Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:22:53

Причини об’єднання двох ПТУ в Чернігові

26.05.2018   12:22

Офіційна позиція з означеного питання.

Чернігівський професійний ліцей побуту та Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування здійснюють підготовку робітничих кадрів за дублюючими професіями.

Аналіз кількості учнів цих навчальних закладів демонструє стійку тенденцію до її зниження.

Зокрема, перехідний контингент Чернігівського професійного ліцею побуту становить 190 учнів. Станом на 01.09.2018 р. за умови виконання плану набору контингент становитиме 300 учнів. Проектна потужність закладу - 600 учнів.

Перехідний контингент Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування - 145 учнів. На 01.09.2018 р. за умови виконання плану набору контингент становитиме 335 учнів. Проектна потужність закладу - 840 учнів.

Таким чином, в разі об’єднання зазначених закладів на базі ДПТНЗ "Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування" восени 2018 року навчатиметься 635 учнів, що менше попередніх років та проектної потужності закладу.

Разом з тим скорочення переліку пропонованих спеціальностей та обсягу прийому учнів не відбудеться.

При цьому загальний економічний ефект від об’єднання закладів становитиме 5 893 980 грн.

Раніше гостре питання економічної доцільності об’єднання постало перед іншими навчальними закладами – деревообробним та будівельним ліцеями м. Чернігова. Як показав досвід, річний економічний ефект від оптимізації склав 1 560 682 грн.

Зауважимо, що, оскільки з 2016 року фінансування закладів професійної освіти покладено на місцеві бюджети, раціональне використання коштів місцевої громади є одним з важливих чинників.

Орієнтир на потреби місцевого ринку праці є пріоритетом для професійної освіти обласного центру. Так, минулого року Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком була ініційована відповідна зустріч представників усіх навчальних закладів профтехосвіти і місцевих роботодавців, а формування регіонального замовлення відбувається саме з урахуванням потреб виробників.

Наприклад, торік завдяки урядовій субвенції у вищому професійному училищі побутового обслуговування відкрито Центр сучасних інноваційних технологій, де зараз проходять перепідготовку майстри виробничого навчання швейного напрямку з усієї України.

Викладання фахових дисциплін забезпечено найсучаснішими спеціалізованими програмами для конструювання і моделювання одягу. А навчальні аудиторії закладу оснащені комп’ютерною технікою, є також мультимедійні дошки та проектори.

Будівля навчального закладу перебуває у державній власності і її призначення визначається державними органами влади.

Ситуацію щодо двох навчальних закладів міста прокоментувала заступник Чернігівського міського голови Ольга Хоніч.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.