Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:55:06

ІІ Форум випускників ЧОПЛ: партнерство і співпраця

04.02.2019   14:41Агенцiя

2 лютого більше 70 учасників ІІ Форуму випускників зібралися для того, щоб обговорити дві важливі теми – «25 років ЧОПЛ – навчального закладу, що завжди в пошуку» та «Основні виклики реформи освіти: як нічого не пропустити».



Чудові спікери та спікерки із числа випускників ліцею, наших друзів та партнерів озвучили своє бачення кожної з проблем, презентували напрямки своєї роботи та окреслили майбутні вектори співпраці.

Розпочала Форум Ганна Василівна Коломієць Ганна Коломієць, директор ліцею. Вона окреслила основні тенденції розвитку ліцею на сьогоднішній момент, озвучила основні досягнення ліцею за 25-річну історію та перспективи розвитку. А також розпочала розмову про те, як освітнє середовище впливає на те, ким ми є. До цієї теми долучилися випускники ліцею: Anastasia Sylenok - виконавча директорка Civic Tech Center, Svitlana Nychyporenko – заступниця директора з виховної роботи Олешнянської школи імені Софії Русової. Вони зауважили, що освітнє середовище, у широкому його розумінні, закладає підґрунтя для подальшої діяльності, розвитку освітніх компетентностей.

Щодо проектної діяльності ліцею як інструменту розвитку соціально-емоційних компетентностей влучними були виступи випускників ліцею: Івана Лапи, керівника групи програмістів у Yola Company, Надії Грицик, доцентки кафедри іноземних мов НУ “Чернігівський колегіум” імені Т. Г. Шевченка. Проекти створюють умови творчого саморозвитку та самореалізації учнів, формують всі необхідні життєві компетенції.

Партнерство і співпраця. Розширюємо горизонти – ще одна тема, над якою змогли подискутувати учасники й учасниці форуму. Тетяна Децюк, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри соціальної роботи ЧНТУ та Ганна Гайдай – керівниця міжнародного відділу ЧНТУ, кандидатка державного управління запропонували напрями співпраці з вишем, озвучили основні виклики, які стоять перед навчальними закладами. Авдієнко Максим, випускник ліцею, представник Освітній дім прав людини в Чернігові / Human Rights House in Chernihiv презентував результати співпраці ліцею з цією організацією. Адже ЧОПЛ активно долучається до всіх заходів, пов’язаних із розвитком демократії та популяризації прав людини. Щодо співпраці та можливостей Регіна Гусак, директорка Чернігівського навчально-реабілітаційного центру №2, депутатка Чернігівської міської ради висловила думку про те, що ліцей справді є закладом, що шукає й знаходить ніші для розвитку як учнівського, так і педагогічного колективу.

Під час інтерактивної сесії усі учасники й учасниці змогли обговорити перспективи ЧОПЛ у галузі міжнародного співробітництва, адже це важливий етап розвитку навчального закладу. Це й обмін досвідом, і науково-дослідницька діяльність, і доступ до потужних технічних інновацій. А також міжнародне визнання.

Друга частина форуму торкалася теми реформи освіти. Тут експертною була думка Нелі Павриненко, директорки приватної школи «МудрАнгелики». Саме ця школа активно впроваджує концепцію НУШ, бо вона створена як початкова. Перспектива НУШ є, якщо вона ґрунтуватиметься на педагогіці партнерства. Саме батьківство є визначальним в успіху її впровадження – такою є думка експертки.

Випускники ліцею активно займаються впровадженням реформ у територіальних громадах. Оксана Стельмах, радниця з комунікацій Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування показала всім реальні приклади розвитку освіти в ОТГ. Чудово обладнані школи, дитячі садочки, центри для розвитку, у тому числі спортивні майданчики. Усе це вселяє сподівання, що освіта в містечках та селищах розвивається. Підтримав цю розмову Роман Боюн, в.о. старости Блистівського старостинського округу Менської міської ради. Він зауважив, що для розвитку освіти необхідне об’єднання зусиль усієї громади. Це залучення і державного фінансування, і спонсорських коштів. І, звісно, це причетність кожного й кожної до важливих питань розвитку освіти.

Професії та виші майбутнього намагалися спрогнозувати Олександр Рись, директор із розвитку кампанії СендПульс (SendPulse) та випускники ліцею – Надія Мишко, спеціальна кореспондентка новин ТРА «Новий Чернігів» та Den Zaharchenko, аспірант НУ «Чернігівський колегіум», історик. Усі експерти стверджують, що сучасний світ розвивається надзвичайно швидкою. Кожен рік вносить свої новації і тому важливо бути в курсі цих подій. Освіта має бути комплексною, багатогранною, інтегрувати знання з різних галузей, щоб випускники як шкіл, так і вишів були конкурентними на ринку праці.
Закінчився форум театральною феєрією від учнівства «25 кРоків до успіху», режисером, постановником якої є Алексей Быш, заслужений артист України, добрий друг ліцею.

Колективне фото закарбувало посмішки кожного й кожної. Воно є свідченням того, що ліцей у своєму русі вперед має хорошу команду – випускників, партнерів, старих та нових друзів!


ЧОПЛ Чернігівський обласний педагогічний ліцей

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини