Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 09:39:27

Жителям Чернігівщини - якісно новий рівень медичної допомоги

13.04.2013   10:52

Шляхи оптимізації спеціалізованої медичної допомоги та питання створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги жителям області розглянули учасники засідання постійної комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, яке відбулося 12 квітня.

У засіданні комісії взяли участь в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика, заступник голови облради Валентин Мельничук та член депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Владислав Атрошенко.

В ході засідання голова комісії Валерій Зуб повідомив, що на 12 сесії обласної ради у внесеному депутатами запиті було порушено питання щодо подальшого функціонування обласного кардіологічного диспансеру та про створення обласного перинатального центру. Він зазначив, що до обласної ради, надійшли звернення народного депутата України Владислава Атрошенка, колективні звернення від громадян та колективу дитячого кардіоревматологічного відділення Чернігівського обласного кардіологічного диспансеру щодо скорочення дитячого кардіоревматологічного відділення обласного кардіологічного диспансеру на 35 ліжок та відкриття 25 ліжок кардіологічного профілю в обласній дитячій лікарні. Як зазначив Валерій Зуб, розширене засідання постійної комісії проводиться на виконання доручення голови обласної ради, для  всебічного вивчення порушених питань з урахуванням думки управління охорони здоров’я ОДА та депутатів обласної ради в  інтересах жителів нашої області.

До порядку денного роботи комісії було внесено питання «Про шляхи оптимізації спеціалізованої медичної допомоги жителям області» та «Про створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги жителям області (далі ПМСД)», з яких присутніх поінформувала начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова.

Галина Василькова, інформуючи присутніх про створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги, підкреслила, що впровадження сімейної медицини надасть змогу реально поліпшити профілактичну спрямованість, підвищити якість, доступність та безперервність медичної допомоги, залучити до розв’язання проблем охорони здоров’я широке коло громадськості, змінити ставлення і підвищити відповідальність владних структур усіх рівнів та кожного громадянина. Управлінням охорони здоров’я розроблено та затверджено «Регіональний план модернізації мережі закладів охорони здоров'я Чернігівської області», що надають первинну медичну допомогу населенню. Реформування медичної галузі області передбачає створення 27 центрів первинної медико-санітарної допомоги. На сьогодні в області вже розпочали роботу 2 центри ПМСД, як окремі юридичні особи – в Прилуках та Бобровиці.
ПСМД повинні створюватись як окремі юридичні структури за рішенням районних та міських рад. До 2015 року заплановано підготувати 173 лікарів, в тому числі 65 – в інтернатурі та 107 лікарів – на циклах спеціалізації.
Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації розповіла і про шляхи оптимізації спеціалізованої медичної допомоги. Враховуючи низьку щільність населення області та великі відстані між населеними пунктами, планується створити 8 міжрайонних акушерських відділень (центрів), а саме: пологовий будинок Чернігівської міської ради, акушерське відділення Чернігівської ЦРЛ, Ніжинський міський пологовий будинок, акушерське відділення Прилуцької центральної міської лікарні,  акушерське відділення Бобровицької ЦРЛ,  акушерське відділення Козелецької ЦРЛ, акушерське відділення Менської ЦРЛ та акушерське відділення Новгород-Сіверської ЦРЛ.
На тлі негативних демографічних процесів велике занепокоєння викликає здоров’я жінок репродуктивного віку та дітей. Залишається високою питома вага передчасних пологів. Перебіг вагітності та пологів нерідко ускладнюється соматичною патологію. Рівень материнської смертності в області протягом останніх років залишається вищим за державний. Така ситуація в певній мірі зумовлена відсутністю в області закладу ІІІ рівня з надання пологової допомоги.
Для покращання ситуації в системі надання медичної допомоги дітям та матерям відповідним Указом Президента України та постановою Кабінету Міністрів України затверджено перелік проектів із пріоритетних напрямів соціально-економічного та культурного розвитку (національні проекти). Зокрема, пріоритетним визнано проект «Нове життя» – нова якість охорони материнства та дитинства», яким визначається необхідність будівництва сучасних перинатальних центрів, що дозволить концентрувати матеріальні ресурси, впровадити високоефективні медичні технології та забезпечити високий рівень лікувально-діагностичного процесу.
Доцільним вбачається відкриття кардіологічного відділення на базі обласної лікарні, яка забезпечена сучасним діагностичним та лікувальним обладнанням, цілодобовою анестезіологічною допомогою та кардіохірургічною службою. Для оптимізації надання медичної допомоги дітям із захворюваннями серцево-судинної системи вбачається за доцільне переведення дитячої кардіологічної служби з обласного кардіологічного диспансеру до обласної дитячої лікарні. Дане рішення обґрунтовано тим, що патологія серцево-судинної системи у дітей часто є наслідком захворювання інших органів та систем або ж поєднується з ними. Це потребує надання медичної допомоги дітям в багатопрофільній дитячій лікарні, яким є обласна дитяча лікарня, де діти мають можливість отримати медичну допомогу у повному обсязі.

Після активного обговорення питань порядку денного фахівці медичної галузі разом із депутатами обласної ради висловили пропозиції і зауваження, які потім будуть враховані при прийняті профільною комісією відповідних рекомендацій.

У своєму виступі Юрій Музика зазначив, що питання реформування перинатальної та первинної медико-санітарної допомоги в області потребують активізації. В рамках реалізації ініційованого Президентом України В. Ф. Януковичем Національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства» та з метою покращення ситуації в системі надання медичної допомоги дітям та матерям в області створюється перинатальний центр. На переконання Юрія Музики, завершення процесів реорганізації спеціалізованої, первинної медико-санітарної допомоги дозволить перевести дані напрямки медицини на якісно новий рівень.

Заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, зокрема, зазначив, що ті питання, які сьогодні розглядаються на розширеному засіданні комісії, дійсно є резонансними і добре, що в їх обговоренні бере участь така кількість депутатів обласної ради. Реорганізація медичних закладів повинна відбутися, але підходити до цього треба дуже зважено, аби не нашкодити інтересам громади.

Начальник управління охорони здоров'я Чернігівської міської ради Юрій Бойко повідомив присутнім, що при управлінні створено постійно діючу комісію, яка розробляє план організації 4-х Центрів первинної медико-санітарної допомоги у м. Чернігові на базі існуючих поліклінік. Ретельно вивчається питання оснащення Центрів, оптимізації ліжкового фонду, зокрема: збільшення з 30 до 40 ліжок відділення реабілітації у ІІІ міській лікарні, подальшого розширення відділення "Хоспіс" до 25 ліжок, що відповідає потребам населення. 

Жваве обговорення викликало питання, чи обслуговувати у створених Центрах разом з дорослими й дітей? Втім, усі лікарі були єдині у думці, що потрібно зберегти дитячі поліклініки й лікарні та надавати медичну допомогу дітям окремо, як це було досі. 

Зазначено, що складовою реформи галузі охорони здоров'я має розглядатись розвиток перинатальної допомоги для вирішення проблем в охороні здоров'я матерів та дітей. За показниками управління охорони здоров'я облдержадміністрації спостерігається висока питома вага передчасних пологів, ускладнення перебігу вагітності та пологів, а також, протягом останніх років рівень материнської смертності залишається в області вищим за державний. Певною мірою, на думку фахівців, ця ситуація обумовлена відсутністю в області закладу ІІІ рівня з надання пологової допомоги.

Враховуючи низьку щільність населення області та великі відстані між населеними пунктами планується створення 8 міжрайонних акушерських відділень, серед яких: пологовий будинок Чернігівської міської ради, в якому передбачається прийом породіль з м. Чернігова, Куликівського, Городнянського та Ріпкинського районів. Інші – Ніжинський пологовий будинок, акушерські відділення Чернігівської ЦРЛ, Прилуцької центральної міської лікарні, Бобровицької ЦРЛ, Козелецької ЦРЛ, Менської ЦРЛ, Новгород-Сіверської ЦРЛ.

З метою покращення надання медичної допомоги дітям та матерям існує нагальна потреба відкриття обласного перинатального центру на 110 ліжок у складі КЗ "Чернігівська обласна лікарня" на базі КЗ "Обласний госпіталь для інвалідів та ветеранів ВВв", що передбачено реформою на 2014 рік. Госпіталь заплановано перевести у приміщення обласного кардіологічного диспансеру з розширенням ліжко-місць та покращенням умов лікування.

З метою оптимізації надання медичної допомоги дітям із захворюваннями серцево-судинної системи вбачається за доцільне переведення дитячої кардіологічної служби з обласного кардіологічного диспансеру до обласної дитячої лікарні. На переконання всіх присутніх лікарів, "це природній процес, адже надання медичної допомоги дітям в повному обсязі може здійснюватися у багатопрофільній дитячій лікарні, у якій сьогодні значно кращі діагностичні можливості й сучасне обладнання".

Крім того, кардіологічне відділення створюватиметься й на базі обласної лікарні, що значно покращить якість надання вчасної кардіологічної допомоги жителям області. Проте, присутні депутати й лікарі зійшлися на думці, що обласний кардіологічний диспансер у Чернігові повинен працювати й надалі, адже смертність через серцево-судинні захворювання надто висока як по країні, так і в Чернігівській області.

У свою чергу народний депутат України Владислав Атрошенко наголосив на недостатній поінформованості суспільства щодо реформування медичної сфери, а також окреслив коло проблем, які можуть виникнути при оптимізації медичних закладів.

Підсумовуючи результати розширеного засідання, голова комісії Валерій Зуб подякував усім присутнім за участь у її роботі,  наголосив, що порушені на ньому питання будуть знаходитись під постійним контролем комісії.


 

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини