Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 12:01:23

Сергій Березенко: "Освітня реформа пішла в перший клас"

31.08.2018   11:55

Найбільше місто області — Чернігів — теж готується до початку нового навчального року. Як і в решті міст України, тут він буде також незвичним. Бо всі чернігівські 3200 першокласників уперше в історії країни навчатимуться за новою системою — НУШ (Нова українська школа).

Попередньо за цим курсом спробували працювати лише в одному закладі — 25-й школі. Там два класи вчилися за новою програмою. Освітні акценти розставлялися зовсім по-новому: оцінки мали тільки рекомендаційний характер, а завданням дітей було не стільки накопичувати знання, скільки вміти застосовувати їх на практиці. Стандартні уроки змінюють різні ігри, дослідницькі та соціальні проекти, групові заняття тощо. По-новому облаштовується освітнє середовище, щоб кожна дитина почувалася в класі затишно й безпечно, а сам клас був ніби відображенням творчого світу дітей, які там навчаються. Тому й одномісні рухомі парти тут є не меблями, а важливим компонентом, який допомагатиме класу ділитися на осередки, бути мобільнішим і активнішим. Тож із якими результатами входить Чернігів у новий навчальний сезон? І чим йому тут посприяв його народний депутат Сергій Березенко?

Нардеп уже три роки опікується найпівнічнішим обласним центром України. Якість освіти в нашому прикордонному місті відіграє важливу роль, бо скрізь існують виклики — транскордонні й місцеві. Від того, наскільки якісно тут буде облаштований освітній процес, засвоюватимуться знання, у прямому сенсі залежить майбутнє міста, чи лишатиметься в ньому молодь, чи навпаки — поїде за сотні кілометрів у пошуках іншого майбутнього, переконаний Березенко.

«Саме тому була ідея працювати в усіх напрямках підтримки — базової освіти і вищої школи, — говорить народний обранець. — З останніми ми плідно співпрацюємо ось уже 3 роки. Тим більше, що цього року освітня реформа фактично пішла в перший клас. Тож тут дійсно багато було зроблено для її старту. Мова йде і про запровадження енергоефективних технологій (заміна вікон, дверей, утеплення фасадів), і про закупівлю меблів, освітнього інвентарю, і масштабних реконструкцій — наприклад, добудова нового корпусу для музичної школи імені Стефана Вільконського. Щодо вишів, то тут, вважаю, є гарний приклад співпраці з Чернігівським національним педагогічним університетом, який цього року перетворився на класичний університет «Чернігівський колегіум», посвідчення про цей статус у стінах закладу особисто вручив Президент України».


Великі проекти — великі здобутки

Про комплексну співпрацю Сергія Березенка з навчальними закладами Чернігова насправді можна писати довго, та ми зосередимося на базових пунктах, які дійсно мають значення для всього міста. Саме Сергій Березенко допоміг одній із найбільших шкіл Чернігова — 11-му колегіуму — з енергоефективною реновацією, реконструкцією переходу із санвузлами та гімнастичної зали, харчоблоку. На це все було виділено ще в 2015 році більше 1,5 млн грн. Це великий і тривалий у часі проект, який фактично продовжується і досі. Окрім цього, нині в закладі хочуть замінити асфальтове покриття, уже відбувся тендер, визначений переможець.

«Цей заклад, як і його керівництво, демонструє активну життєву позицію, — вважає Сергій Березенко. — І я радий, що моя підтримка поклала початок для масштабних змін у школі. А ще мене тішить, що тут дуже активна батьківська громада. Торік вони мене вразили, коли надіслали детального й дуже наполегливого листа з проханням допомогти з ремонтом у 5-Б. Відмовити таким людям просто неможливо. Тож 1 вересня тодішній 5-Б зустрічав в оновленому кабінеті. Якість ремонту я перевірив особисто під час візиту до школи».

Окрім цього, за сприяння Сергія Березенка в місті почали реалізовувати нечувану доти програму зі встановлення сучасних міні-полів для гри в футбол. Освітлення, обладнання, комплекти футбольних м’ячів — і батьки тепер скаржаться, що зі спортмайданчиків шкіл №№ 19, 27 і 29 дитину в теплий сезон просто не виженеш, бо вони обладнані краще, ніж подекуди спортивні приватні зали. Тут є і освітлення для підсвічування полів у сутінках.

«За ці поля вболіває вся громада. Знаю, що пару місяців тому якісь хулігани порвали сітку, здається, у 19-й школі. Так у Фейсбуці розгорнулася ціла кампанія — батьки сварили сторожа й вимагали знайти і покарати хуліганів, оскільки поля є тепер надбанням усього міста!» — зауважує Сергій Березенко.

Відбувається і співпраця нардепа з особливими закладами, наприклад, 30-ю школою, де функціонує найбільша в Чернігові кількість інклюзивних класів — 8. У 2017 році в будівлі на майже мільйон гривень замінили вікна. Також торік у 3-й школі до 1 вересня повністю оновили всі парти в одному з перших класів.

Розпочате масштабне будівництво нового корпусу для музичної школи № 1 імені С. Вільконського: обсяг фінансування, за останніми даними, — майже 6,4 млн грн.

Є і підтримка школярів у позашкільний час. Наприклад, Сергій Березенко вже три роки поспіль реалізує ініціативу безкоштовного відпочинку дітей. За ці роки вже понад тисяча юних відпочивальників побувала в Карпатах, на морі, у лісовій рекреаційній місцевості, знайшла нових друзів і відкрила для себе іншу Україну.

Такі кроки виглядають досить дрібними. Та це тільки на перший погляд. Бо кожне оновлення, ремонт, закупівля приладдя означає: діти того закладу зможуть навчатися в кращих умовах, швидше отримувати результат, опановувати й застосовувати нові знання. А в умовах постійної світової конкуренції час — то найцінніший ресурс, розпорошувати який на марне ми просто не маємо права — переконаний Сергій Березенко.


Довідка:

У Чернігові до шкіл цього року прийдуть 3200 першокласників, які навчатимуться у 108 класах.
Найбільша кількість першачків — по 7 класів — у 33-й школі, по 6 класів — у 3-й і 35-й школах. Рекордна цифра першокласників — у школах № 33 і № 35 (за попередніми даними, по 188 учнів), № 3 (187 учнів), № 15 (169 учнів), № 11 (164 учні), № 19 (161 учень).
У рамках підготовки до впровадження НУШ для Чернігова виділено в 2018 році понад 12 млн грн. Із них 40% — на закупівлю дидактичних матеріалів для 1 класу НУШ (пропорційно до кількості класів), 40% — на закупівлю сучасних меблів для початкових класів НУШ (пропорційно до кількості учнів) і 20% — на закупівлю комп’ютерного обладнання (пропорційно до кількості закладів освіти з 1 класами).
Для кожного 1 класу Нової української школи придбані: 108 комп’ютерів на суму 1,3 млн грн, дидактичні матеріали на суму 3,18 млн грн. У кабінетах майбутніх першокласників створені такі зони: відкриттів, новин, матеріалів, комунікативна й тематична зони, зона вчителя і зона тиші — інформують у Чернігівській міській раді.
Діти, які в 2018 році вперше сядуть за парти, закінчать школу в 2030-му, вони навчатимуться 12 років.
Другий етап реформи розпочнеться в 2020 році й стосуватиметься базової школи. Школи матимуть свободу вибору: одні навчатимуть п’ятикласників, які пішли до школи в 2016 році, за оновленими програмами, відповідно до теперішнього стандарту, а інші — за стандартом Нової української школи. Переходу в 2022 році базової школи на рейки Нової української школи передуватиме дворічне пілотування інноваційних методик, програм і навчальних ресурсів.
Третій етап реформи розпочнеться в 2023 році й стосуватиметься запровадження профільної школи.
Загалом у Чернігові з нового навчального року сяде за парти 28631 школяр. Уже п’ять років поспіль відбувається зростання кількості учнів — щорічно на кілька сотень.



P.R.


 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.