Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:38:59

Школярка з Чернігова перемогла у національному проєкті "Молодь дебатує"

26.04.2021   16:41Агенцiя

Учениця 11 класу Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Анастасія Попело перемогла у національному проєкті «Молодь дебатує». Це вже третя участь школярки у проєкті та перша перемога у фіналі.

Фінал відбувся 25 квітня за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Реалізує проєкт в Україні громадська організація «Internationales Haus Sonnenberg». Фінальні дебати, у яких перемогла старшокласниця проходили на тему: «Чи повинна держава забезпечити дітям доступ до онлайн-навчання?».

Щороку у проєкті «Молодь дебатує» беруть участь 70 шкіл в 20 регіонах України. До суперфіналу потрапило чотири учня – Анастасія Попело з Чернігова, Євгенія Подурець з Херсону, Дарина Лапчевська з Вінниці та Богдан Цюпка з Конотопу.  Члени журі високо оцінили рівень підготовки суперфіналістів, та відзначили участь Анастасії Попело як переможниці.

«Дебати мені цікаві тим, що вони вчать висловлювати свою думку і дуже вдало формувати публічний виступ, але в той же час формулювати його таким чином, щоб нікого не образити і бути максимально толерантним», – розповідає Анастасія. За її словами, підготовка до участі в проєкті відбувається з допомогою вивчення джерел у ЗМІ, живого спілкування з експертами.  Допомагала у підготовці школярці її викладач Ірина Корх, яка характеризує переможницю як досвідчену дебатантку: «Вона гарна, розумна, наполеглива і креативна. Вміє влучно підібрати аргументи».

На фінальних іграх до фіналістів звернувся заступник генерального консула Німеччини в Донецьку, в місті Дніпро Петер Герр: «Демократія означає мати голос та запитувати – лише тих, хто говорить, можуть почути – лише ті, хто відповідають, допомагають змінити. Я дуже радий, що ви, шановні учні, як зростаючі майбутні особистості, які будуть приймають рішення та нести відповідальність у вашій країні, практикуєте дискурс слів, обмінюєтеся думками, змагаєтеся аргументами та знаходите шляхи та рішення. Тим самим допомагаючи консолідувати та розширити демократичне суспільство України».

Ініціаторка та голова проєкту в Україні, депутатка європарламенту Віола Фон Крамон під час звернення до учасників дебатів нагадала про місію проєкту: «Дуже важливо, щоб ви не лише навчались для навчання, але щоб з допомогою цієї програми ви дійсно отримали навички критично мислити і залишатись активними. У майбутньому незважаючи у якій структурі ви працюватиме важливо, щоб ви залишались активними та чесними людьми».

Про проєкт: Ініціатива «Молодь дебатує» щороку реалізує в українських школах унікальний освітній проєкт в рамках якого учні проводять власні аналітичні дослідження з обраної тематики, зустрічаються з провідними експертами, беруть участь у семінарах та проводять дебати. Учнівські дебати побудовані за методикою «Jugend debattiert», що успішно розвивається в Німеччині на загальнодержавному рівні вже понад десять років. Сотні тисяч німецьких школярів беруть участь в «Jugend debattiert», а на фінал приходить президент Німеччини. Унікальну методику німецьких молодіжних дебатів її автори вперше дозволили використовувати  іноземною мовою в Україні і з 2016 року більше 2000 українських взяли участь в проєкті.

Основна відмінність від інших форматів дебатів: перемагає той учасник або та учасниця, хто представить в процесі дискусії всі можливі аргументи по темі, використовуючи думки експертів та наукові дослідження. Тема в дебатах завжди формулюється як питання, на яке можна відповісти "так" чи "ні". Але однозначної відповіді немає — аргументи обидвох сторін мають знайти учасники дебатів. Одне з головних завдань методики — навчити підлітків критичному мисленню та прийняттю зважених рішень.

Через карантинні обмеження змагання вперше були організовані онлайн.

За інф. національного проєкту «Молодь дебатує»

Останні новини Чернігівщини

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини