земельних паїв на 0,5 відсоткового пункта до 5,3% від нормативної грошової оцінки землі, що дозволить селянам регіону отримати більше 540 млн гривень.

***

Поліпшення бізнес-клімату та активізація інвестиційних процесів визначені облдержадміністрацією як стратегічні напрями розвитку регіону.

Ми продовжуємо реалізацію заходів Програми інвестиційного розвитку області. Зокрема, постійно оновлюється база даних вільних виробничих приміщень та земельних ділянок, здійснюється моніторинг інвестиційних проектів та пропозицій регіону, які можуть бути запропоновані інвестору, видано інформаційно-презентаційну продукцію.

Інформація щодо інвестиційних можливостей області постійно розміщується та оновлюється на сайтах облдержадміністрації та її структурних підрозділів.

За січень-вересень 2015 року в області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 2,0 млрд грн капітальних інвестицій, надійшло 3,1 млн дол. США прямих іноземних інвестицій (акціонерний капітал).

***

Облдержадміністрацією проведена значна робота, спрямована на спрощення регуляторного середовища, реформування системи надання адміністративних послуг, підтримку підприємницьких ініціатив.

Через Регіональний фонд підтримки підприємництва з обласного бюджету надано фінансово-кредитну підтримку у формах часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами суб’єктів підприємницької діяльності та фінансового кредиту на загальну суму 800 тис.грн. («Удосконалення процесу збирання врожаю соняшника» фермерського господарство "Вітчизна - Тиниця" (с. Тиниця Бахмацького району) та «Організація цеху по переробці молока та виготовлення сиру» приватного сільськогосподарського підприємства «Пісківське» (с. Піски Бахмацького району).

Протягом  січня-вересня 2015 року було взято на облік понад 4 тис. суб’єктів підприємництва, з них 771 од. - юридичні особи.

Забезпечено зростання надходжень до місцевих бюджетів від діяльності суб’єктів малого і середнього бізнесу які, відповідно, за 9 місяців 2015 року сумарно становили понад 700 млн.грн.  і зросли на 30 %.

В області функціонує 24 центри надання адміністративних послуг (далі ЦНАП), з них 20 – при райдержадміністраціях, 4 – при міськвиконкомах.

За 2015 рік в 4 рази зросла кількість послуг, які надаються через ЦНАП. За 9 місяців цього року їх надано майже 145 тис. Це досягнуто за рахунок забезпечення надання через ЦНАП адміністративних послуг Держгеокадастру, Державної міграційної служби.

Забезпечено надання адміністративних послуг Реєстраційної служби головного територіального управління юстиції в області через ЦНАП. До кінця року всі ЦНАПи будуть надавати такі послуги.

***

З метою розширення перспектив зовнішньоекономічного співробітництва в області  проводилися  різноманітні заходи,  серед яких і заходи міждержавного рівня. Зокрема 20-21 квітня у Чернігові відбулося  виїзне засідання  у форматі «Вишеградська група + Україна», а  23-24 липня – 23-тє засідання Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.


Також результатом співпраці облдержадміністрації з білоруськими партнерами стало зниження Білоруською залізницею з 1 серпня до кінця поточного року додатково на 35% відсотків тарифів на транзитні перевезення зернових до Литви та балтійських портів.

Підприємства області здійснювали зовнішню торгівлю товарами з партнерами зі 123 країн світу,  переорієнтовуючись із традиційних ринків на ринки інших країн.  Зокрема, поставки товарів до Російської Федерації скоротилися у 2,7 разу, до Республіки Білорусь – у 2 рази, а їх частка у загальному обсязі скоротилась з 25% до  13,5%   обласного експорту.

В той же час, підприємства області значно наростили експорт до Єгипту (у 4,8 рази), Нідерландів (у 1,7 рази), Туреччини (+48,7%), Румунії (+10,2%), Молдови (+15,5%), Кореї (у 6,0 разів), Ізраїлю (у 3,3 рази), які формували третину  експорту області.

***

Налагоджуємо активну роботу із залучення міжнародної технічної допомоги для розвитку регіону. На сьогодні обласна державна адміністрація є бенефіціаром чотирьох міжнародних грантових проектів.

Зокрема, реалізується вже третя фаза проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

У рамках Проекту ПРООН «Clima East: Збереження та стале використання торфовищ» здійснюється відновлення деградованих земель з їх використанням під пасовища, створено природоохоронний об’єкт – регіональний ландшафтний парк «Ніжинський».

Розпочато координацію реалізації Менською міською радою проекту міжнародної технічної допомоги «Модернізація вуличного освітлення у м. Мена» в рамках програми Європейського Союзу SUDEP «Підтримка міст Східного Партнерства в імплементації Планів дій сталого енергетичного розвитку (SEAP) в рамках Угоди Мерів».

***

У житловому будівництві за 9 місяців в експлуатацію введено 89,8 тис м2 житла, що на 15,3 % більше відповідного періоду 2014 року, в тому числі 14 багатоквартирних житлових будинків площею біля 30,0 тис.м2 (будівництво нових та реконструкція нежитлових приміщень під житлові будинки).

Продовжувалось впровадження програм підтримки житлового будівництва: «Власний дім»; здешевлення вартості іпотечних кредитів; житлового кредитування молоді.

***

Незважаючи на обмеженість фінансових ресурсів, обсяги капіталовкладень на виконання заходів з технічного переоснащення житлово-комунального господарства області  за 10 місяців 2015 року становили 169,3 млн гривень.

Це дало можливість забезпечити належну підготовку об’єктів до осінньо-зимового періоду 2015-2016 років. Всі системи життєзабезпечення працюють у штатному режимі.

З метою раціонального та ефективного використання енергоресурсів на 50 об’єктах проведено роботи з реконструкції котелень, в тому числі на використання альтернативних видів палива переведено 24 котельні.

Вживаються заходи щодо залучення інвесторів для виконання робіт по переведенню котелень бюджетної сфери на альтернативні види палива. Наразі інвестори проводять попередню роботу у Коропському, Менському, Талалаївському, Ріпкинському районах.

Спільно з банківськими установами реалізуються ініціативи Уряду щодо стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів.

За час реалізації державної програми видано кредити 1939 фізичним особам на загальну суму – 27,2 млн грн, в тому числі 448 кредитів на суму 6,9 млн грн для придбання негазових котлів.

У травні цього року облдержадміністрацією та Державним  агентством енергоефективності та енергозбереження України підписано Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків.

На даний час завершується робота по розробці проекту Програми стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) Чернігівської області на 2016-2017 роки, де буде передбачено відшкодування частини відсоткової ставки по кредиту (до 60-80%). Для цього планується виділити з обласного бюджету у 2016-2017 роках 2,0 млн гривень та залучити до реалізації програми кошти з місцевих бюджетів.

Виконання заходів вже дало позитивні результати. Так за 10 місяців  цього року споживання природного газу скоротилося на 18,0 % порівняно з аналогічним періодом 2014 року.

***

З метою забезпечення відкритого та ефективного відбору проектів за рахунок Державного фонду регіонального розвитку та інших державних коштів оновлено склад та затверджено Положення про регіональну комісію з оцінки та забезпечення проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку. У 2015 році по Чернігівській області в 2015 році  комісія скликалась 10 разів.

У цьому році Чернігівській області на соціально-економічний розвиток з державного бюджету передбачені кошти в обсязі 131,3 млн грн.

За рахунок зазначених коштів проводиться будівництво, реконструкція, капітальний ремонт та енергоефективні заходи (в т.ч. із установкою твердопаливних котелень)  98 об'єктів, у тому числі:

- 65 об’єктів соціальної сфери (46 шкільних та дошкільних навчальних закладів, 15 закладів охорони здоров’я, 4 об’єкти культури);

- 10 об’єктів житлового та комунального господарства;

- 16 об'єктів дорожньої інфраструктури;

- будівництво тролейбусної контактної лінії в м Чернігів;

- погашення кредиторської заборгованості по 6 об'єктам.

***

Продовжувалась робота, спрямована на підвищення ефективності використання природних ресурсів та підтримання екологічної рівноваги.

З метою повного обліку та опису місць видалення відходів, протягом 2015 року затверджено проекти паспортів та внесено до реєстру 37 нових об’єктів, всього ж у реєстрі на даний час обліковується 489 об'єктів. Наразі завершується інвентаризація місць видалення відходів області та складається перелік МВВ що потребують паспортизації.

Виконано роботи з будівництва ділянки напірного каналізаційного трубопроводу у місті Чернігові  на загальну суму  10,69 млн. грн, 10,00 млн. грн. з яких – кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

За рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виконано природоохоронні заходи на загальну суму 3515,7 тис. гривень. Проводилась робота щодо створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення. На території Ніжинського району створено регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» загальною площею  6,123 тис. га.

Наразі на території Чернігівської області функціонує 662 об’єкти природно-заповідного фонду загальною площею 260,7 тис. га, що становить 7,81% площі області.

За кількістю заповідних об’єктів область посідає перше місце в Україні і третє – за загальною площею заповідних територій.

***

Серед основних пріоритетів діяльності обласної державної адміністрації є забезпечення кожному громадянину права на працю, гідну її оплату та соціальний захист.

З початку року у центрах зайнятості області взято на облік 27,2 тис. безробітних громадян – на 3,1% більше, ніж торік.

Ведеться активна робота з надання соціальних послуг демобілізованим військовослужбовцям, які повернулися із зони АТО та не мають роботи: за 11 місяців взято на облік 739 безробітних осіб, 138 з них вже отримали роботу, 90 – скеровано на професійне навчання, 74 – залучено до тимчасової зайнятості;  усі отримували належну їм допомогу по безробіттю.

Загалом до активних форм сприяння зайнятості протягом 11 місяців 2015 року було залучено 26,2 тис.  безробітних громадян.

Вчасно проводиться виплата всіх видів державних соціальних допомог, на які використано 892,3 млн грн.

Програмою житлових субсидій охоплено майже 192,5 тис. сімей, що становить 43 % від загальної кількості домогосподарств області, що уп’ятеро більше минулого року. З травня надання житлових субсидій проводиться за вдосконаленим та спрощеним порядком. На ці цілі спрямовано 247,1 млн. грн, що в 7,6 разів перевищує показник минулого року.

 

З метою соціального захисту та реабілітації учасників АТО 129 осіб забезпечено санаторно-курортним лікуванням, 125 – направлені для отримання психологічної реабілітації, 8 – повністю забезпечені необхідними технічними та іншими засобами реабілітації.

Сім’ї загиблих учасників АТО, інваліди І-ІІ груп з числа учасників АТО, учасники АТО, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок, отримали 13 квартир, до кінця року планується придбати ще 8, на що сумарно буде направлено 14,1 млн. гривень.

Військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби виплачено матеріальної допомоги на суму 596,4 тис. гривень.

3571 родині мобілізованих надано матеріальну допомогу на суму більше 5,3 млн. гривень. Родинам 124 загиблих військовослужбовців встановлено статус «Член сім’ї загиблого», посвідчення отримали 266 осіб.

Для вирішення зазначених питань створено Центр надання допомоги учасникам антитерористичної операції.

Налагоджена продуктивна співпраця з громадськими та волонтерськими організаціями. Обласною державною адміністрацією надається дієва допомога щодо розміщення, діяльності об’єднань. Проводяться численні спільні заходи – «Родинне коло», форум волонтерських організацій, навчання з первинної медико-санітарної допомоги тощо.

Здійснюється соціальний захист та підтримка внутрішньо переміщених осіб, які переїхали з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. В області їх обліковано 9862 особи (6636 сімей),

За щомісячною адресною допомогою особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, звернулось 5483 сімей. У цьому році на виплату допомоги з державного бюджету спрямовано 43,7 млн гривень.

Органами соціального захисту населення надано допомогу 1073 особам щодо продовження виплати державних соціальних допомог за місцем тимчасового проживання.

***

У сфері пенсійного забезпечення робота спрямовувалась на стабільне фінансування виплат пенсій.

Протягом 11 місяців поточного року в області призначено 12,2 тис. пенсій, проведено 61,9 тис. поточних перерахунків пенсій, встановлено та збільшено 467 пенсій відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”.

З 1 вересня проведено перерахунок пенсій 342,7 тис. пенсіонерів в зв'язку з встановленням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на рівні 1074 грн. Середній розмір підвищення пенсій на одну особу склав 138 грн.

З 1 грудня підвищена мінімальна пенсійна виплата для інвалідів ІІІ групи. Проведено перерахунок пенсій 14,6 тис. пенсіонерів, які мають ІІІ групу інвалідності. Середній розмір підвищення на одну особу склав 123 грн.

На особливому контролі перебуває питання пенсійного забезпечення сімей загиблих у районах проведення антитерористичної операції та учасників АТО. На 172 утриманців призначені пенсії у разі втрати годувальника, 47 учасникам АТО призначена пенсія по інвалідності.

У повному обсязі забезпечується виплата пенсіонерам, які перемістились з тимчасово окупованої території України і підлягають спрощеному порядку взяття на пенсійний облік. Станом на 1 грудня 2015 року звернулися за переведенням виплати пенсії за місцем фактичного проживання 4992 особи, які виїхали з території Донецької та Луганської областей.

***

Здійснюється комплекс заходів, спрямованих на демографічний розвиток області, забезпечення умов для розвитку сімей, підтримки соціально незахищених дітей.

Сімейними формами виховання охоплено 89,0% дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування (на 01.12.2014 цей показник складав 86,1%).

З початку року створено 17 прийомних сімей, 5 дитячих будинків сімейного типу, до цих альтернативних форм сімейного виховання всього влаштовано 56 дітей. Всього ж у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховується 466 дітей.

Реабілітацію дітей-інвалідів в області здійснює 4 центри соціальної реабілітації, де за 9 місяців поточного року послуги отримали 1367 дітей.

Особлива увага приділяється підтримці багатодітних сімей, яких в області проживає 6596 сімей, в них виховується 22181 дитина. Більше половини (близько 3,4 тис.) багатодітних сімей звільнені від оплати за харчування дітей в загальноосвітніх закладах області, 1686 (25,6 %) сімей отримали гуманітарну допомогу.

За материнську самовідданість, народження і зразкове виховання дітей, забезпечення умов для всебічного їх розвитку у 2015 році указами Президента України 40 жінкам області присвоєно почесне звання України «Мати-героїня».

На оздоровлення та відпочинок дітей шкільного віку області використано 38,4 млн грн.

У поточному році забезпечено оздоровлення та відпочинок 48 тис. 886 дітей шкільного віку, що складає 50,8 %  від їх загальної чисельності.

Влітку 2015 року працювало 23 заклади оздоровлення, 469 таборів з денним перебуванням, 1 наметове містечко.

***

Головною метою розвитку системи охорони здоров’я визначено реформування галузі для забезпечення якісної та доступної медичної допомоги населенню.

Продовжується оптимізація цілодобового ліжкового фонду. Кількість цілодобових лікарняних ліжок за звітний період зменшилась на 238 ліжок (2,1%). Незважаючи на щорічне скорочення ліжкового фонду показник забезпеченості на 10 тис. населення залишається найбільшим серед областей України (становить 104,2 що значно перевищує показник по Україні (79,9).

Пріоритетним напрямком діяльності залишається державна програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики сімейної медицини, яка передбачає покращання матеріально-технічного стану закладів первинної ланки, їх кадрового забезпечення, доступності населення до медичних послуг та поліпшення їх якості.

Протягом 9 місяців 2015 року з різних джерел фінансування на покращання матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я області використано 21,4 млн.грн. (з них 9465,1 тис.грн. – ремонтно-будівельні роботи; 11562,4 тис.грн. – придбання медичного обладнання та апаратури, 357,2 тис.грн.– придбання санітарного автотранспорту).

На виконання 9 обласних програм у галузі охорони здоров'я на 2015 рік було заплановано 102,9 млн грн., протягом 10 місяців поточного року спрямовано 87,0 млн грн. кошторисних призначень, що становить 84,5% від запланованих.

Нерегулярність та недостатність державних поставок змушує направляти і так вкрай обмежені кошти місцевих бюджетів на придбання тест-систем для обстеження донорської крові, імуносупресивних препаратів для хворих з трансплантованими органами, онкопрепаратів, дитячого лікувального харчування.

Залишаються поки що проблемним і питання оснащення закладів, що надають первинну медичну допомогу та вузькоспеціалізованих закладів медичним обладнанням та виробами медичного призначення, відповідно до табеля оснащення, забезпечення санітарним автотранспортом.

Це те, над чим ми продовжуємо працювати у цій сфері.

***

У сфері освіти зусилля спрямовуємо на забезпечення принципу рівного доступу до якісної освіти.

Продовжуємо роботу, розпочату в попередні роки, із розширення мережі дитячих дошкільних закладів.

З початку року відкрито 6 дошкільних навчальних закладів (у сс. Рудьківка Бобровицького, Петрівське, Євминка Козелецького, Козилівка Корюківського, Замістя Прилуцького, Кархівка Чернігівського районів) та розпочали функціонувати 8 типових груп при діючих закладах Бобровицького, Ічнянського (по 2), Семенівського, Прилуцького, Чернігівського районів та м. Чернігів (по 1).

До початку навчального року проведено оптимізацію мережі навчальних закладів. Закрито 12 та реорганізовано 12 загальноосвітніх навчальних закладів. За відсутності учнівського контингенту «призупинено» діяльність 9. Для учнів оптимізованих шкіл організовано підвіз до опорних шкіл, в яких створено більш якісні умови для навчання та виховання.

Всього забезпечено умови для функціонування 578 загальноосвітніх навчальних закладів, з них 426 – у сільській місцевості. Кількість школярів — 90,5 тис. учнів, у тому числі у сільській місцевості - 26,3 тис. учнів.

Цього року Чернігівська область - одна з трьох областей, на базі якої проведено Всеукраїнську дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура») – «Джура» – 2015: «Гетьманська Україна». У заході взяли участь близько 250 учасників з 26 регіонів України.

Підготовку кваліфікованих фахівців для ринку праці області здійснює 20 державних професійно-технічних навчальних закладів та 23 заклади вищої освіти. На базі Чернігівського юридичного коледжу Державної пенітенціарної служби України утворено Академію Державної пенітенціарної служби шляхом реорганізації коледжу (розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 № 1111-р).

***

У сфері культури робота спрямовується на збереження та підтримку традиційної культури, розвиток професійного та аматорського мистецтва, збереження, охорону та використання об’єктів культурної спадщини, популяризацію туристичних можливостей регіону.

Проведено культурно-мистецькі заходи з нагоди відзначення державних свят та пам’ятних дат.

Визначною подією цьогоріч стало відзначення  300-річчя від дня освячення Катерининської церкви в м. Чернігові. 18 жовтня відбулися святкові заходи за участю Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та віце-прем’єр-міністра – міністра культури України В’ячеслава Кириленка.

У зв’язку із набуттям чинності Закону України «Про засудження комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їх символіки» складено переліки пам’яток та об’єктів культурної спадщини області, які мають бути зняті з державного обліку, перейменовані або демонтовані. Переліки розглянуті та затверджені Консультативною Радою з питань охорони культурної спадщини.

Туристичний потенціал області представлявся на виставках. Для представників туристичного бізнесу Республіки Латвія проведено інформаційно-презентаційний тур, оновлено рекламно-інформаційну та сувенірну продукцію.

Продовжувалися роботи з музеєфікації Кам'яниці П.Полуботка -  здійснено ремонт музейного залу, де створена експозиція «Хліб».  Проведено роботи з ремонту двох експозиційних залів музейного комплексу.

***

Головними завданнями в галузі фізичної культури та спорту є пропаганда здорового способу життя.

Для організації фізкультурно-оздоровчої, реабілітаційної і спортивної роботи працюють 52 спортивні школи (ДЮСШ) з контингентом 15,9 тис. учнів, 2 школи вищої спортивної майстерності (ШВСМ), 3 центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», центр інвалідного спорту «Інваспорт», 2 бази олімпійської підготовки (з біатлону та важкої атлетики), державний центр олімпійської підготовки з біатлону, державне підприємство «Олімпійський навчально-спортивний центр «Чернігів», 106 спортивних клубів (з контингентом 7693 особи), 62 громадські організації фізкультурно-спортивного спрямування.

З початку року спортсменами області завойовано 63 медалі на офіційних міжнародних змаганнях з 15 видів спорту, з яких 17 – золоті та 526 медалей (222 золоті) на чемпіонатах і першостях України.

Підготовлено 25 майстрів спорту України, 4 майстри спорту міжнародного класу і заслужені майстри спорту та 125 кандидатів у майстри спорту, завойовано 2 ліцензії на право участі в літніх 2016 року Олімпійських іграх у м. Ріо-де-Жанейро (Олена Костевич – стрільба кульова та Дмитро Митрофанов – бокс) і 1 ліцензія на участь в Паралімпійських іграх (Олег Лень – футбол ДЦП).

За сприяння федерації футболу України в м. Чернігові збудовано три футбольних майданчики з синтетичним покриттям на територіях ЗОШ № 19, 27 і 29. Загальна вартість робіт становить понад 2,5 млн. грн.

На державному підприємстві «Олімпійський навчально-спортивний центр «Чернігів» (колишній стадіон ім. Ю.О.Гагаріна) виконано роботи по укладанню синтетичного покриття на бігових доріжках на суму 2,5 млн грн та здійснено утеплення фундаменту і підтрибунних приміщень.

50 молодих обдарованих спортсменів, у т.ч. 10 спортсменів-інвалідів, отримують щомісячні стипендії обласної державної адміністрації.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини