Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 21:26:16

"Як громадам співпрацювати зі ЗМІ" - розповіли журналісти UA: ЧЕРНІГІВ на онлайн-тренінгу

29.04.2021   12:23Агенцiя

Команда Суспільного мовника Чернігівщини 27 квітня провела тренінг для територіальних громад, присвячений ефективній комунікації зі ЗМІ та громадськістю. Зустріч відбулася в онлайн-форматі на платформі Zoom.

З представниками територіальних громад спілкувалися продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий, шеф-редакторка новин UA: ЧЕРНІГІВ Алла Скорик та продюсер новин Андрій Тіток.

«Суспільне Чернігів мовить на всю Чернігівщину, і ми зацікавлені в тому, щоб розповідати про життя всього регіону, — розповів продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий. — Суспільний мовник фінансується з податків громадян, ми не належимо владі, президенту чи якійсь особі, ми вільні у виборі тем. Які історії ми обираємо, чому ми їх обираємо — про це розповідають шеф-редакторка новин Алла Скорик та продюсер новин Андрій Тіток».


Що є новиною для медіа, як пропонувати теми журналістам

«Новина, якщо коротко, — це історія про суспільно важливу подію або тенденцію. В масштабах обласного мовника це має бути подія, про яку було б цікаво дізнатися мешканцям усієї області. Як ікони, що знайшли у Нових Млинах під час суботника. Це можуть бути історії про людей з незвичайними захопленнями, про грант, який громада виграла на важливий проєкт. У телевізійній новині також важлива картинка. Ми маємо показати героя — людину, якої це стосується. Замало, щоб про подію розповідали лише посадовці», — пояснив продюсер новин UA: ЧЕРНІГІВ Андрій Тіток.

Яскравий приклад успішної подачі новини — ініціатива Сосницької громади «Безкоштовний велосипед». Про цей проєкт команда UA: ЧЕРНІГІВ зняла два матеріали: перший про підготовку, другий про те, як люди вже користуються велосипедами. Саме друге відео за 6 днів набрало 1 млн переглядів, 3 тис. коментарів та 51 тис. реакцій. Його переглянули не лише в Україні, а й у США, Польщі, Чехії, Ізраїлі й інших країнах.

«Це також можуть бути й типові випадки, що стаються в різних громадах. Наприклад, розорювання прибережних смуг. Ми висвітлюємо такі теми, запрошуйте нас, якщо це відбувається у вас. Висвітлення може допомогти громадам вирішувати складні ситуації. Наприклад, громада запропонувала рішення, яке ускладнить розорення прибережних смуг для аграріїв. Відео про це дивилися не лише у Чернігівській області, а по всій Україні. Ми також намагаємось показувати приклади того, як люди об`єднуються, роблять щось разом», — розповіла шеф-редакторка новин UA: ЧЕРНІГІВ Алла Скорик.

Чому важливо комунікувати конфліктні теми і як це робити

«Проблемні ситуації трапляються всюди, але не всі їх правильно комунікують. Якщо немає зрозумілої комунікації, проблема роздувається у величезний пласт. І ми, замість того щоб прибрати гострі кути, актуалізуємо їх і зміцнюємо. Потім проблему обговорюють ще пів року», — зазначила Алла Скорик.

Як комунікувати правильно:
    Завжди пояснювати свою позицію, логіку своїх дій, коли за коментарем звертаються і журналісти, і мешканці громади. Коментарів забагато не буває. Чим більше керівництво громади розповідає про свою позицію, тим більше шансів, що це почують.
    Коментар має бути обґрунтованим. Коли посадовець просто заявляє «бо я так вирішив», це викликає хвилю негативу, яка зберігається тривалий час.
    Звертатися до ЗМІ за допомогою у розв’язанні проблем. Наприклад, громадам за допомогою ЗМІ вдавалося знаходити лікарів для амбулаторій.

Приклад негативного розвитку подій через відсутність комунікації — ситуація із закриттям малокомплектної школи у Дроздівці Куликівської громади. Щоб уникнути закриття, активісти громади запросили багатодітні родини з усієї України та організували для них переїзд. Але школу все одно вирішили закрити. Активісти та журналісти прийшли на сесію селищної ради, куди їх не пустили. В результаті це призвело до виклику поліції й відкриття кримінального провадження.
 
«Завжди треба коментувати, щоб не ображатися, що журналісти показали щось не так. У випадку із Суспільним, ми завжди доносимо думку так, як ви її розкажете. Навіть якщо це не влаштує іншу сторону. Ми покажемо і вашу, і іншу позицію. Позитивний приклад комунікації у конфліктній ситуації — Новгород-Сіверський район, де є проблема з автобусним сполученням. Влада завжди коментує, що вони б з радістю, але не можуть знайти перевізників», — розповів Андрій Тіток.

Не новинами єдиними

«Крім новин, у нас є різноманітні ефіри, у тому числі на радіо. Впевнений, що у кожній громаді є цікаві люди, цікаві історії в галузі культури, спорту, садівництва, краєзнавства. Маєте що розповісти — пишіть і телефонуйте», — підсумував продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини