Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 07:15:05

Перший досвід: покрівлю одного з освітніх закладів Чернігова відремонтували за новою технологією

09.08.2018   10:33

У Чернігові вперше в одному з комунальних закладів відремонтували покрівлю за новою технологією – нанесенням універсальної безшовної напилюваної гідроізоляції.

Це частина покрівлі (180 кв. м) над кількома групами й музичним залом дитячого садка №14, який знаходиться на вул. Івана Мазепи, 53-а. Аби максимально чітко пересвідчитись у перевагах та можливих недоліках нової технології для цього ремонту обрали покрівлю, яка була чи не в найгіршому стані.

Поки що висновки позитивні – відремонтована ділянка без підтікань вже витримала кілька злив.

Розповідає Наталія Мисливець, заступник начальника Управління освіти Чернігівської міської ради, до компетенції якої входять питання ремонтів у міських освітніх закладах:
- Це для нас, можна сказати, експериментальний садок і експериментальні роботи. У Чернігові вони проводяться вперше. Технологія сучасна, запозичена з Канади. В Україні ці матеріали вже мають усі необхідні сертифікати й гігієнічні висновки. Накриваємо покрівлю універсальною безшовною напилюваною гідроізоляцією. Простіше кажучи, на поверхню під тиском задувається спеціальна міцна резина. При цьому відбувається захист суцільним гідроізоляційним – без швів - шаром не тільки рівної поверхні, а й парапетів. При переході з них у килим покрівлі задуваються всі щілини і виїмки. Зазвичай пласка покрівля починає затікати на стиках, де покриття відшаровується з роками, десь відстає від стіни. А тут проблеми з’єднань немає, тому надійність більша.

Наталія Мисливець уточнила, що на підготовчому етапі цих ремонтних робіт пошкоджені ділянки старого руберойду, які мали численні тріщини та здуття, були прибрані. Замість них, аби вирівняти поверхню під напилення, на стяжку поклали один шар нового руберойду. Також відновили всі конструкції покрівлі - флюгарки, повітряпроводи, парапети. Відповідно до технології, резинова гідроізоляція напилена у два шари.
- Як обіцяє підрядник, цю покрівлю можна буде експлуатувати без ремонту протягом 25 років. І, звичайно, хотілося би, щоб це відповідало дійсності, тому що ми вже плануємо подібний ремонт робити й на частині покрівлі школи №34. Там теж виникло протікання, і як раз є необхідні кошти  – тож будемо робити. Взагалі, на сьогодні фахівці таке покриття оцінюють позитивно, і ми розглядаємо питання подальшої роботи з цим підрядником або з іншими організаціями, які будуть виконувати подібні види робіт, - додала вона.

Вартість ремонту покрівлі за цією технологією вища за вартість ремонту руберойдом (у т. ч. тому, що проводиться більше підготовчих робіт), але дещо менша за ту, яка витрачається при будівництві нової руберойдової покрівлі. І, звичайно ж, набагато дешевша за скатну покрівлю.

Як ми вже повідомляли раніше, цього літа в Чернігові ремонтні роботи коштом бюджету міста проводяться в усіх навчальних закладах. А це більше 50 дитячих садків і більше 30 шкіл.

Світлана Дюба, вихователь-методист, в. о. завідуючої днз № 14:
- Старий дах дуже сильно протікав, і це було величезною проблемою для нашого дошкільного закладу. У результаті підтікань на стелі і стінах з’явився грибок, і цим доводилося дихати нашим діткам і нашому колективу. Завідуюча звернулася до управління освіти. І зараз частина даху вже відремонтована. На середину ремонтних робіт якраз припали великі дощі. Але протікань вже не було. Сподіваємося, що так буде й надалі - зараз ми починаємо поступово ремонти всередині приміщень цих груп.  Загалом управління освіти буде міняти в нашому садочку 300 кв. м даху. 180 кв. м нам вже замінили, а ще 120 кв. м – думаю, що скоро розпочнуться роботи, тому що вже почали завозити матеріали.
Нашому садочку 37 років. Тут працює 8 груп, це понад 170 дітей. Зараз, у літній період, ходять 70 - 75 дітей.

Віталій Рогачук, підрядник, представник групи компаній «Енергетичні сучасні комунікаційні системи»:
- У цій технології покрівельний матеріал складається з кількох компонентів, які у спеціальному обладнанні автоматично з’єднуються безпосередньо перед видувом. Хімічний процес у суміші починається вже з моменту її виходу з сопла. Цим процесом керує оператор, який контролює якість і товщину покриття. Це досить складна робота, яка вимагає розуміння й хімічних процесів. Зробиш неправильно – зіпсуєш покрівлю. Тому в нас ці роботи виконують спеціалісти, які пройшли навчання і мають мінімум півроку роботи з майстром, який пройшов відповідне навчання в Європі.

Якщо всі умови витримані: правильно і якісно підготували основу під покриття, плюс правильно майстер наніс саму гідроізоляцію - то про такий головний біль, як протікання покрівлі, можна сміливо забувати на 20 років. А взагалі терміном служби такої покрівлі при правильній експлуатації – якщо не ходити по ній на гострих підборах, не проводити такелажних робіт і т. п. – вважається аж до 50 років.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини