Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:00:48

На Чернігівщині стартував проєкт "Я-Медіа". Що встигли зробити у вересні?

06.10.2021   08:24Агенцiя

У вересні 2021 року на Чернігівщині стартувала нова правозахисна програма «Я-Медіа», що реалізується Національним університетом «Чернігівська політехніка».

Метою нового проєкту є побудова сучасного громадянського суспільства шляхом посилення голосів місцевих лідерів в онлайн блогосфері, з використанням сучасних цифрових технологій  та сили блогу. Проєкт  покликаний сприяти налагодженню діалогу між конфліктуючими сторонами, посилити захист прав внутрішньо переміщених осіб, а також дозволити більшій кількості молодих лідерів взяти участь в громадському житті на рівні своїх громад.

 Вересень видався багатим на проєктні події.

15 вересня в місті Чернігові відбувся круглий стіл із залученням громадських активістів та представників ЗМІ, де були презентовані можливості проєкту та основні етапи його реалізації.  А потім  два тижні поспіль на базі Національного університету «Чернігівська політехніка»  проводилися дві вересневі школи-тренінга «1325: Жінка. Мир. Безпека» і «Відеоблогінг та адвокація». Міжрегіональний формат проведених заходів було забезпечено завдяки участі вмотивованих  молодих лідерів з двох сусідніх областей України -  Чернігівської та Сумської.  

Основна мета проведених інтенсивних чотириденних тренінгів полягала у ознайомленні учасників з різними аспектами  Резолюції Ради безпеки ООН 1325, сучасними проблемами її імплементації в Умовах України та можливостями використання блогерства як сучасного каналу комунікації, посилення особистого впливу на соціально-економічні процеси в місцевих громадах, захисту прав та вирішення конфліктів. Навчання здійснювалося в інтерактивному форматі з використанням ігрових компонентів, обміну думками в малих групах, участі у театр-форумі для моделювання можливих шляхів вирішення конфліктних ситуацій тощо.

20 вересня учасників тренінгу відвідала делегація науковців та учасниками XIX міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні технології у будівництві, цивільній інженерії та архітектурі», що в цей час відбувалася в університеті.

Під час другої школи-тренінгу з відеоблогерства особливий акцент було зроблено на можливостях використання самостійно створеного  відео контенту для привернення уваги громадськості до важливих соціальних проблем та пошуку можливих шляхів їх вирішення  в цифрову добу.

Завдяки потужному тренінгу під керівництвом режисера, сценариста та громадського діяча  Юрія Кочкарова учасники мали змоги удосконалити  навички написання сценаріїв, зйомки та монтажу соціальних відео, презентувати  власні особисті та групові відеороліки,  поділитися думками після перегляду робіт інших учасників, почути зворотній зв'язок з рекомендаціями щодо покращення авторських доробків.

Під час школи-тренінгу деякі учасники вперше писали сценарій власного відео та долали страх публічного виступу перед камерою. Крім того, унікальною можливістю для блогерів-початківців був одночасний вихід у прямий ефір в соціальних мережах ТікТок, Інстаграм, Фейсбук, Ютуб  перед своїми цільовими аудиторіями. І хоча у великій лекційній аудиторії було шумно як у бджолиному вулику, саме колективна енергія допомагала подолати страх перед стрімінгом на важливі соціальні проблеми. Адже якщо хтось поруч це робить, це можеш зробити і ти. Треба лише вийти із зони комфорту і подолати свої страхи. Під час обох шкіл-тренінгів  була дуже  творча атмосфера, взаємодопомога, бажання зрозуміти думку іншого та толерантне відношення до іноді діаметрально протилежних  поглядів на одну й ту ж саму проблему.

Під час шкіл-тренінгів учасники зробили у відкритій групі проєкту «Я-Медіа» численні дописи зі своїми враженнями від тренінгових заходів, думками та інсайтами, а також розмістили свої відеонаробки.

Проєкт реалізується НУ “Чернігівська політехніка” у співпраці з ГО “Фундація прав людини” та Університету м. Тарту (Естонія).
Проєкт фінансується коштами Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини