Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:11:40

У Чернігові завершився Освітній фест прав людини 2018

09.08.2018   16:40Агенцiя

Дев’ять днів лекцій та дискусій нон-стоп, більше п'ятдесяти спікерів та ста учасників, кінопокази, майстер-класи, музика, екскурсії Черніговом, купання в озері, йога та вечори біля вогнища – атмосферний та насичений Освітній фест прав людини 2018 завершився.

Фестиваль вже вдруге проходив у Освітньому домі прав людини (або ж просто “Дім”), неподалік від Чернігова, у селищі Количівка. Учасники Фесту з усіх куточків України, а також з Білорусі та Росії, спікери з провідних правозахисних організацій з Німеччини, Польщі та Білорусі - усі вони зустрілися під дахом Дому, щоб познайомитися, обмінятися досвідом та запланувати багато спільних активностей і проектів на майбутній рік.

Головна ідея Фесту полягає в тому, що цей захід є вільним простором, під час якого всі докладають зусиль у сфері освіти прав людини або займаються захистом прав людини і можуть поділитися власним досвідом, отримати корисні поради, запланувати спільні ініціативи. Але не тільки це, а також можливість зустрітися з друзями та однодумцями, спільно провести час і навіть відпочити. Бо відпочинок це також важливо, оскільки діяльність на захист прав людини тягне за собою суттєве психологічне напруження, а такий захід грає роль “перезавантаження”, такий собі ретрит для правозахисників.

Фест прав людини не є звичайним освітнім заходом для дискусій. Майстер класи не спрямовані на досягнення конкретних навчальних цілей (знань, умінь, навичок). Тут кожен хто бере участь формує ці власні очікування самостійно. Дім надає лише тематичні майданчики для цього.

Наші плани на майбутнє: будемо намагатися проводити цей фестиваль щорічно. Також весь час ми думаємо над удосконаленням формату фесту, щоб він ефективніше виконував свої цілі. Тому може бути змінено кількість днів, програму, проте незмінною залишиться концепція того, що це зустріч з цікавими людьми та друзями.  Буров Сергій (виконавчий директор Освітнього дому прав людини в Чернігові).

Щоб максимально об’єднати учасників по спільних інтересах, Фест тематично був поділений на три блоки. Так, перші три дні захід відвідали переважно освітяни та правозахисники, що працюють над формальною освітою. Другий блок був присвячений дискримінації та насильству на ґрунті ненависті, що, на жаль, стало одним із найнебезпечніших викликів сьогоденної української спільноти. Під час трьох останніх днів ми мали унікальну нагоду познайомитись із великою кількістю суддів, адвокатів та правників з різних регіонів України, а темою блоку було міжнародне право прав людини.

Я приїхав на Освітній Фест, бо це одна з найцікавіших подій для правозахисників та усіх хто цікавиться правами людини, як от я. Програма Фесту була дуже насиченою. За 9 днів - більше сотні цікавих учасників, десятки класних спікерів та непростих тем. Завдяки Фесту стало зрозуміло, що ситуація із захистом прав громадських активістів, правозахисників, біженців і шукачів притулку, національних менших, ув'язнених та політв'язнів - дуже й дуже складна. Водночас, радує, що є люди, які готові вкладати свій час та сили заради її покращення. І кожен може їм допомогти. Головне - не розпилятися, тверезо оцінити власні можливості і тоді діяти. Конопка Ігор (учасник фестивалю).


Освіта у сфері прав людини в Україні

На перший тематичний блок Фесту завітали вчителі, викладачі вузів, методисти методичних центрів. Спікери першого блоку зазначили що саме ми відносимо до сфери освіти в галузі прав людини, які особливості її методології. Особлива увага приділялася відносинам, що регулюють права дитини у школі. Це питання було важливим у зв’язку з тим, що під час формування НУШ треба чітко розуміти, що включає в себе це поняття і як зробити нове освітнє середовище місцем, де ці права не будуть порушені.

Важливим аспектом стала тема по конфліктології. Розв’язання конфліктів, можливість побачити конфлікт з іншого ракурсу, приклади вирішення конфліктних ситуацій (міжнародний досвід) саме це, як найбільш актуальне зазначали самі учасники Фесту.

Сучасні виклики становища України були розкриті на сесії: «Як говорити з дітьми про поліцію. Робота блокпосту на Донбасі». Взаємодія в громаді з поліцією викликала жвавий інтерес. Представники поліції виявилися не тільки професіоналами в своїй справі, а й  вправними спікерами. Декілька сесій/факультативів з елементами практичної роботи були не лише актуальними, а й показали практичну складову роботи з темою прав людини. Питання міжнародного гуманітарного права для великої кількості учасників першого блоку були новими. Кінаш Андрій (спікер фестивалю).

Дискримінація та насильство на ґрунті ненависті в українському суспільстві та шляхи їх подолання

Заявлений широкий спектр тем у рамках другого блоку: правозахисники-біженці, інструменти арт активізму,  історія сьогодні, мова ворожнечі, злочини на ґрунті ненависті і формування образу ромів та інші. Взагалі для блоку не було висвітлення фокусу теми через логічну послідовність. Важливим є те, що питання актуальності і чутливості теми другого блоку є наразі досить наболілим у суспільстві та для активістів. Спільні цінності для розуміння цієї теми: команда дому, спікери, волонтери мають розуміти що ця тема значить в Україна та за кордоном і як подавати таку тему для аудиторії враховуючи різноманітність.

Для висвітлення такої чутливої теми важливі гнучкість, сприйняття різних часом протилежних  позицій, модерація, фідбек, конструктив і адекватність.

Дуже цінніснім у рамках цього тематичного блоку були акції на підтримку бранців Кремля та українська солідарність з громадянським суспільством Білорусі, що показує проактивну позицію щодо певних актуальних подій в Україні. Це для мене прояв солідарності та активізму  через освіту у сфері прав людини.

Перша асоціація яка у мене виникає на слово Фест, це реакція на формат. Тобто: масштабна подія, можливість вибору, дискусійна платформа, цікаві та відомі майданчики та спікери. Всі ці категорії об’єднуються спільними темами: освіта і права людини.

Важливим є розподіл Фесту на тематичні блоки – актуальні, чутливі, не популярні теми і проблеми цього року. Думаю що для наступного року вартісним та ціннісним буде дослідження та опитування – А які теми цікавими та актуальними Ви бачите на 2019?

Спостерігаючи за аудиторією можна зробити висновки що цього року вона була дуже різноманітна за представленими сферами діяльності, пріоритетними цінностями, рівнем культури прав людини та мотивацією. Звідси випливають ризики як для спікерів так і для організаторів та учасників: чи буде взаєморозуміння та повага до різноманітності, чи буде конструктивною дискусія, чи буде заявлена тема відповідати реальній дискусії?

Мене вразила робота команди Фесту у підборі спікерів та у плані гнучкості при виникненні ризиків щодо їх участі. Дуже круто було те, як були задіяні всі локації Дому і команда Фесту. Альона Казанська (спікер фестивалю).

 Міжнародне право прав людини: сучасні виклики та перспективи

Фест – це унікальне явище не тільки в правозахисному, а й в освітньому полі.  Майданчик, що дає можливість побачити  і почути спікерів, як правозахисників, так і тих, хто працює в освітньому полі і безпосередньо  здається не займається темою прав людини, проте їх поєднання створює завершену тематику. Важко виокремити когось із спікерів. Бо кожен з них є частиною фесту в цілому. Кінаш Андрій (спікер фестивалю).

Завжди буду пам’ятати ті враження, емоції які отримав на фесті. Кожен день на фесті,  як сторінка цікавої книги, яка закінчилась разом із фестивалем, але все одно чекаєш продовження.  Я дуже радий , тому що, брав участь саме в якості волонтера, адже це дало мені змогу поєднати приємне з корисним. Люблю «рух», а волонтерство це «рух вперед»,  приємно коли ти стаєш в нагоді, відчуваючи, те що твоя допомога є важливою. Безумовно було цікаво. Нові знайомства, емоції, друзі, цікава  нова і корисна, як на мене актуальна інформація. Кисельов Дмитро (волонтер фестивалю).

Під час Фесту учасники долучилися до різноманітних типів проведення акцій підтримки. У першому блоці занять ми організували інсталяцію, яка відображає ситуацію з в‘язнями Кремля, а також особами, які незаконно утримуються у СІЗО ЛНР/ДНР. У другому блоці ми записали привітання від учасників Фесту до Дня народження Валентина Виговського, який наразі знаходиться у в'язниці Росії. Третій блок охарактеризувався українською солідарністю з громадянським суспільством Білорусі. Всі бажаючі на знак підтримки прикріпили імпровізовані волошки на одяг, як символ цього дня. Під час Фесту у нас не було завдання чомусь навчити, ми зібрали свідомих і активних громадян з усієї України і хотіли показати їм актуальні проблеми, які існують в українському правозахисті. Через персоналії це робити легше. Саме тому ми обрали говорити про права людини, через долі, історії солідарність з окремими людьми: Олегом Сенцовим, Валентином Виговським та Алесем Бєляцьким. Рожкова Ганна (координатор фестивалю).

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини