Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:45:18

Про підсумки роботи закладів культури і мистецтв Чернігівської області за 2013 рік

03.04.2014   08:36Агенцiя

У звітному році основна увага установ, підприємств та організацій культури зосереджувалася на вирішенні питань щодо відродження й розвитку духовності, української культури та культури національних меншин, підтримки і розвитку жанрів народної творчості та професійного мистецтва, творчих спілок.

Департаментом здійснювалося поточне планування роботи та інформаційне забезпечення діяльності і стану справ у галузі. Відповідно до плану роботи проведено 11 засідань колегії, прийнято 78 постанов з різних питань, на які видано відповідні накази.

Мережа закладів культури і мистецтв регіону залишається стабільною, її діяльність забезпечують 1 688 установ. Культурну політику регіону формують 7 124 працівники.
Збереженню мережі і покращенню показників сприяє Постанова Верховної Ради України „Про впровадження мораторію
на закриття державних і комунальних закладів культури у сільській місцевості”.

В 2013 році відкрито Центр дозвілля молоді у с. Киїнка Чернігівського району, відновив роботу Курилівський сільський клуб у Ніжинському районі.

Але, на жаль, в мережі відбулися зміни. За погодженням з Міністерством культури України дві бібліотеки-філії в селах Гірки та Бугринівка Новгород-Сіверського району реорганізовано у
бібліотечні пункти. У Семенівському районі закрився Жадівський клуб-бібліотека.

В рамках проголошення 2013 року – Роком дитячої творчості
в березні-квітні 2013р. за участю дитячих та молодіжних колективів відбулись традиційні творчі звіти районів та міст області “Квітуй во славу України, талантів молодих перлина!”.

2013 рік був ознаменований відзначенням важливих історичних дат – 1025-річчя хрещення Київської Русі, 70 – річчя визволення Чернігівщини від фашистських загарбників. Саме цим подіям протягом року було присвячено проведення культурно-мистецьких заходів.

Масштабним дійством став Міжнародний молодіжний фестиваль “Дружба-2013”, присвячений 1025-річчю хрещення Київської Русі та Міжнародному дню молоді, де приймаючою стороною була Україна і, зокрема, Чернігівська область.

В жовтні 2013 року стартував спільний проект Міністерства культури України та Чернігівської облдержадміністрації, присвячений 200-річчю від дня народження Великого Кобзаря “Тут стежками ходив Тарас Шевченко” – в с. Качанівка Ічнянського району відбулося VIII Всеукраїнське літературно-мистецьке свято “Качанівські музи”.

Департаментом культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації протягом 2013 року проведено 98 централізованих заходів. Зростанню позитивного іміджу області, розширенню міжрегіонального та міжнародного
співробітництва сприяло проведення міжнародних, всеукраїнських та обласних фестивалів та конкурсів. В 2013 році проведені:
Міжнародні фестивалі:
– класичної музики “Сіверські музичні вечори”;
– молодих виконавців сучасної пісні та сучасного танцю “СіверТон”;
– “Грудневі театральні вечори”;
– молодіжного фестивалю “Мистецькі барви” у м. Прилуки
– фольклорний фестиваль національних культур “Поліське коло”;
– фестиваль гітарної музики;
– жіночої творчості ім. М.Заньковецької;
– фестиваль-конкурс авторської пісні “На Голубих озерах”;
– свято купальської традиції “Івана Купала на Голубих озерах”;
– свято “Нетлінне слово”;
– туристичний форум “Чернігівщина туристична”.

Всеукраїнські фестивалі:
– кобзарського мистецтва “Вересаєве свято”;
– літературно – мистецькі свята “Седнівська осінь”, “Качанівські музи”.

Відкриті конкурси:
– мандрівний фестиваль-конкурс аматорів циркового мистецтва та оригінального трюкового жанру “Сіверська феєрія”;
– традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств “Київська Русь”;
– кларнетної музики “Його величність Кларнет”
– свято народного майстра.

Обласні конкурси:
– фольклорний фестиваль-конкурс ім. В.Полевика;
– обласне козацьке свято в м. Батурині
– благодійний фестиваль дитячої та юнацької творчості “Звичайне диво-2013” серед дітей із малозабезпечених сімей.

Поряд з добре відомими регіональними фестивалями за сприянням районних та міських органів влади з метою збереження
і розвитку народної творчості, національних та культурних традицій свого краю, започатковано проведення нових культурно-мистецьких заходів. А саме
– конкурс “Богатирські ігри” (Варвинський район);
– культурно-мистецька акція “Від села до села” (Срібнянський район);
– фестивалі “Веселкове дитинство”, “Твоє майбутнє в твої руках” (Щорський район);
– відкритий молодіжний пісенний фестиваль “Солов’їна родина”,
фестиваль “Таланти твої Городнянщино” (Городнянський район);
– благодійний проект “Янгол-охоронець” (Менський район);
– дитячий проект “Моє веселе літо”, фестиваль “Дві зірки” (Ніжинський район);
– фестиваль родинної творчості “Таланти мого роду”, відкритий молодіжний фестиваль естрадної пісні “Новорічні візерунки”,
фестиваль-конкурс драматичних колективів “Життя – театр, а в ньому ми актори” (Бобровицький район).

Закладами культури проведена масштабна робота щодо вшанування пам’яті видатних українців: 75-річчя від дня народження українського поета Василя Стуса, 170-річчя – поета М.Вербицького, 95-річчя – поетеси Любові Забашти, 175-річчя – громадського і культурного діяча, мецената В.В.Тарновського, 140-річчя – гетьмана П.Скоропадського, 200-річчя – українського композитора С.Гулака-Артемовського, 100-річчя – української письменниці Н.Забіли, 120-річчя – театрального актора, режисера і педагога В.С.Василька, 190-річчя – К.Ушинського, 70-річчя з часу заснування Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Г.Г.Верьовки, 90-річчя від дня народження О.Сизоненка, 240-річчя – українського вченого і громадського діяча В.Каразіна, 60-річчя від дня народження виконавиці українських народних та популярних пісень Квітки Цісик, 150-річчя – О.Кобилянської, 100 років з дня народження громадського діяча П.М.Воронька, дня вшанування пам’яті М.М.Коцюбинського ( 100-річчя від дня смерті).

Також, у звітному році 11 працівників культури області отримали державні нагороди та почесні звання, 1 працівник звання “Народний артист України”, 1 – „Заслужений артист України”, 1 – „Заслужений працівник культури України”.

Відомчі нагороди отримали 98 чоловік, з них Почесних грамот Міністерства культури України – 15, спільних грамот облдержадміністрації та обласної ради – 4, Почесних грамот облдержадміністрації – 19, Подяк голови облдержадміністрації – 41, Почесних грамот обласної ради – 19.

КЛУБНА РОБОТА

Значну роль у залученні найширших верств населення до надбань традиційної культури та мистецького аматорства відіграють клубні заклади. На сьогодні в області функціонує 775 клубних заклади всіх систем і відомств, у тому числі 760 – системи Міністерства культури України, 15 – інших відомств, 694 клубних закладів знаходяться у сільській місцевості. Культурно – дозвіллєву діяльність здійснюють понад 1575 керівників і спеціалістів, з них в сільській місцевості – 1 076.

На базі клубних закладів діють 2 920 аматорських колективів. Ними використовується репертуар українських авторів, класичні та сучасні твори зарубіжних композиторів, звучить автентичний фольклор. Продовжують розвиватись основні аматорські жанри: хоровий – 1323 колективи, музичний – 202 колективи, хореографічний – 299 колективів, театральний – 512.

169 аматорських колективів мають звання “народний” та “зразковий”.

Аматорське мистецтво є невід’ємним компонентом культурного життя суспільства. За звітний рік в закладах культури відбулося 41 070 культурно-освітніх та розважальних заходів, 4 954 вистави та концерти художньої самодіяльності; 1 248 виставок декоративно-прикладного мистецтва.

Чернігівщина багата на різноманітні культурно-мистецькі заходи, які набувають оновленого змісту, використовуючи місцевий матеріал: зокрема: “Свято картоплі”, “Свято сала”, “Свято хліба”, “Свято карася”, “Свято вулиці”, “День меду”, “Свято борщу”, які пройшли у багатьох районах області.

Традиційним є проведення районних фестивалів, свят та конкурсів, народних гулянь, до участі в яких долучаються найкращі творчі колективи.
Упродовж 2013 року в Бахмацькому районі було проведено 1031 культурно-масовий захід для дитячої та молодіжної аудиторії, серед яких: районний фестиваль дитячого хореографічного мистецтва “Грайлива веселка”.

Щорічний фестиваль “Музика нас з’єднала” відбувся у Бобровицькому районі, зібравши 14 “живих” гуртів та 10 окремих виконавців.

Вже за традицією у Варвинському районі проводилися VIII фестиваль дитячої та юнацької творчості “Крок до зірок” та VII районний фестиваль “Крізь терни до зірок”.
В Городнянському районі вже другий рік поспіль проводився дводенний пісенний молодіжний фестиваль “Солов’їна родина”, участь в якому взяли більше 170 учасників з України, Росії та Білорусії.

В Ічнянському районі вже декілька років поспіль проводиться фестиваль танцювального мистецтва до Всесвітнього дня танцю.
В рамках святкування 90-річчя Куликівського району на належному рівні були проведені творчі звіти сіл, II Відкритий районний фестиваль фольклорних колективів “Народні скарби Куликівського краю”.

У Корюківці відбувся відкритий фестиваль-конкурс сучасної естрадної пісні “Осінній зорепад”.

На високому рівні були првоедені заходи до 90-річчя утворення Козелецького району та районні пісенні конкурси для учнівської молоді – “Тобі мій краю, я співаю”.
В м. Мена з метою подальшого розвитку музичного жанру та його популяризації, ознайомлення з творчими колективами, окремими виконавцями відбувся VIII районний відкритий фестиваль-конкурс “Чудодійні мелодії”.
На районному рівні в Носівському районі відбулися XI конкурс сільської творчо-обдарованої молоді “Травневий цвіт” та II фестиваль-конкурс родинної творчості “Зіркова родина”.

Серед яскравих подій Новгород-Сіверського району стало проведення Міжнародного літературно-мистецького свята “Нетлінне “Слово…” та святкування 980-річчя заснування Новгород-Сіверського Спасо-Преображенського чоловічого монастиря.
За традицією в Ріпкинському районі відбулися Відкритий фестиваль традиційних слов’янських культур та бойових єдиноборств “Київська Русь” (смт. Любеч), свято купальської традиції “Івана Купала” (с.Олешня).

Серед культурно-масових заходів Сосницького району особливе місце займало відзначення 119-річниці з дня народження О.П. Довженка, у підготовці до проведення якого задіяні всі організації району.

Провідною мистецькою подією 2013 року для колективів музичного жанру стало проведення VI Всеукраїнського фестивалю бандурного мистецтва ім. Остапа Вересая в с.Сокиринці Срібнянського району. В районі відбулися традиційні фестивалі: родинної творчості Від роду до народу та III Відкритий фестиваль творчості людей з обмеженими можливостями “Срібні роси”.

В Семенівськоу районі проведений II Всеукраїнський конкурс виконавців на народих інструментах, в якому прийняло участь більше 150 учасників з різних областей України. Дуже приємно, що саме цей район є одним з кращих у розвитку музичного жанру і широко популяризує інтрументальне мистецтво.

В минулому році в Талаївському районі відбулися районний родинний фестиваль “Мелодія двох сердець” та районне свято української народної творчості “Над прозорою криницею 2013”.

У Щорському районі вже вдруге відбувся районний огляд дитячої творчості “Веселкове дитинство”.

У Чернігівському районі проводився огляд колективів художньої самодіяльності Тобі, мій рідний краю, Чернігівщино, присвячений 200-річчю з дня народження Т.Г. Шевченка. Свою майстерність продемонстрували 68 колективів, 155 окремих виконавців.
У м. Чернігові на високому організаційному та творчому рівні відбулися Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур “Поліське коло” та II Відкритий мандрівний фестиваль-конкурс аматорського циркового мистецтва та оригінального-трюкового жанру “Сіверська феєрія”

В міському будинку культури м.Прилуки проводився Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва “На крилах Мельпомени”, в якому взяли участь 10 колективів з 5 областей України.

У Прилуцькому районі на належному рівні відбувся XII Міжнародний молодіжний фестиваль “Мистецькі барви”.

Яскравою подією Ніжинського району стало свято “Ой на Івана, та й на Купала”, яке зібрало гостей з майже з усіх областей України.

У м.Ніжині відбулися та VIII Міжнародний фестиваль-конкурс студентської творчоті “Сесія-2013” та I міський фестиваль колядок та щедрівок “Щедрий вечір, добрий вечір” за участю колективів загальноосвітніх шкіл та шкіл естетичного виховання.

БІБЛІОТЕЧНА СПРАВА

До сфери управління Міністерства культури України належать 721 бібліотеки. Це 3 обласні, 22 районні, 2 міські ЦБС та Прилуцька ЦБ, 693 бібліотек-філій, в т.ч. 615 бібліотек у сільській місцевості. Користувачів-дітей обслуговують 38 бібліотек для дітей.

Статистичні показники діяльності бібліотечних закладів за 2013р. свідчать, що тенденція скорочення мережі публічних бібліотек залишилась. В Н.-Сіверській ЦБС реорганізовано Бугринівську та Гірківську сільські бібліотеки-філії в бібліотечні пункти. Мережа бібліотек решти ЦБС залишилась без змін.

На комплектування фондів для бібліотек області у 2013 році було виділено – 2 398,3 тис. грн., на поточні та капітальні ремонти – 159,9 тис. грн., на придбання основних засобів – 170,1 тис. грн., на оплату праці –47 181,4 тис. грн.
На 01.01.2014 р. фонд бібліотек налічував 9 940,87 примірників, що на 46,39 тис. менше у порівнянні з минулим роком. Поповнення фонду у 2013 році відбувалось за рахунок благодійників, акцій, подарунків, обмінно-резервного фонду Чернігівської ОУНБ ім. В.Г.Короленка.

Найбільше надходження документів у 2013 р. у Борзнянській ЦБС – 10,52 тис. прим., а найменше – 1,26 тис. прим. у Куликівській ЦБС. Загалом до бібліотек області протягом звітного року надійшло 135,72 тис. прим., що на 12,16 тис. більше у порівнянні з минулим роком.

У Городнянській, Козелецькій, Менській, Куликівській, Н.-Сіверській, Прилуцькій, Семенівській, Сосницькій, Щорській ЦБС та Ніжинській МЦБС та Прилуцькій МЦБ списання документів бібліотечного фонду перевищило їх надходження.

У фондах практично всіх бібліотек області залишається недостатньою кількість книг українською мовою, загалом – 4 654,28 тис. прим. Найбільше україномовної літератури надійшло у Борзнянській, Носівській ЦБС, Чернігівській МЦБС

Загальна кількість користувачів в порівнянні з 2012 роком (548,2), а в 2013 році значно зменшилась на 8,7 тис. осіб та становить 539,5 користувачів в зв’язку з демографічною ситуацією та переведенням бібліотечних працівників на неповний робочий день.
Бібліотечних працівників у 2013 р. зменшилось на 3 особи, у порівнянні з 2012 роком. Кількість бібліотечних працівників, що мають вищу фахову освіту на 2 більше аніж в 2012 році. Бібліотекарі, що працюють повний робочий день збільшилось на 3 працівника, на неповний робочий день збільшилось на 27 працівників.

Бібліотекарі, які працюють на повну ставку – 612, на 0,75 – 311, на 0,5 ставки – 258 осіб, на 0,25 ставки –69. Найбільша кількість бібліотекарів, які працюють на 0,5 ставки – Козелецька ЦБС (36) та Ніжинська (28) ЦБС, на 0,25 ставки працюють найбільше у Ріпкинському районі – 11.

Здобувають фахову освіту переважно працівники сільських бібліотек-філій: Бахмацька – 2, Борзнянська – 5, Варвинська – 2, Городнянська – 1, Куликівська – 1, Менська – 4, Ніжинська – 4, Н.-Сіверська –1, Носівська – 2, Прилуцька –1, Чернігівська – 3,
Щорська ЦБС – 2 та Чернігівська МЦБС –2. З них здобувають вищу фахову освіту – 14, базову вищу – 15.

Потребують капітального ремонту бібліотеки централізованих
бібліотечних систем: Бахмацька – 5, Борзнянська – 6, Городнянська – 6, Козелецька – 20, Коропська – 2, Менська – 1, Ніжинська – 6, Сосницька – 2, Чернігівська – 25, Щорська ЦБС – 6, Чернігівська МЦБС – 3, Ніжинська МЦБС – 1, Прилуцька МЦБ – 2, Ріпкинський район – 7, Чернігівська ОУНБ ім. В.Г.Короленка та Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва.

Протягом 2013 року бібліотеки відремонтовано лише в 10 ЦБС: Бобровицька – 6, Борзнянська– 11, Варвинська – 2, Городнянська – 8, Носівська – 3, у Ріпкинському районі – 2, Семенівська-1, Срібнянська -1, Щорська – 3, Чернігівській ЦБС – 19, Чернігівська МЦБС – 1.

Жодного ремонту у 2013 році не зроблено у Бахмацькій, Ічнянській, Козелецькій, Коропській, Корюківській, Куликівській, Ніжинській, Менській, Н.-Сіверській, Прилуцькій, Сосницькій, Талалаївській, та Ніжинській МЦБС, Прилуцькій МЦБ.

Кількість аварійних приміщень бібліотек – 2, у Куликівській ЦБС – Кладьківська с/б-ф, у Чернігівській ЦБС – Анисівська с/б-ф.

Станом на 01.01.2014р. 92 бібліотеки мають комп’ютери (13% від загальної кількості), це на 8 одиниць більше, ніж в минулому році. 69 бібліотек мають доступ до Мережі Інтернет.

За 2013 рік 6 ЦБС створили сайти – Борзнянська ЦБС, Городнянська ЦБС, Корюківська ЦБС, Менська ЦБС, Носівська ЦБС, Ріпкинська РБ.

З 2010 року бібліотеки Чернігівської області є активними учасниками міжнародної програми “Біліоміст”, яку підтримує Міністерство культури України. Протягом дії програми 6 ЦБС – Варвинська, Новгород-Сіверська, Козелецька, Бахмацька, Городнянська, Сосницька та 3 обласні бібліотеки обладнані комп’ютерною технікою в кількості 124 одиниці.

В 2013 р. відкрито Інтернет-центри в обласній бібліотеці для
дітей ім. М.Островського та обласній бібліотеці для юнацтва, які є учасницями та переможницями проекту “Бібліоміст”. На базі обласної бібліотеки для дітей ім. М.Островського проходять обласні тури Всеукраїнських конкурсів “Найкращий читач року”, Всеукраїнський тиждень дитячого читання, обласні конкурси “Хай весь світ дивують нині діти неньки України”, “Діти, що читають – майбутнє України”, “Бібліо-оскар”, міські конкурси “Читаюча родина Чернігова”, “Наша безпека на дорогах”.

Протягом року проведено 40 тренінгів за програмою “Бібліоміст”, з яких 13 виїзних. Дев’ять тренінгів з електронного урядування пройшли на базі Городнянської, Сосницької, Н.Сіверської, Козелецької, Бахмацької, Варвинської ЦБС та Чернігівської, Ніжинської, Прилуцької МЦБС; 5 – на базі РТЦ для бібліотекарів обласної бібліотеки, для міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Протягом 2013 року бібліотекарі області намагались залучити якомога більше користувачів: вивчали потреби методом опитування, анкетування, соціологічних досліджень, в публічних бібліотеках Чернігівщини відбувались громадські обговорення “Бібліотека. Інформація. Користувач”. Вивчено думку понад 5 тис. респондентів різних категорій населення у 112 населених пунктах. Підсумковий “круглий стіл” громадських обговорень відбувся 9 липня 2013 році у Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка.

На Першому Регіональному ярмарку бібліотечних інновацій, що проходили в м. Суми, Чернігівська область отримала перше (Городнянська ЦБС) та третє місця (обласна бібліотека для дітей ім. М.Островського). Від Чернігівської області брали участь 2 обласні бібліотеки – Чернігівська ОУНБ, Чернігівська обласна бібліотека для дітей ім. М. Островського та 2 ЦБС – Городнянська та Щорська. Всі бібліотеки відзначені почесними грамотами.

Бібліотекарі Чернігівщини брали участь у загальноукраїнському ІІІ ярмарку бібліотечних інновацій “Сучасна бібліотека: рухаємось вперед”. Спільно з колегами з м. Шостка Сумської області провели творчу лабораторію “Шукаємо формулу успіху”, під час зустрічі бібліотекарі Чернігівщини ділились досвідом успішних проектів своїх бібліотек.

В червні відбулося виїзне проблемно-цільове навчання для директорів ЦБС “Сучасна бібліотека: репертуар традиційних та інноваційних бібліотечних послуг для громади” на базі Прилуцької МЦБ та Прилуцької РБ, що проходило у форматі дискусійної панелі, на якій директори ЦБС ділились досвідом з колегами.

В серпні-жовтні серед публічних бібліотек області було проведено соціологічне дослідження від НПБУ “Вивчення стану забезпечення міського населення України публічними бібліотеками”.

ТЕАТРАЛЬНО-ВИДОВИЩНІ ПІДПРИЄМСТВА

В Чернігівській області працюють 5 театрально-видовищних підприємств: Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка, Чернігівський обласний молодіжний театр, Чернігівський обласний дитячий (ляльковий) театр ім. О.П.Довженка, Ніжинський академічний український драматичний театр імені Михайла Коцюбинського, Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм.

Аналіз діяльності показує, що за 12 місяців 2013 року ТВП за основними показниками діяльності виконали план щодо обслуговування жителів області професійними творчими колективами. Всього за 2013 рік ТВП продемонстрували 1569 вистав та концертних програм, які переглянуло 402 тис. глядачів.

Найбільше вистав зіграв ляльковий (дитячий) театр ім. О.П.Довженка – 427 вистав, найменше вистав – 234 (згідно плану) в поточний період зіграно в молодіжному театрі. Найбільшу кількість глядача серед театрів охопив академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка – 94 тис. чол., зігравши 266 вистави (що на 31 виставу більше від запланованих показників).

Філармонійний центр фестивалів та концертних програм обслугував 196,4 тис. глядачів.

На стаціонарі ТВП протягом 2013 року зіграно 905 вистав та концертних програми, які переглянуло 162,9 тис. глядачів.

Філармонійний центр продемонстрував 191 концертно-видовищний захід, який переглянуло 52,7 тис. глядачів.

По обслуговуванню сільського глядача театрально-видовищні заклади перевищили планові показники на 2013 рік. Професійними творчими колективами показано в районних центрах та сільських населених пунктах 151 виставу та концерт, обслуговано 90,9 тис. глядачів, отримано 192 тис. грн. доходу.

Молодіжний театр дав в районах 27 виступів, академічний український музично-драматичного театр ім. Т.Г.Шевченка серед всіх театрів області охопив найбільш широку географію районів – 12. Лідером по обслуговуванню сільського населення є ляльковий (дитячий) театр ім. О.П.Довженка: 3200 глядачів змогли переглянути 32 вистави, що були зіграні у 12 селах. Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М. М. Коцюбинського показав 21 виставу. Театр кожного року удосконалює форми обслуговування сільського глядача і у 2013 році за допомогою підвезень автомобільним та залізничним транспортом із місць постійного проживання обслуговано жителів 13 районів. Найбільш відвідуваними у 2013 році районами були Чернігівський (22), Ніжинський (10) та Ріпкинський (8) райони.

Професійні творчі колективи за 2013 р. взяли активну участь у підготовці та проведенні всіх централізованих заходів: обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм – 37 заходів, обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка – 17 заходів, обласний молодіжний театр – 12, обласний дитячий (ляльковий) театр – 5, обласний Ніжинський український драматичний театр ім. М.М. Коцюбинського – 3. Слід відмітити активну участь професійних творчих колективів у підготовці та проведенні Міжнародного молодіжного фестивалю “Дружба” (с.Сеньківка, Городянського р-ну), присвяченого 1025 річчю Хрещення Київської Русі.

Одним із чинників якісного обслуговування населення та розширення глядацької аудиторії є створення нових цікавих, касових вистав та концертних програм. В звітному році ТВП втілювали на сцені нові тематичні програми, присвячували вистави і концерти визначним датам та ювілеям видатних діячів України. Так, до 100-річчя від дня смерті письменника М.Коцюбинського свої прем’єри підготували обласний дитячий (ляльковий) театр ім. О.П.Довженка, філармонійний центр фестивалів та концертних програм та обласний молодіжний театр. Протягом 2013 року ТВП активно готувалися до відзначення у 2014 році 200 – річчя від дня народження Т.Г. Шевченка, відбувалась підготовка прем’єр, оновлення вистав діючого репертуару, нових концертних програм та культурно-мистецьких акцій.

Загальна кількість прем’єр у всіх театрально-видовищних закладах: вистав – 24, театралізованих концертних програм – 12, концертних програм – 65, капітально відновлено – 4 вистави:
– обласний академічний Ніжинський український драматичний театр ім. М.М.Коцюбинського – 8 нових вистав, капітально поновлено та пущено в прокат 2 вистави;
– обласний дитячий (ляльковий) театр ім. О.П.Довженка – 2 театралізовані концерти, 1 капітально відновлена вистава, 4 прем’єри; творчою Експериментальною Майстернею для дітей, що працює при театрі, здійснено 3 прем’єри вистав;
– обласний молодіжний театр – прем’єр – 6, театралізовані програми – 2, капітально відновлена вистава – 1;
– обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка – прем’єр – 8, театралізованих програм – 6.
– обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм – нових концертних програм – 65.

Однією з форм зацікавлення глядачів та розширення глядацької аудиторії є проведення мистецьких фестивалів із залученням колективів та виконавців з інших областей України та зарубіжжя: ХХІІІ Міжнародний фестиваль “Слов’янські театральні зустрічі” (обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка), ІX-й Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької (Ніжинський український драматичний театр ім. М.Коцюбинського) та ХХVІ фестиваль “Грудневі театральні вечори” (обласний молодіжний театр); у філармонійному центрі фестивалів та концертних програм- Міжнародний фестиваль класичної музики “Сіверські музичні вечори”, Міжнародний фестиваль гітарної музики.

Обласні ТВП не тільки запрошували до себе колег з інших міст та країн, але і самі брали активну участь у гастрольній та фестивальній діяльності, протягом 2013 року творчі колективи області та окремі актори і виконавці прийняли участь у 23-ох Міжнародних фестивалях в Україні, Росії, Республіці Білорусь, Польщі, Болгарії та Кіпрі.

Важливу роль в інформуванні глядача про репертуарну палітру, прем’єри, фестивалі і культурно-мистецькі акції відіграють інтернет-ресурси, на веб-сайтах всіх ТВП області та на веб-сторінці Департаменту культури своєчасно і доступно висвітлюється важлива і цікава для глядачів інформація.

ТВП шукають нові форми для обслуговування соціально-незахищених верств населення: це благодійні концерти та вистави на стаціонарі, виїзні програми у дитячих будинках, лікарнях, реабілітаційних центрах, будинках для людей похилого віку, а також благодійні акції.

Так, 70-сезон в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм розпочався з нової благодійної акції “Підвішений квиток”, взяти участь в якій може будь-хто, сплативши за ще один квиток на обраний концерт з вказаним місцем – його отримає той, хто дійсно цього потребує: це можуть бути пенсіонери, інваліди, ветерани Великої Вітчизняної війни, студенти та багатодітні сім’ї.

ПОЧАТКОВА МИСТЕЦЬКА ОСВІТА

В нашій області діє мережа початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, яка налічує 39 шкіл:
– 20 дитячих музичних шкіл;
– 15 шкіл мистецтв;
– 1 дитяча художня школа;
– 1 дитяча хореографічна школа.

Як структурні підрозділи вищих мистецьких навчальних закладів І рівня акредитації діють школи мистецтв при Чернігівському музичному училищі ім. Л.Ревуцького та Ніжинському училищі культури і мистецтв ім. М. Заньковецької.
Початкові мистецькі навчальні заклади області мають 65 філій та класів, переважно в сільській місцевості.

На виконання обласної Програми “Мистецька освіта Чернігівщини” у 2013 році відкрито нові філії в селах Лемеші Козелецького, та Мрин і Червоні Партизани Носівського районів та клас гітари у Новгород-Сіверській дитячій музичній школі.
Серед основних досягнень Року дитячої творчості є збільшення загальної кількості учнів шкіл естетичного виховання області у 2013 році порівняно до 2012 року на 111 учнів. На сьогоднішній день 8414 дітей отримують початкову мистецьку освіту у школах естетичного виховання області. Цей процес відбувається на фоні зменшення за рік загальної кількості дітей шкільного віку в області на 1744 чол. (з 91525 до 89781).

Контингент учнів мистецьких шкіл збільшився у Носівському(+36), Бахмацькому(+22), Городнянському, Корюківському, Куликівському, Носівському, Ніжинському, Новгород-Сіверському, Талалаївському та Чернігівському районах. При цьому зменшення контингенту учнів відбулось у Бобровицькому, Ічнянському, Семенівському, Сосницькому районах.

Збільшився відсоток охоплення мистецькою освітою дітей шкільного віку. На сьогодні 9,37% дітей шкільного віку області мають можливість і отримують мистецьку освіту в школах естетичного виховання, у порівнянні до 9,07% минулого року. Цей показник по Україні становить 7,4%. Аналіз рівня охоплення дітей мистецькою освітою показує значну нерівномірність цього важливого показника в розрізі районів. Адже якщо в м. Ніжині створено умови і надано можливість 13,65% дітей отримувати мистецьку освіту, в районах: Ічнянському – 12,84%, Коропському – 11,54%, Ріпкинському – 10,15%, Бахмацькому – 9,72%, то в Прилуцькому районі тільки 3,24%, Борзнянському – 4,01%, Новгород-Сіверському районі – 4,43%, Варвинському – 5,09%.

Навчально-виховний процес у мистецьких школах забезпечують 1071 викладач. 716 з них мають повну вищу освіту, що становить 66,8% від загальної кількості викладачів.
Стосовно основних показників діяльності мистецьких навчальних закладів обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв розроблені відповідні аналітичні таблиці. Аналіз цих таблиць показує, що в минулому році намітилась тенденція до покращення виконання типових навчальних планів, відповідно до державних стандартів мистецької освіти. Виконання цього показника залежить від виділення та фінансування педагогічних ставок в навчальних закладах. Тому в результаті тісної співпраці обласного методичного центру з керівництвом районів у 2013 році виконання типових навчальних планів у мистецьких навчальних закладах області забезпечено на 75,1%, порівняно до 74,5% у 2012 році. На 100% забезпечено фінансування типових навчальних планів у школах м. Чернігова, Бахмацькому та Борзнянському районах. Гарні показники в цьому питанні мають Носівський, Чернігівський, Новгоро – Сіверський, Менський райони, покращення відбулось у Коропському, Талалаївському районах.

Поряд з тим, є школи, в яких типові навчальні плани виконуються тільки на 50% – Добрянська, Любецька, Сосницька музичні школи. Це свідчить про недотримання державного стандарту мистецької освіти, адже учні не отримують відповідної кількості годин у зв’язку з недостатнім фінансуванням закладів.

Покращення навчально-виховної та методичної роботи початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів на сучасному етапі неможливе без формування методичних засад їх діяльності. З метою надання методичної допомоги та здійснення державного контролю за змістом і якістю навчання, виконанням навчальних планів і програм обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв разом з Чернігівським музичним училищем ім. Л.М.Ревуцького проводяться регулярні виїзди досвідчених фахівців училища та центру безпосередньо в навчальні заклади.

У 2013 році надана методична допомога та перевірено стан навчально-виховного процесу у 10 мистецьких школах області. Членами комісії по наданню методичної допомоги та перевірки стану навчально-виховної роботи відвідано 210 уроків. Проведено їх обговорення у педагогічних колективах, надано відповідні рекомендації та поради. В рамках цієї роботи відбулись зустрічі з головами районних державних адміністрацій, їх заступниками з гуманітарних питань, начальниками відділів культури і туризму, під час яких обговорювались найбільш проблемні питання розвитку мистецької освіти в районі та шляхи її подальшого розвитку.

Можливість покращити та розширити навчально-методичну роботу, спрямувати її на якісне оновлення навчально-виховного процесу, вивчення та пошук прогресивних методик навчання забезпечує організація та проведення обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв спільно з музичним училищем культури ім. Л. Ревуцького конференцій для викладачів всіх спеціалізацій початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області. У 2013 році проведено 12 конференцій, в яких взяли участь 364 викладачі. Було також організовано та проведено 5 засідань Ради директорів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області, на яких обговорювались актуальні питання щодо покращення навчально-виховної та методичної роботи у мистецьких навчальних закладах області.

З метою збагачення та покращення навчального та концертного репертуару, впровадження нових форм роботи у школах естетичного виховання області обласним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтв у 2013 році були видані та розповсюджені:
– два репертуарних збірника “Перші кроки маленьких бандуристів” викладача Чернігівської дитячої музичної школи № 2 Л.В.Фалалєєвої;
– навчальний посібник для учнів старших класів “П’єси для домри та фортепіано” викладачів Чернігівської музичної школи №1 ім.С.Вільконського С.Матвієнко та І.Юдіної;
– витяги з нормативних документів, зразки оформлення ділової документації початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, звіти про проведення обласних семінарів і конкурсів, аналітичні таблиці з основних напрямків діяльності мистецьких навчальних закладів, нотний матеріал.

Рік дитячої творчості виявися цікавим, насиченим і результативним в напрямку розвитку фестивально-конкурсного руху серед учнів шкіл естетичного виховання області. Участь дітей у творчих змаганнях різних рівнів сприяє підвищенню професійного рівня як учнів, так і викладачів і є важливою складовою навчально-виховного процесу. Слід відмітити позитивну тенденцію розвитку фестивально-конкурсного руху серед учнів шкіл естетичного виховання області у 2013 році.

За підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації обласним методичним центром підготовлено та проведено 14 культурно-мистецьких заходів для учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області.

Загальна кількість учнів шкіл естетичного виховання області, що брали участь у творчих конкурсах в Рік дитячої творчості зросла більше ніж на 300 чоловік. Збільшилась кількість переможців на 38 чоловік.

Обласний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв є ініціатором і три роки забезпечує організаційний супровід творчого проекту “Могутня сила музики”, в рамках якого викладачі та учні всіх початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів міста Чернігова регулярно (раз на тиждень) проводять лекції-концерти та виставки робіт з образотворчого мистецтва для дітей, що проходять лікування в Чернігівській обласній дитячій лікарні.

Значним поштовхом для розвитку початкової мистецької освіти є модернізація та розвиток матеріально-технічної бази закладів. В усіх початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах області проведено поточні ремонти учбових приміщень. Придбано
– 12 одиниці комп’ютерної техніки
– 45 музичних інструментів
– 9 комплектів сценічних костюмів для дитячих творчих колективів
– 3 комплекти меблів.

Питання покращання матеріально-технічної бази навчальних закладів початкової мистецької освіти області тісно пов’язане з використанням плати за навчання в школах. Оновлення та модернізація матеріальної бази мистецьких шкіл краще вирішується там, де керівництво районів та міст прийняло рішення щодо направлення батьківської плати за навчання на розвиток школи. 16 шкіл області мають можливість використовувати плату за навчання на розвиток закладу у повному об’ємі. Така ж кількість шкіл -16- де плата за навчання направляється частково на розвиток школи, а частково на заробітну плату. І на жаль є 7 шкіл де кошти за навчання використовуються тільки на заробітну плату (Ічня, Парафіївка, Сосниця, Борзна, Ладан, Добрянка, Н.Сіверський, ).

В області діє 2 вищих навчальних заклади І-ІІ рівня акредитації.

Контингент студентів в Чернігівському музичному училищі ім. Л.Ревуцького складає 340 чол., в тому числі – 49 з сільської місцевості. В 2013 році до училища зараховано 83 студент, найбільше – з Бахмацького -15, Городнянського – 10, Менського – 9. В 2013 році училище випустило 91 молодих спеціалістів. В 2013 році лауреатами Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів стали 32 студентів училища.

Ніжинське училище культури і мистецтв ім. М.Заньковецької у минулому році випустило 98 фахівців, а вступило до навчального закладу 103 чол., майже половина з сільської місцевості – Бобровицького, Прилуцького, Щорського, Городнянського, Козелецького, Коропського, Менського, Новгород-Сіверського, Ріпкинського районів.

Протягом звітного періоду студенти, викладачі, творчі колективи Ніжинського училища культури і мистецтв ім. М.Заньковецької стали лауреатами та переможцями в 20 Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах.

НАЦІОНАЛЬНІ МЕНШИНИ

На території Чернігівської області діють 15 національно-культурних товариств, які опікуються вирішенням соціокультурних завдань, задоволенням культурних потреб національних меншин. Громадські організації національних меншин на постійній основі залучаються до проведення культурно-масових заходів, мистецьких акцій, які стосуються їх інтересів.

Протягом 2013 року проводились традиційні культурні акції, фестивалі, з метою поширення інформації про культуру інших країн продовжувався міжкультурний обмін між професійними та творчими колективами близького та дальнього зарубіжжя.

Розвитку дружніх зв’язків між молоддю слов’янських держав, розширенню міжрегіонального та міжнародного співробітництва сприяє участь творчих колективів Чернігівщини в Міжнародному молодіжному фестивалі “Дружба”, який проходить у червні до Дня молоді на кордоні біля Монументу Дружби в с. Сеньківка Городнянського р-ну.

Щорічно в серпні до чергової річниці незалежності України проводиться міжнародний фестиваль національних культур “Поліське коло”, збираючи найкращі творчі колективи національно-культурних товариств області, представників різних етнічних груп Чернігівщини, України, ближнього і дальнього зарубіжжя. До нього активно залучаються громадські організацї національних меншин Чернігівщини

В Чернігові вже восьмий рік активно діє міська громадська організація “Центр культурних традицій “Етнос”, представники якого постійно вивчають обряди, етнічні ритуали різних народів, проводять майстер-класи, творчі зустрічі, етно-вечірки тощо.

МУЗЕЙНА СПРАВА

Одним з головних напрямків гуманітарної політики держави є збереження культурної спадщини.

У звітному періоді в області діяв 31 музейний заклад комунальної форми власності та 29 музеїв на громадських засадах, з них 13 музеїв носять звання “народний”. У серпні минулого року перших відвідувачів гостинно зустрів Талалаївський краєзнавчий музей.

Протягом минулого року музейні установи відвідало 474,6 тисяч чоловік. Значно збільшилась кількість відвідувачів у Прилуцькому краєзнавчому музеї (на 4,2 тисячі чоловік), обласному художньому музеї (на 3,3 тисячі), обласному історичному музеї (на 2,6 тисячі) та Вертіївському військово-історичному (на 1,1 тисяч чоловік) музеях. Разом із тим, спостерігається зменшення кількості відвідувачів у 7-ми музейних закладах. Найбільш суттєво впав цей показник у Новгород-Сіверському музеї-заповіднику “Слово о полку Ігоревім” – на 13,1 тисяч чоловік.

Особлива увага приділялась науковому комплектуванню музейних фондів. До музейних зібрань надійшло 4545 предметів, що на 15% більше ніж у 2012 році. Слід відзначити: Остерський краєзнавчий музей – 810 надходження, Бахмацький історичний – 665 та обласний історичний музей – 641. У зв’язку з ліквідацією трьох музеїв, що діяли на громадських засадах, а саме історії зв’язку при Чернігівському відділенні Укртелекому, історії “Хімволокно” та музею полку зв’язку їхні колекції передані до фондів обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського.

Значну роль у фондовій роботі відіграє реставрація музейних предметів. За минулий рік відреставровано 344 одиниці зберігання. Потребують реставрації ще майже 5 тисяч.
Важливим напрямком є популяризація пам’яток культурної спадщини. Протягом звітного періоду для відвідувачів проведено понад 10 тисяч екскурсій та запропоновано 333 нові виставки.

Пересувна виставка “Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу” обласного історичного музею експонувалася в 11 районах області.
У постійних музейних експозиціях представлено 41% основного фонду, у виставковій діяльності щорічно використовується 21% основного фонду.

Активно впроваджуються інноваційні форми роботи. Так, в обласному художньому музеї ім. Г.Галагана започатковано 2 нові мистецькі проекти: “Зелена сцена” та “Культпросвіт”, у музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського – “Інтерактивна мандрівка в природу” та “Новорічна майстерня”, у Вертіївському музеї М.Кирпоноса розроблено костюмовану екскурсію (до 9 травня), у Щорському історичному запроваджено шахово-шашковий турнір пам’яті Миколи Щорса.

Здійснено часткову реекспозицію в Ніжинському краєзнавчому музеї, Борзнянському музеї Олександра Саєнка та Бобровицькому історичному музеї. Створено 4 нові експозиції у Меморіальному музеї ім. М.Заньковецької.

Показником наукової роботи є кількість наукових видань та публікацій, підготовлених співробітниками музеїв. Найбільше публікацій підготували: історичний музей ім. В. В. Тарновського – 60, Ніжинський краєзнавчий музей – 44, Новгород-Сіверський музей-заповідник “Слово о полку Ігоревім” – 36. Серед краєзнавчих видань заслуговує на увагу “Чернігівська переписна книга 1666 року” Сергія Горобця та Ігоря Ситого, “Село Масани яким воно було” Віри Зайченко.

Формування привабливого образу музею, розширення його аудиторії досягається за рахунок створення творчих об’єднань при музейних закладах. Зокрема, при Вертіївському військово-історичному музеї імені М.Кирпоноса діють: драматичний гурток “Наталка Полтавка”, об’єднання майстрів “Дивосвіт” та пошукова група “Ольвія”. При меморіальному музеї М.Заньковецької працює творче об’єднання майстринь художньої вишивки та жіночий фольклорний ансамбль. При Ніжинському краєзнавчому музеї відкрито регіональне представництво Центру пам’яткознавства Національної Академії Наук України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Ефективним маркетинговим заходом є Міжнародна акція “Ніч музеїв”, яка проводиться 18 травня. У звітному році в акції взяли участь: обласні – історичний та художній музеї, Прилуцький краєзнавчий музей, меморіальний музей М.Заньковецької та Щорський історичний музей.

На сьогодні понад 70% музейних закладів оснащені сучасною оргтехнікою та підключені до мережі Інтернет. У 2013 році встановлено стаціонарний телефон та підключено до мережі Інтернет Городнянський історико-краєзнавчий музей.
Розвивається музейна мережа. Протягом звітного року обласним історичним музеєм імені В.В.Тарновського, як методичним центром, надавалася допомога у створенні Музею Софії Русової у с.Олешня Ріпкинського району. Розпочата робота по створенню музею Т.Г.Шевченка у Національному педагогічному університеті ім. Т. Г. Шевченка.
З метою обміну досвідом була організована поїздка директорів музеїв до Волинської та Львівської областей.

Продовжував свою роботу автолекторій “Дорогами рідного краю” обласного історичного музею імені В.В.Тарновського, що здійснив 62 поїздки, у тому числі по Шевченківських місцях.

Приділялась увага зміцненню матеріально-технічної бази музеїв. Здійснено ремонт експозиційних залів та службових приміщень Остерського краєзнавчого музею, проведено ремонт Бобровицького, Семенівського, Ніжинського музеїв, меморіального музею М.Заньковецької, музею-садиби Л.М.Ревуцького, Пісківського музею П.Г.Тичини. Відремонтовано опалювальну систему Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини.

Проводилася робота з облаштування музейних територій. Зокрема, у меморіальному музеї М.Кибальчича створено міні-дендропарк ( 56 дерев), у меморіальному музеї М.Заньковецької висаджено 50 саджанців фруктових дерев, відновлюється насадження терену. Куточок для відпочинку відвідувачів створений на території Пісківського музею П.Г.Тичини.

Вживаються заходи щодо посилення музейної безпеки, зокрема: встановлена нова охоронно-пожежна сигналізація в Остерському краєзнавчому музеї та металеві грати – в Городнянському історико-краєзнавчому музеї.
16 музейних об’єктів Чернігівської області включено в туристичні маршрути регіональних туристичних фірм, 7 – загальноукраїнських фірм.

ТУРИЗМ

Робота Департаменту протягом 2013 року була направлена на реалізацію “Обласної цільової Програми розвитку туризму на 2013-2020 роки”. Зокрема, здійснено ряд заходів щодо розвитку туристичної інфраструктури, удосконалення рекламно-інформаційної діяльності, розвитку подієвого (фестивального), сільського зеленого та інших видів туризму.

Відповідні програми діють в містах Чернігів, Ніжин, Прилуки та Коропському, Куликівському, Ніжинському, Новгород-Сіверському, Козелецькому, Прилуцькому та Чернігівському районах. Слід зазначити, що у минулому році фінансування заходів з туризму здійснювалось лише у містах Чернігів і Ніжин та лише у 4-х районах області, а саме Козелецькому, Срібнянському, Ніжинському та Чернігівському.

Протягом 2013 року проведена активна робота щодо просування місцевого туристичного продукту, а саме
– протягом року забезпечено участь нашого регіону у 9-ти всеукраїнських та міжнародних спеціалізованих туристичних виставках-ярмарках;
– оновлено 20 різновидів рекламно-інформаційних буклетів та сувенірну продукцію з логотипом “Чернігівщина туристична”. Розроблено та виготовлено виставковий банер та виставкові палатки з туристичною символікою області. Постійно проводиться робота по наповненню туристичного розділу інтернет-сайту Департаменту;
– у селищі Седнів проведено семінар з питань розвитку сільського “зеленого” туризму, водного та екотуризму; Департаментом було організовано та проведено круглий стіл на тему: “Розвиток сільського зеленого, екологічного та інших видів туризму в Чернігівській області: стан та перспективи”, засідання дискусійного клубу на тему “Розвиток в’їзного туризму в Чернігівській області”;
– продовжується співпраця з обласним телебаченням, завдяки якій започатковано серію відеосюжетів про туристичний потенціал Чернігівщини, зокрема: програми “Історія одного експоната”, “Чернігівщина в житті славетних”, передачі із циклу “Телемандри”, які висвітлюють туристичні можливості Чернігівщини. Ці програми транслюються не тільки по області, а й на всеукраїнських каналах УТР і “Рада”;
– в рамках святкування Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні проведені урочисті збори та вручення нагород кращим працівникам сфери туризму, організовано також рекламно-інформаційний тур по Чернігівському та Ріпкинському районах;
– 7-9 червня в Сокиринцях проведено Міжрегіональний туристичний форум “Чернігівщина туристична 2013”, участь в якому взяли представники туристичної галузі з 14-ти областей України, Росії та Білорусі;
– делегація Чернігівщини взяла участь у проведенні рекламно-інформаційного туру по Гомельській області;
– питання про стан розвитку і розбудови екскурсійно-туристичних об’єктів та туристичної інфраструктури було розглянуто на розширеному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ облдержадміністрації.

Ведеться робота щодо пошуку привабливих інвестиційних об’єктів. Найцікавіші пропозиції стосуються оновлення застарілих на створення нових баз відпочинку та осередків зеленого туризму.

Постійно здійснюється моніторинг туристичної інфраструктури області.
З метою підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка Департаментом спільно зі службою автомобільних доріг розроблено Схему установки знаків та покажчиків до туристичних об’єктів на маршрутах проїздів по автомобільних дорогах загального користування. Готується до випуску буклет туристичних маршрутів “Шляхами Т.Г. Шевченка” із серії “Чернігівщина туристична”.

ОХОРОНА КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ

Протягом звітного року проведено роботу щодо включення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України 238 пам’яток археології по м.Чернігову (Ялівщина) та Ніжинському району (всього на державному обліку в області перебуває 8792 пам’ятки культурної спадщини, з них включено до Державного реєстру -2015 пам’яток, в т.ч. 1774- національного та 341- місцевого значення).

Видано 760 дозвільних документів. Надано відповіді на 84 звернення громадян та 169 запитів. Опрацьовано матеріали понад 500 об’єктів будівництва і забудови по містах Ніжин і Чернігів.

Здійснено 15 позапланових перевірок на території об’єктів археології. Виявлено порушення на 9-ти об’єктах, за якими вжито відповідних заходів, а саме складено 12 актів, 5 приписів, підготовлено 5 супровідних документів. Взято участь у 6-ти судових засіданнях з питань дотримання вимог земельного та пам’яткоохорннного законодавства.

Департаментом зареєстровано 30 відкритих листів (Інститут археології НАНУ) та 29 дозволів (МКУ) на право проведення досліджень на археологічних пам’ятках, а також 7 дозволів на пошукові земляні роботи, які проводились у Корюківському, Щорському, Чернігівському, Ріпкинському, Куликівському, Козелецькому, Новгород-Сіверському, Коропському, Городянському, Бахмацькому районах. За результатами пошукових робіт в області виявлено 26 поховань (127 осіб) жертв Великої Вітчизняної війни та здійснено перепоховання 54 осіб. Зокрема, у м.Корюківка було досліджено 9 об’єктів та виявлено останки 35 мирних мешканців, які урочисто перепоховані у братську могилу на території музейно-меморіального комплексу. У с.Крути Ніжинського району перепоховано прах українського письменника, лауреата Шевченківської премії Ігоря Качуровського. Могилу взято на облік як щойно виявлений об’єкт історії місцевого значення.

Що стосується укладення охоронних договорів на пам’ятки історії та монументального мистецтва ситуація за рік не змінилась. Аутсайдерами залишаються Прилуцький район (тільки 68%) та м.Чернігів (65%). У частині укладення охоронних договорів на пам’ятки археології: тільки у Коропському районі ця робота виконана на 100%, у Ніжинському на 83%., у Сосницькому на 72%. Розпочато роботу у Носівському (на 18%), Срібнянському (на 18% ), Чернігівському (на 14%) районах.

Протягом звітного року споруджено п’ять нових об’єктів монументального мистецтва: – погруддя 4-х Героїв Радянського Союзу у м. Прилуки та пам’ятний знак воїнам-афганцям у с. Десна Козелецького району. Встановлено шість об’єктів історії (пам’ятні знаки) у населених пунктах Коропського, Чернігівського, Бобровицького районів та м.Варва. У Ніжині відкрито меморіальну дошку на будинку, де народився відомий вчений та мореплавець Юрій Лисянський.

Протягом минулого року проведено інвентаризацію понад 330 об’єктів культурної спадщини у Городнянському (15), Ріпкинському (117) та Чернігівському (206) районах. За результатами цієї роботи виявлено 100 нових об’єктів історії та 10 курганів. Визначено межі територій і закоординовано 29 курганів на території Ніжинського і Чернігівського районів.

Здійснено моніторинг стану пам’яток і пам’ятних знаків, встановлених на честь Т.Г.Шевченка, які перебувають на обліку. Встановлено, що з 54 об’єктів історії та монументального мистецтва: 14 знаходяться у доброму стані, 36 у задовільному, 2 в незадовільному стані, тобто потребують ремонтно-відновлювальних робіт, 2 не виявлено в наявності. Зокрема, в смт Линовиця Прилуцького району пам’ятник зруйновано вандалами, про що складено акт обстеження. З метою відновлення зазначеної пам’ятки Департаментом порушено клопотання перед Прилуцькою райдержадміністрацією. Не виявлено пам’ятника Кобзарю у с. Шевченка Фастовецької с/ради Бахмацького району. Пояснення з цього питання від Бахмацької райдержадміністрації до цього часу до Департаменту не надійшло. Одночасно підготовлено пакет документів на Мінкультури для занесення кращих пам’яток, присвячених Т.Шевченку, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. За інформацією, наданою районними державними адміністраціями та виконавчими комітетами міських рад, у минулому році були проведені ремонтні роботи на пам’ятках Т.Шевченку у населених пунктах Бобровицького, Бахмацького Талалаївського, Прилуцького, Ніжинського, Ічнянського Срібнянського районів та містах Ніжин, Чернігів, Прилуки.

На жаль, на сьогодні залишається невирішеним питання відновлення постаменту для пам’ятника Т.Г.Шевченку на території Державного дендрологічного парку “Тростянець” в Ічнянському районі.

Проведено 6-ть засідань Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, за результатами яких до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини включено 82 об’єкти, про що повідомлено відділи культури і туризму як органи охорони пам’яток на місцях. 39 об’єктів включено до Переліку пам’яток, що підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. На сьогодні готується необхідний пакет документів для подання на розгляд Міністерства культури України. Робота у цьому напрямку буде продовжуватись


РЕЛІГІЙНА СФЕРА

Департаментом проводиться відповідна робота щодо реалізації державної політики стосовно релігій і церкви, виконання чинного законодавства України про свободу совісті та релігійні організації, забезпечення реалізації прав і законних інтересів релігійних організацій, сприяння міжконфесійного миру, відносин взаємної релігійної та світоглядної терпимості й поваги між громадянами області.

На сьогодні в області зареєстровано 927 релігійних організацій, з яких 898 – громад 28-ми конфесій, течій і напрямків. 55 релігійних організацій функціонують поза реєстрацією. Діє 11 православних монастирів, 3 християнські місії, 2 духовні навчальні заклади, 163 недільні школи. У церквах роботу здійснюють 780 священнослужителів. У 2013 році Чернігівщину відвідали 36 іноземних громадян з 4-х країн світу.

На сьогодні релігійними громадами будується 40 культових споруд 10-ти конфесій. Органами влади у 2013 році релігійним громадам передано 3 культові споруди – пам’ятки архітектури та 5 приміщень, які раніше належали до соціально-культурної сфери. У 2013 році культовим спорудам області Департаментом була приділена значна увага.

Продовжують діяти обласна та районні Ради церков і релігійних організацій, проводяться зустрічі, наради, засідання за “круглим столом” та консультації зі священнослужителями і віруючими. Постійно розглядаються актуальні питання діяльності релігійних організацій.

Департамент сприяє в організаційному забезпеченні заходів, які проводяться на обласному рівні. Релігійні організації залучаються до проведення державних свят та інших заходів. З нагоди вшанування державних свят та річниць Департамент орієнтував релігійні громади області до проведення спеціальних богослужінь, панахид за загиблими тощо.

Упродовж 2013 року велика увага приділялась підготовці та святкуванню 1025-річчя хрещення Київської Русі. За активної участі та сприяння Департаменту в області було проведено низку важливих заходів, присвячених 1025-річчю хрещення Київської Русі.
Загалом можна відмітити, що формується позитивний досвід державно-церковних відносин в області, налагоджуються партнерські стосунки між релігійними організаціями та органами державної влади і місцевого самоврядування. Релігійна ситуація в області контрольована і спрямовується на мирне міжконфесійне співіснування 28 конфесій, що діють в області.

ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА РОБОТА
ТА ТЕХНІЧНІ ПИТАННЯ

Видатки на фінансування установ культури, мистецтв та навчальних закладів із загального фонду бюджетів всіх рівнів у
2013 році складають 269,0 млн грн., що на 4,5% більше ніж
за 2012 рік і становить 5,6% від загальної суми видатків на соціально-гуманітарну сферу.

Затверджені в бюджеті обсяги асигнувань дали можливість спрямувати кошти не тільки на захищені статті видатків, а і на проведення інших пріоритетних напрямків.
За 2013 рік установами культури області отримано доходів від надання платних послуг та інших надходжень на суму 17,4 млн. грн., що на 100,0 тис. грн. більше ніж за 2012 рік.

На виконання розпорядження голови облдержадміністрації в закладах культури області виконуються заходи Програми енергозбереження, проводяться організаційні заходи щодо раціонального та економного використання паливно-енергетичних ресурсів.
Вартість розробок і впровадження енергозберігаючих заходів у 2013 році становить – 742,9 тис. грн.

З метою упередження фінансових порушень було проведено навчання з бухгалтерськими працівниками відділів культури і туризму райдержадміністрацій та міських рад, наради з керівниками та головними бухгалтерами підвідомчих установ щодо застосування положень Бюджетного кодексу України, результатів ревізії та перевірок, інших бюджетних питань.


Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини