Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:18:52

Аби розвіяти всі сумніви, спільна комісія по школі № 10 задасть те саме запитання кільком проектним організаціям

04.04.2018   11:47

Третє засідання комісії з вивчення стану прибудови до школи №10 відбулося 3 квітня в стінах Чернігівської міської ради. У складі комісії, яку очолює депутат міської ради Сергій Кирієнко – керівники і фахівці профільних управлінь, депутати міської та обласної рад, представники батьківського комітету школи.

На своєму попередньому засіданні комісія прийшла до того, що раз батьки не довіряють усім попереднім технічним висновкам про аварійність прибудови (правого крила школи), то треба замовити ще одне незалежне дослідження. Управлінню капітального будівництва міської ради було доручено звернутися до спеціалізованих НДІ, які є профільними в цих дослідженнях і мають авторитет, щоб дізнатися вартість проведення ними експертиз. Це зроблено, відповіді надійшли.

НДІ будівельних конструкцій (м. Київ) відповів, що вартість експертизи технічного стану й експлуатаційної придатності несучих конструкцій прибудови буде близько 84 тис. грн; НДі, який займається геологією – що вартість дослідження ґрунтів теж близько 70 тис. грн.

Окрім того, управління капітального будівництва попросило проектну організацію попередньо розрахувати вартість демонтажу прибудови і спорудження її наново. Це було зроблено, але і проектанти, і всі інші фахівці, до яких зверталося управління, наголошують на тому, що обмежитися тільки відновленням прибудови чинні на сьогодні будівельні норми не дозволяють.

Причина в тому, що за класом наслідків це відновлення належить до категорії СС2, тож для початку ремонтно-будівельних робіт проектна документація має пройти не тільки кошторисну, як було можна до червня минулого року, а комплексну експертизу. А така експертиза робиться не тільки на прибудову, а на всю будівлю школи. Тобто об’єкт не пройде цієї експертизи, якщо чинним на сьогодні вимогам до будівель дитячих навчальних закладів не відповідатиме вся школа. А ці вимоги від року її будівництва змінилися сильно.

Наприклад, у будівлі цієї школи – дерев’яні перекриття між поверхами. За новими нормами, вони обов’язково мають бути оброблені протипожежним розчином. Технічно щоби їх обробити сьогодні, треба спочатку зірвати всі підлоги і стелі. Інший приклад: у школі має бути створений вільний доступ для осіб з інвалідністю, тобто має з’явитися ліфт. Присутні на комісії проектувальники розповіли, що таких прикладів по цій будівлі чимало. Тому реальною вартістю приведення школи до стану, коли там зможуть знов початися заняття дітей, буде сума в кілька разів більша, ніж вартість робіт у самій прибудові.

Ці повідомлення викликали бурхливі дискусії. Втім, після них комісія вирішила, що додаткового експертного дослідження стану будівлі – фактично вже четвертого – замовляти не потрібно. 

Також – щоби розвіяти всі сумніви – комісія доручила Управлінню капітального будівництва міської ради написати листи в 5-6 проектних організацій м. Чернігова. І в цих листах попросити надати перед проектні пропозиції по доведенню 10-ї школи до можливості експлуатації шляхом капітального ремонту прибудови до цієї школи. А в разі неможливості досягнення результату таким шляхом – теж дати офіційну відповідь. Щоби була довіра, узгодження тексту листів і вибір проектних організацій, яким їх направити, будуть робитися спільно з батьківським активом школи.

Наступне засідання комісії призначене на 17:00 19 квітня.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини