Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:40:25

Як відбувається реформування освіти в Куликівській ОТГ

26.02.2019   09:52Агенцiя

25 лютого у прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція на тему: «Як відбувається реформування освіти в Куликівській ОТГ».


Під час заходу спікери розповіли, яку користь дає залучення місцевої влади, вчителів, батьків та самих учнів до реформування освітньої мережі та як планується забезпечити рівний доступ до якісної освіти в громаді.

Розпочала захід керівник Центру «Доброчин» Наталія Дрозд, яка розповіла, що реформа освітньої мережі в ОТГ – вимога часу, яку на практиці важко реалізовувати. Нерівномірна наповнюваність учнями навчальних закладів, застарілі підходи в освіті, інфраструктурні проблеми, тощо – вимагають системних і чітко запланованих змін. Один із способів – розробка плану розвитку освітньої мережі громади, де буде покроково зазначено усе потрібне для якісних змін.  Саме тому, в рамках проекту  «Децентралізація: реформування освіти на місцевому рівні»  велася робота над створенням планів розвитку освіти у п’яти громадах на території п’яти областей, серед яких була і Чернігівщина.

– Кілька місяців співпраці нашої молодої громади з громадськими організаціями дали нам певні результати, адже оптимізація освіти для нас стала визначальним завданням. Ми маємо 11 шкіл (6 шкіл – 1..3-го ступеня, 4 школи – 1..2-го ступеня, 1 школа – першого ступеня з 12 учнями), але всі їх утримувати нині є зовсім не рентабельно (в Куликівській ЗОШ при потужності 964 учня навчається 563, а в Дроздівській школі з потужністю 320 учнів навчається лише 43 учня). Оптимальніше створити опорні школи і забезпечити підвезення дітей до них (бо за умови допустимої вартості навчання 1 учня в 15..18 тис.грн. а реальна вартість навчання одного учня в Дроздівській школі складає аж 61,5 тис.грн.), – зазначила начальник Управління освіти, культури, туризму, сім”ї, молоді та спорту Куликівської ОТГ Світлана Масльонка, – нині ми ставимо учня в центрі реформи і прагнемо надавати йому якісну освіту від сильних вчителів (незважаючи на складну демографічну ситуацію, адже 2018 року в громаді народилося лише 56 дітей) шляхом оптимізації навчальних закладів та перерозподілу коштів громади, наприклад, у розвиток і оснащення профільних шкільних кабінетів (тим більше, що є інформація, що субвенції на навчання учнів за індивідуальним планом можуть ліквідувати), і цю проблему розуміють наші люди (хоча деякі батьки та вчителі зустрічають зміни з певним непорозумінням).

«Починаючи вивчати стан реформування освіти, іноді доводилося сумніватися у наявності реформ, які не скрізь на Чернігівщині проходять з бажаними результатами, але ж ми маємо розуміти, що врешті якість освіти сільського учня не повинна відрізнятися від рівня міського і навіть столичного школяра. Стосовно ж Куликівської ОТГ можна сказати, що реформування там іде, незважаючи на консервативність різних структур та застарілість матеріально-технічної бази. Опорних шкіл там ще не створено, хоча й керівництво громади розуміє значущість та необхідність реформ, які незворотні і вимагають перспективних дій, – зауважив експерт проекту Юрій Паперний, – стосовно ж комунікацій в Куликівській громаді, то вважаю їх ефективними, адже ми успішно зустрічалися з багатьма верствами населення, яке розуміє важливість реформ, проте їхні темпи вимагають прискорення».

– Приємно працювати з нашими громадами, адже децентралізація охопила вже всю країну, а ми якраз і допомагаємо ОТГ в певних напрямках реформ (які масово «навалилися» на новостворені громади), при цьому в Куликівській громаді ми побачили зацікавленість у співпраці, – повідомив керівник Чернігівського Ресурсного Центру з розвитку місцевої демократії Олександр Підгорний, – спілкування з громадянами, депутатським корпусом, директорами шкіл та вчителями дає свій позитив (бачимо людське розуміння реформ), але при цьому деякі педагоги намагаються відтягнути оптимізацію шкіл (з метою збереження власних посад і зарплат та продовження передпенсійного стажу), хоча при цьому якість освіти має стати на перше місце (що не можуть забезпечити малі школи та низька мотивація молодого педагогічного персоналу), і наразі вже є розроблена програма щодо створення опорних шкіл на Куликівщині.

Завершила захід Наталія Дрозд, яка підсумувала, що Куликівська громада стала однією з п’яти пілотних, і практичні досягнення цих громад в сфері реформування освітньої мережі стануть прикладом для наслідування. Адже тільки спільними зусиллями ми можемо рухати реформи і покращувати якість життя громадян, зокрема, надаючи рівний доступ до якісної освіти.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини