Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 11:55:39

ВИБОРИ 2014: В Чернігівський області лише одна виборча структура працює ефективно, хоча і з елементами бруду

12.04.2014   08:59

Президентська виборча кампанія на Чернігівщині почала активно розгортатися. Хоча багато хто ще очікує коштів.

Аналіз сучасної виборчої ситуації в області доволі суб’єктивний і автор буде вдячний, якщо у коментаріях його доповнять, а деяку інформацію аргументовано скорегують. 

Вибори Президента України – найголовніші! Це аксіома. Після обрання першої особи держави формується нова вертикаль влади, яка впливає і на ситуацію в парламенті, і життя на місцях. Ці вибори 2014 року - ще більш вирішальні. І хоча виборців запевняють, що один з кандидатів вже переміг, що боротьба буде лише між двома претендентами, але сучасна політична, а головне, економічна ситуація може спонукати виборців порушити ці плани. Тому на сьогодні для технологів всіх базових кандидатів у Президенти України головне нав’язати виборцю власний міф.

Чернігівська область – не виключення. Найбільш активну кампанію ведуть саме ті, хто розраховує на контроль над регіоном у майбутньому. Інші мріють, що участь у президентській гонці дасть їм можливість потрапити у нові політичні проекти, а за їх допомогою – до парламенту, або у міські ради.

На мою думку, основними гравцями на виборному полі Чернігівщини є команди Владислава Атрошенко та Валерія Дубіля, а також команда, яка найбільше візьме голосів на електоральному полі Партії регіонів: або Сергія Тігіпка, або Михайла Добкіна.

Структури, які працюють на Петра Порошенка, на сьогодні активізувалися насамперед в напрямку міського електорату. Це пов’язано з тим, що головний куратор найбільш щільно працював насамперед в обласному центрі. Там він має бази даних виборців, найбільший медійний вплив та вже перевірену команду. Був активно підхоплений  загальноукраїнський метод використання соціології в політичних цілях: кабельний телеканал «Дитинець» став замовником серії місцевих соціологічних досліджень, які практично повторювали загальноукраїнські тенденції. Можна багато дискутувати про реальність цифр, але час покаже.
Також за допомогою використання власних медійних ресурсів була проведена акція проти головного конкурента, яку можна умовно назвати «Дубіль підтримує Порошенка», у якій використовувалась заздалегідь відома недостовірна інформація. Цікаво, що інший гравець, який підтримує кампанію П. Порошенка – партія УДАР – була використана як засіб маніпуляції. Стосовно самого УДАРу, лідер якого підтримав «шоколадного короля», то тут не все однозначно. У керівництві обласної організації відбулися значні ротації, публічними стали нові, раніше невідомі, особи, місцеві джерела фінансування яких не підтверджені.
За інформацією з різних джерел до цієї кампанії також залучені люди, які співпрацювали з політичною партією «Сильна Україна». Саме вони є основою для просування Петра Порошенка поза округом Владислава Атрошенка.

Для команди партії влади, яку очолює Валерій Дубіль, ця виборча кампанія найбільш важлива для закріплення досягнень (впливу) в регіоні. Але кадрові чвари, відсторонення значної кількості активістів чернігівських Майданів та адміністративна рутина поточних справ не дають можливість їм активно включитися до виборчого процесу.
На сьогодні обрана, на мою думку, програшна стратегія «відповідь/ігнорування на дії опонентів». Так, після першої інформаційної атаки, яка розпочалася з відеосюжету на ТК «Дитинець», а потім продовжилася на місцевих та загальноукраїнських інтернет-ресурсах, Валерій Дубіль організував прес-конференцію, щоб спростувати розповсюджену інформацію. Система постановки запитань на брифінгу, де народний депутат заявив про провокації, показала, що його опоненти були більш підготовлені і навіть цей захід використали собі на користь. Не буду здивований, якщо з’явиться відео зустрічі Дубіля з Порошенком на майдані або в кулуарах Верховної ради.
Найбільш серйозною поразкою на початку кампанії було аргументоване звинувачення Батьківщини у використанні адмінресурсу. На одному із місцевих ресурсів з’явилося документальне підтвердження розподілу високопосадовців Чернігівщини по окружним виборчим штабам у виборчій кампанії. Мовчання політичної сили, відсутність офіційного спростування все більше погіршує ситуацію для них. Один із фігурантів скандалу пояснював, що списки складалися ще у грудні, а документ з’явився в мережі завдяки якомусь звільненому співробітнику. Це поспішне пояснення скоріше погіршує, ніж проясняє ситуацію. Виникає декілька питань: в перший місяць майдану вже складалися списки кураторів виборчих штабів? Одним із кураторів було призначено керівника РДА, у минулому представника «минулої злочинної влади»? І що робити із штампами на документі?

Ще одним цікавим моментом є те, що знову починається використання громадських моніторингових організацій, для яких такі «проколи» влади великий подарунок.

Ситуація з «електоратом Януковича» ще більш цікава. Чернігівська обласна організація Партії регіонів підтримала Михайла Добкіна, який практично невідомий для звичайного виборця Чернігівщини, що голосував за Януковича та Партію регіонів. Тому, на мою думку, їх кампанія буде чисто технологічною: скільки грошей дадуть – стільки людей і залучать – на стільки і відпрацюють. Причому вже зараз з районів йде інформація, що значна кількість середньої командної ланки екс-регіоналів співпрацює з іншим, більш перспективним та «грошовим», кандидатом Сергієм Тігіпко. Перспективним, особливо якщо він створить власний політичний проект, який можна буде використовувати на парламентських та місцевих виборах.
Як показують результати опитувань, використати сталий електорат Януковича двом найбільш рейтинговим кандидатам буде важко, особливо діючій владі. А от залучити його, щоб він не пішов у «проти всіх» потребує значних витрат на медіа та професійного агітування за допомогою розгалуженої мережі.

Ще одним значним гравцем на електоральному полі Чернігівщини, який у свої діяльності базується на своєму виборчому окрузі та обласному центрі, є Олег Ляшко. Цікаво, що він своєю радикальною риторикою «відкушує» електоральний шматок у обох базових гравців на Чернігівщині.  Впевній мірі це сприяє підвищенню рейтингу насамперед, Сергія Тігіпка, який значно випереджає кандидата-регіонала. Окрім функцій як технічного кандидата головний радикал України цю кампанію використовує насамперед для розбудови власної партійної структури. Але обмежене фінансування вже зараз дає про себе знати. Тому він зосередився на зовнішній рекламі та медіа.

Найбільш цікавими будуть електоральні перспективи в області КПУ та Петра Симоненка особисто. Післямайданівські дослідження показують, що протестний електорат до них не пішов, а власна електоральна база зменшується з демографічних причин. Багато хто з прихильників компартії не можуть їй пробачити беззубість у період «ленінопадів». Але відсутність на електоральному полі іншої лівої структури та погіршення соціально-економічної ситуації може значно збільшити кількість прихильників П.Симоненка.

Найбільш загадкова ситуація у правому напрямку української політики. Тут є кандидати і від старих партій, і від нещодавно створених, і від нових.
Олег Тягнибок на сьогодні будує свою виборчу кампанію за рахунок ВІП-агітаторів.
Перспективи кандидатів, які представляють старі політичні проекти взагалі маргінальні.
Правий сектор як це вже стало звичним: кошти є, але звідки – невідомо. Люди є, але що з ними робити, щоб бути нормальною партією – невідомо. Це одна із політичних структур, яка активно залучає адмінресурс – безкоштовно використовує під офіс приміщення Чернігівської облдержадміністрації.
 

З початком роботи окружних виборчих комісій розпочнеться новий етап виборчих перегонів на Чернігівщині, насамперед, юридичний. Вже з цього тижня активно розгорнулася активна агітація у ЗМІ і на зовнішніх носіях. Початок активної фази дозволить дізнатися про публічні штаби кандидатів та їх довірених осіб, а формування ДВК - хто і на кого активно працює.
 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.