Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:38:33

Спортивних функціонерів "прорвало"?

31.01.2013   10:14Агенцiя

Грошей ніколи не буває багато. Як і бажаючих отримати їх легким шляхом. Тому, коли десь щось погано лежить, завжди знайдуться люди, які намагатимуться підзаробити. Особливо, якщо статутні документи, наприклад, відомого спортивного товариства існують з ще радянських часів, коли щодо приватизації будь-якого майна ніхто не замислювався. А нині воно ж ось: різноманітні спортивні бази, будівлі й тому подібне в доволі мальовничих куточках Чернігова.

Зрозуміло, що ніякий серйозний бізнесмен поки що великі кошти в спорт вкладати не буде. Та, якщо якийсь дрібний аферист зі столиці (сучасний "інкогніто з Петербурга) прибуде до провінції з красивою казочкою щодо вкладання величезних коштів в спортивні споруди, технічне оснащення та зарплати тренерам, спортивним функціонерам тощо, а для того лише запропонує просту схему заволодіння печаткою та підписом керівника товариства - на це, швидше за все, багато хто й досі ведеться. Й, вважаючи, що робить на благо, зробить - на зле. Бо, коли їх "використають" для своєї потреби, потім - викинуть.

Адже, зробивши рейдерське  захоплення спортивного товариства, доволі легко довести його спортивні школи до банкрутства, "прихватизувати" й швиденько продати іншому дяді. Нормальній діловій людині. Яка, ні сном , ні духом не знаючи про "історію" об'єкта зробить з того всього (вклавши гроші) доволі привабливий та прибутковий об'єкт. Наприклад, готельно-розважальний комплекс, заміський клуб й будь-що інше. Тільки спортом там і не буде пахнути.
Не перший рік у Чернігові існує конфліктна ситуація у ФСТ "Україна": два керівника, акції протесту, звільнення тренерів, низькі спортивні досягнення, фактична відсутність опалення взимку й тому подібне. Врешті-решт це дістало більшість людей, які не тільки причетні до спорту (як професіонали), але й дійсно хочуть аби наша країна мала здорове майбутнє покоління (як нормальні люди). Тим більше, що київські (й, можливо, деякі місцеві бізнесмени) не полишають думки "зрубати" швидкі та легкі гроші.

Й доволі складно в цій ситуації знайти конкретного "стрілочника". У цій історії, практично, винні майже всі.


Немає виходу з "кризи"? Чи все-таки є?

Аби знайти законний вихід з конфліктної ситуації в дискусійному клубі "Експертна думка" зібрались, практично, всі представники від спорту. Весь , як-то кажуть, спортивний актив. Ініціаторами заходу стали директори та тренери спортивних шкіл, підпорядкованих ЧОО ФСТ "Україна", яким вже незмога працювати в жахливих умовах. На круглий стіл з'явились усі причетні до вирішення проблеми сторони, окрім діючого голови обласної організації ФСТ "Україна" Ігоря Ліфара. Який, взагалі на всі подібні заходи ніяким чином не реагує. Тим більше, що його не визнають легітимно обраним керівником обласного товариства та (згідно чинного законодавства) він не може підписувати ні фінансових документів, ні юридичних договорів, угод тощо.

Спочатку спортивні функціонери поговорили про наболіле. Про будівлю на Валу (боротьба) та базу на Десні (гребля). Як дві, поки що, найболючіші точки конфлікту.

Як зазначив президент Федерації спортивної боротьби Анатолій Супрун, не розумію ШВСМ, яка продовжує орендувати зал, який не планується опалювати. Це проблема не лише ФСТ "Україна", а й керівництва області. Нас фактично виживають з цього залу, вільної боротьби в місті як такої вже нема, залишилось дзюдо, яке також виживають з приміщення. Й вже є відчутні втрати не тільки для чернігівського спорту. Потенційна учасниця Олімпійських ігор-2012 Оксана Діденко отримала у холодному залі травму спини й вже полишила великий спорт.

Президент міської Федерації греко-римської та вільної боротьби Геннадій Плешкевич наголосив, що до керівництва товариства  прийшли люди, які не мають жодного відношення до спорту. Тому, борці вимушені тренуватися в підвалах. Все робиться до того, щоб передати ці приміщення (учбово-спортивну базу на Валу, лижну та гребну базу) спочатку в комунальну власність, потім банкрутство з подальшою приватизацією. Ніякого відношення до спорту ці дії не мають - тут переслідуються тільки чиїсь комерційні інтереси.

За словами тренера-викладача СДЮШОР з веслування на байдарках і каное Сергія Гамалія, школа греблі найбільше постраждала від рейдерського захвату влади в ФСТ "Україна". Бо, Сергій Чубенко, призначений директором школи, єдиний з директорів, хто підтримує Ігоря Ліфара. Він планомірно знищує нашу школу, звільняє провідних тренерів. Кількість спортсменів за керування Чубенка зменшилась удвічі. Минулого року він відмовився від коштів соцстраху й школі не вистачило на опалення. Діти хворіли, сезон 2012 року було зірвано. Й на сьогодні в тренувальній залі температура сягає +5 градусів. Крім того, за такого керування школа вищої категорії в цьому році вже не зможе підтвердити свій статус. Колектив школи доведено до відчаю.

Член обласної Федерації з веслування на байдарках та каное Микола Баєвський розповів про звільнення керівником двох тренерів, майстрів спорту міжнародного класу саме через намагання створити кращі умови для спортсменів.
Нелегітимність проведеної у червні 2011 року конференції визнає і начальник відділу з питань фізичної культури та спорту Чернігівської ОДА Микола Лазаренко. За його словами, він навіть провів засідання колегії ОДА, на якій було розглянуто питання неефективного керівництва в обласній організації товариства. Учасники колегії засудили дії Ліфара, Маневича (директор "Чернігівська обласна школа вищої майстерності) та Бойка (директор учбово-спортивної бази Чернігівської обласної організації ФСТ "Україна", по сумісництву - заступник Маневича). Та тодішній заступник губернатора заборонив йому втручатись в дії "громадської організації" та відсторонив його від цієї справи.

З його слів, "мене спонукали до того, щоб я визнавав Ліфара, співпрацював з ним. Щоб я був залежний від групи людей (Ліфар, Маневич, Бойко) та третьої особи, яка фактично розвалює наш спорт. Ця людина негативно впливає не тільки на мене, але й на багатьох людей. На сьогоднішній день випливають такі рішення, з якими ми будемо знайомі місяців через два. Які будуть негативними не тільки для вільної боротьби, ФСТ "України", а взагалі для всього спорту. Нажаль, я, наш відділ, чи навіть колегія, чи всі присутні тут нічого не можемо зробити", - підкреслив він.
Ім'я третьої особи, яка так сильно залякала наших можновладців, назвав Сергій Гамалій. За його словами, "це підприємець з Києва Ігор Ругаль. Саме він зацікавлений в тому, щоб гребна база, приміщення учбово-спортивної бази на Валу та лижна база стали його приватною власністю. Лифар давно б це все кинув, але він боїться Ругаля. Адже, той - мозковий центр. Який керує цим всім. Залякує. Починаючи, з 2009 року він юридично готувався, ходив по київських кабінетах. Одна людина, смикаючи за ниточки, "заварила" всю цю "кашу".

Як наголосила Заступник Голови Центральної ради ФСТ "Україна" Наталія Омельчук, Ігор Ліфар не являється легітимним керівником. Адже, на даний час обіймає посаду директора Обласного центру фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх". Тому, ми провели звітно-виборчу конференцію, на якій обрали керівником Андрія Кужельного, але пробити обласну юстицію не можемо й по сьогодні. Ми неодноразово зверталась до керівництва ОДА, до центральних органів виконавчої влади, міністерства юстиції. Та наша організація зіштовхнулась з юридичним колапсом. Згідно статутним документам ФСТ "Україна" ситуацію можна вирішити лише на рівні обласної організації. Але ж, обласна організація, щоб подати бодай позов до суду на неправомірну діяльність керівника має отримати у заяві підпис того ж керівника. Попередній керівник обласної організації ФСТ "Україна" Валентин Луговський вже двічі звертався до суду та, на превеликий жаль, на засіданні жодного разу не з'явився. Певно у нього були на це причини
Спортивні школи фінансуються частково з обласного та міського бюджетів, а також з фонду соціального страхування. І якщо у 2012 році кошти фонду перерозподілялись через Центральну раду, то в 2013 році цим мають займатись обласні осередки організації.

На сьогодні залишається незрозумілою ситуація, який же з керівників погоджуватиме кошторис обласної організації. Ліфар не може підписувати документи згідно закону. Кужельний також не може, оскільки на сьогоднішній день юстиція його не зареєструвала.

Великі надії Центральна рада ФСТ покладає на новий Закон про громадські об'єднання. Юрист товариства вивчає можливість припинення повноважень обласної організації під головуванням Ігоря Ліфара.

Отак, спортивний актив "випустив пар" та пішов займатися звичними справами. Ситуація поки не змінилися. Де-юре, спортивним товариством керує Ігор Ліфар. Де-факто, всю роботу виконує Андрій Кужельний, який має довіру спортсменів та не має права підпису.

Перший місяць року, практично, добіг кінця. Як на мене, досить шукати "стрілочника". Потрібно обєднати всі зусилля аби якнайшвидше вирішити цю ситуацію. Якщо не можемо визначитись на регіональному рівні: добровільно ніхто ж з посади йти явно не збирається (хоча це дуже сумно) - пора переходити на столичний щабель. Напризволяще це лишати ніяк не можна. Спорт у Чернігові має жити.


Олександр Шило
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини